Убийствен първи концерт на EKTOMORF у нас

ektomorf-poster

Първото посещение на унгарците EKTOMORF в България се превърна в истински тест за издръжливост за онези метъл фенове, които на 2 май избраха да прекарат четвъртъчната си вечер в клуб Live & Loud. Четири банди (в продължение на малко повече от четири часа) и 60-70 души публика си асистираха взаимно в името на едно наистина запомнящо се преживяване.

Пристигам в клуба няколко минути след 20:00 и установявам, че сетът на първата съпорт банда – THE PHOBOS ENSEMBLE, вече тече. Доколкото е възможно да се чуе, тъй като явно звукът е все още в процес на доизпипване, австрийците смесват повече стилове, отколкото ми е известно да съществуват изобщо, и крайният резултат е доста предизвикателен. Духът на четворката не пада от факта, че публиката се състои от 20 души, които все още се ориентират в обстановката, и парчетата от EP-то “Fairytales Gone Evil” (2018) се редят едно след друго. Остава време и за една-две от по-старите им композиции, които сякаш звучат по-праволинейно и успяват да накарат няколко души да покуфеят пред сцената.

Петнадесетинаминутна пауза и вече пред, мисля, окончателния брой на публиката се качват SOULLINE. Това, което швейцарците представят като “мелодичен дет метъл” е по-скоро алтърнатив метъл с мелодет елементи, но, независимо от точността на жанровите етикети, шоуто на бандата има своите достойнства – то намира доста почитатели сред тълпата, а малко по-опростеният подход в музиката позволява повече движение по сцената, като дори се забелязва оттренирана хореография, пред гледката на която човек трудно се сдържа да не поклаща глава в ритъм.

Идва редът и на третата банда – APEY & THE PEA, сънародници на хедлайнерите, без съмнения най-странните и шумни тази вечер. В продължение на 40 минути тръгналото от трибют банда на PANTERA унгарско слъдж трио съвсем неизненадващо ни удря с изключително рифово ориентирана музика. Когато не го прави обаче и оставя някоя и друга минута за всеобща глътка въздух, прозвучават меланхолични композиции в духа на ALICE IN CHAINS (включващи дори и вокални хармонии, подобни на онези, така типични за именитите американци).

Точно в 22:45 се сервира и основното ястие – траш/груув метълите EKTOMORF, вероятно най-популярната унгарска метъл група в световен мащаб. Докато сетовете на останалите банди течаха, Zoltán Farkas и компания прекарваха вечерта си почти изцяло на собствения си мърч щанд и бяха изключително лесно достъпни, в случай че някой пожелае да ги заговори или да се снима с тях. Въпреки че датата в София е една от последните от “Fury World Tour 2019”, унгарците показват страхотна форма и концертът им се превръща в кардио тренировка както за тях самите, така и за феновете, които най-накрая се скупчват пред сцената и заформят мош- и съркълпитове. Парчетата на EKTOMORF са изпълнени с моменти, подходящи за игра с публиката, и Zoltan се възползва максимално от всеки един от тях; изсвирват почти целия “Fury” (2018), минават за малко през “Agressor” (2015) (със заглавното парче, “Holocaust” и “Evil By Nature”) и обръщат много внимание на старите си неща, сред които “Gypsy”, “Show Your Fist, “I Know Them”, “Destroy”, “Outcast”, “I Choke”… Сетлистът е огромен и много от парчетата биват изсвирени доста по-бързо от оригиналното си темпо, а нечовешкият интензитет „взима жертва” – човек от публиката получава нараняване току пред очите на бандата, което води до кратко прекъсване в концерта и подновяването му следва едва след потвърждение, че всичко е наред. Това събитие, както и техническите проблеми, възникнали около средата на сета, единствено „помрачават” общото преживяване, но… Кавичките не са случайни. Шоуто приключва малко след полунощ и съм убеден, че EKTOMORF ще запомнят наобиколилите ги фенове, надпреварващи се да ги поздравят. Така, както ще запомним и ние.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото