‘Хората от земите на р. Вит’ показаха що е то БГ дет метъл

Savage Ravage

Както повечето знаят, родната дет метъл банда Enthrallment издаде своя трети дългосвирещ албум неотдавна (м. Април). И поради началото на лятото и почивките, поради една или друга причина, официалният промо-концерт за „People From The Lands Of Vit” бе насрочен чак за 29-ти септември.

За участници в събитието бяха обявени цели 8 съпорт групи + Enthrallment. Затова и началото бе насрочено за ранния следобед – 17ч. В последствие това се оказа малко кофти, тъй като датата 29-ти септември беше обявена за работен ден. Иска ми се да вярвам, че това бе и причината да няма толкова хора.

Слънцето напичаше жежко в съботния следобед. Пред клуб The Box имаше едва 15-тина човека. Поздравихме се с познатите лица, казахме си по 2-3 приказки и клубът отвори врати за посетителите. Закъснението бе съвсем малко, почти неосезаемо.

Impenitence

За „откриваща” група бяха избрани Savage Ravage. Момчетата наскоро приключиха с мини-обиколката на няколко клуба в страната, но явно това не им е достатъчно и нямат никакво намерение да си почиват! За 20-те минути, които им бяха отредени, Savage Ravage успяха да изпълнят 4 песни. Колкото и добре да се представиха младоците, публиката не наброяваше повече от 20-тина човека.

 

 

Unhumanity

След старта, който дадоха Savage Ravage, беше ред на дет метъл бандата Impenitence! След като пропадна участието им в клуб Adams миналия месец, нямах търпение да ги видя този ден. За огромно съжаление и те имаха само 20-тина минути.Успяха да вмъкнат в това време цели 5 песни, от които разрушителните “Mass Reprisal”, “Undestructable Will” и разбира се, добре познатото на феновете им “Unslaved”! Знаех, че са подготвили и малка изненада… Последната песен, която изсвириха бе… „Новото, неозаглавено парче”, което просто отвя и малкото глави, които бяха пред сцената! Ще си позволя да издам една мъничка тайна – скоро се очакват добри новини от момчетата. “So stay tuned!”, както се казва по американски почин. 🙂

 

Unhumanity бяха следващи в списъка. Както знаем, те наскоро смениха басист. Новото момче се справи повече от добре, въпреки краткото време, за сработване с  бандата. Пловдивската шайка изпълни няколко парчета от дебютния си едноименен албум като: “Следи от болка / Trails Of Pain”, “Нехуманност / Unhumanity” и няколко по-нови: „Атентат”, „Зомби синдром” (на която дори успя да се заформи съвсееем леко пого от 3-4 човека).

Dimholt

Вокалистът на Impenitence, Тодор, успя да си почине малко и да събере сили за втората си изява, а именно – Dimholt. Настроението в The Box вече се приповдигаше и атмосферата придоби малко по-нормален вид. Посъбраха се хора, явно дошли да видят най-вече тях. От тях чухме някои класики като “Chaos Reborn”, епохалната “Аrmageddon”, “Shades of Night”… Жалко, защото за 5 парчета те едва бяха се разгряли. Дано следващия път, когато ни гостуват в София, да свирят пълноценен сет! 🙂

Mass Grave

Да има мини-фест от подобен тип и Mass Grave да не участват? – Това няма как да се случи! Те бяха късметлии с малко повечко време. А със своите кратки песни успяха да изпълнят доста! Дори вмъкнаха и няколко кавъра измежду своите авторски резачки – “Born Dead” (Death), “Mandatory Suicide” (Slayer). И именно на тях вече се заформи малко по-стабилно пого, пък клуба си беше доста по-запълнен.

 

 

Coprostasis

Беше доста задушно долу и в паузата доста от хората излязоха навън. През това време Copro-мафията a.k.a. Coprostasis се подготвяха за джамборето.

Не минахме без шегичките на Дон Коце, които осезаемо вдигнаха градуса на настроението. С имена на песни като “Отгледани с човешко”, „След плажа в екарисажа” (която бе поздрав за отминаващото лято), „Челно между два камиона” и т.н. Coprostasis просто нямат равни! Финалът „Ан*лна далавера” бе посветен на разни държавни органи, а от страна на феновете, Дон Коце и компания бяха изпратени с танци и бурни аплодисменти.

 

Времето напредваше и оставаха само още две съпорт банди и домакините Enthrallment.

O.H.

O.H. също бяха част от този концерт, като се изявиха седми по ред. Разполагаха със сравнителни повече време, което им даде възможността да изсвирят както от новите си парчета така и от старите. Успяхме да чуем от тях “Изкривен стандарт”, “Силата в теб”, “Лицето на властта” и други. Отново се заформи малко пого, като в него можехме да видим 4-5-те човека, които си бяха там още от самото начало. O.H. завършиха подобаващо с култовото си парче “Justice”! Имаше известни скандирания за още, но времето не го позволяваше.

За мое голямо учудване (а и не само мое) към сцената мигом се запътиха Enthrallment! Защо, като имаше още една банда? Стана ясно, че групата, наречена Feudistes бе оставена за финал. Защо? И аз не разбрах.

Естествено, като за „хедлайнер” на Enthrallment им трябваше малко повече време за подготовка, в което всички си позволиха да излязат навън. Долу вече бе изключително задушно, потно и много топло! Уау, добре че не се пушеше!

Не смятам, че група като Enthrallment има нужда от предварително представяне. Съмнявам се в България да има дет метъл фен, който да не е чувал за тях. Плевенчани бяха дошли главно да промотират новото си издание, озаглавено тематично и много подходящо “People From The Lands Of Vit”. В клуба имаше около 100-тина човека, когато Enthrallment се възкачиха на сцената. Всички искрено се надявахме звука да се бе оправил поне за тях, тъй като от самото начало бе изключително гаден (на някои банди се чуваше само барабани, на други – само китара и вокал и т.н.). За щастие така и беше – значително и осезаемо по-добър саунд се чуваше още от първата песен – “Chronicle Of Sorrow”, последвана от “Devoted To Delusion”, “A land Full Of Worms”… Искрено се надявах да чуя любимото си парче от “People From the Lands Of Vit” и така и стана – “Fruits of Pain and Blue Sky” изкърти тотално! Погото си вървеше с пълна сила, макар и с малко хора, но пък на тях хич и не им пукаше дали са 2 или 20, защото се стараеха като за 200! “Immerse Into Bloody Bliss” също избухна доста силно. От там нататък вече продължихме със стари класики като “Cane The Messiah”, която очевидно всички в клуба знаеха наизуст и се „надвикваха” с вокала Пламен. 🙂 Нямаше как да се разминем без “Smashed Brain Collection” или пък класическата “Awaiting The Death”! Един перфектен завършек от плевенчани!

Enthrallment

Разпитвах познатите си дали са чували за въпросната група Feudistes… Оказа се, че всички за сефте чуват това име и чакат с интерес да ги видят. За съжаление обаче след Enthrallment и заради градски транспорт повечето хора се изнесоха тихомълком. Аз и още няколко приятели все пак слязохме долу да чуем  за какво става въпрос. И какво да видим – Feusdistes не бе точно „група”, а… чисто и просто – „дуо”! Да – барабанист и вокал/китара. Някой ми ги определни като нойз, но аз не бих казала, че бяха точно… нойз като този, който си представяме. Откъдето и да го погледнеш си беше чист дет! И то доста добър като за само двама човека на сцената! Но това си е изпитан метод. Всички дет метълисти знаят и са чували за великите Mortician! 😉

Feudistes

За финал ще кажа само няколко думи – доста гаден звук (с изключение на последните 2-3 банди), адски задушно и топло, много слаба посещаемост. Фест с повече от 5 групи не си е работа – първо заради малкото време, отредено на банда, второ – заради часовете стоене. От 17ч. до 23ч. си е тоста изтощително! Всички банди се представиха прекрасно. А Enthrallment спокойно могат да бъдат определени като банда от световен ранг!

Снимки на всички групи очаквайте съвсем скоро!

 

Напомняме, че предстоящите дати от мини-турнето на Enthrallment са:

4-ти октомври – Варна, бар “Grind” + Segmented, Sarcastica, Concrete и Vehement.
5-ти октомври – Русе, “Legacy Club” + Vehement
6-ти октомври – В. Търново, „Thrash Zone” + Vehement, Coprostasis

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото