VADER – „The Empire“ (2016)


VADER - The Empire (2016)

 12 студийни албума, 8 краткосвирещи издания и 3 концертни… Прибавяйки и близо 30 годишна активност е повече от достатъчно, за да „бетонира“  VADER като дет метъл институция. Повечето хора биха им приписали определения като „легенди“ и „титани“, но тук няма да го направим, защото едва ли има човек, който да не знае какво представляват VADER. Затова без повече уводи, нека ви представим „The Empire“.

 Поляците са перфектния пример за класически дет метъл в най–чистата му форма. Те са и една от бандите, които не помнят слаб период. Но какво можем да кажем за това ново заглавие „The Empire“? Първото, което отбелязваме, е кратката му продължителност, която е обичайна за VADER. Имайки предвид стегнатите парчета, албумът продължава само 33 минути, но този половин час е изпълнен с толкова много огън и кръв, че всяка една песен е като залп, целящ да смаже врата на слушателя.

 Още от обложката сме въведени в света на творбата. Скелетът, седящ на трон от оръжия и муниции, може да се асоциира само с едно – насилие, а изкривеният му показалец, сочещ към зрителя, показва, че това насилие ще се изсипе върху му с пълна сила.

 Практически албумът се чувства повече като траш запис. Най-много за това допринасят началото и краят му, съдържащи песните от тазгодишното EP  (“Prayer To The God Of War” и “Parabellum”), както и „убийците“ “Send Me Back To Hell”, “Tempest” и “Angels of Steel”. Последните две са толкова динамични, че е много вероятно да бъде изпуснат моментът, в който едната сменя другата.

 Към средата на записа VADER сякаш са усетили, че ще счупят вратовете на феновете си и са смъкнали леко темпото, редувайки бруталните откоси с по–бавни удари. Появяват се и пронизителните писъци на китарата, която без предупреждение ще ви кара да настръхвате…

 Със своят статут на ветерани VADER все още знаят как да доставят първичните усещания чрез своята музика, а „The Empire“ може да служи само като пример за новите (че и за старите) банди в траш и дет метъл средите.

Оценка: 9/10

Списък с песни:

01. Angels of Steel
02. Tempest
03. Prayer to the God of War
04. Iron Reign
05. No Gravity
06. Genocidius
07. The Army-Geddon
08. Feel My Pain
09. Parabellum
10. Send Me Back to Hell

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото