TRYSTH Album Promo, Dimholt, Mytrip & Yhdarl, 08.11.2014

Винаги съм се чудела какво ли им е на хората, които си имат не просто родни банди, а имена от голямата сцена, които рядко успяват да хванат в собствената си страна, защото вечно са на турне, например. Умът ми не може да побере какво е да бъдеш със самосъзнанието, че At The Gates са ти сънародници и дори може да сте от един град?! Поемам в тази посока, защото наистина не знам какво е, защото няма как да знам. Ще ми простите за липсата на артистично заглавие, но никак не ми е до поезия. Според мен за да има развитие в нещо, което въвлича толкова много хора в себе си, трябва да има комуникация и най-вече да се говори за нещата отвъд това, че е имало купон и нещо се е случило и на някаква си сцена са горели свещи.

Затова и не ми се описва какво стана вчера, защото така или иначе нямам способността да пресъздавам музика с думи. Мисля, че и никой не може, затова ще ви споделям мисли. Но беше хубаво. Ако това не ви стига, ходете на концерти.

Отпразнувахме още един успешно издаден албум. Какво означава това? Очевидно някаква случка се случва – отнема време, нерви, пари, труд, търпение, но се случва. Правим си концерт, пълним един клуб, виждаме приятелите, които са ни подкрепили покрай албума, някои познати и някои непознати, и след това нищо до следващия концерт с почти същите 100 човека. Напоследък дори виждам повече нови хора сред публиката, отколкото на сцената. И това се усеща и оказва силно влияние, защото нещата се размиват, сливат се, уеднаквяват се. Не искам да ми се сърдите – не твърдя, че качеството спада, но вълнението някак се губи. Наскоро някой много хитър човек се усети, че ще е готино да се направят интервюта с бандите за Samhain Eve, което беше чудесна стъпка напред! Защото събралите се вчера 170 човека далеч не са всички хора, които слушат тази музика, може би много от тях дори все още не знаят, че тези банди ги има. За да има сцена, трябва да има интересуваща се публика, а за да се интересува, тя трябва да има какво да научи, трябва да се възпита да има потребност от нова информация, независимо под каква форма. И това трябва да идва от музикантите. Имаме нужда да знаем какво мислите и правите повече, отколкото предполагате. Приятелският кръг, в който се случва всичко това, е страхотно романтичен, атмосферата е почти семейна, но ми се струва, че е време да поизлезем от него, защото той сам по себе си е застой. Мисля, че публиката се нуждае от вдъхновение, което да привлича към каузата нови хора с нови гледни точки за нещата, нови критики, нови идеи. На практика на концертите, подобни на вчерашния, напълно отсъства опцията някой да ви каже: „Пичове, зле сте, грешите тук и тук“.

И тези глупости ги пиша отново с идеята, че ако изобщо някой ги прочете, ще са няколко човека от посетителите на промото. Не защото сайта не е голяма и известна медия, а защото на малко хора им пука и малко хора се вълнуват. Мисля, че сцената у нас има отчаяна нужда от нови музиканти, от конкуренция, от шум, енергия и амбиции.

Мили талантливи хора, може да си мислите, че не ви вълнуват славата и парите, но българската сцена се вълнува. Не правете това за себе си и за приятелите си, правете го за сцената. Изисквайте за вас да се шуми, поставяйте си за цел повече хора да се интересуват от вас, без да има географски граници. Бъдете по-големи, защото всичко вкъщи е малко и с 500 обикалящи по концерти човека, няма да оцелеят нито бандите, нито сцената, а феновете ще си ходят на големите концерти. Не се съмнявам, че се стремите към усъвършенстване – нещата зависят от вас и ние ще ви последваме по нови маршрути, стига да поемете предизвикателството.

Та значи имаме някакви фенове, някакви банди и някаква сцена, която се развива по някакъв начин. Иска ми се всички заедно да открием елементите, които да направят машината силна, така че един ден повече да не се налага да бутаме в онзи лош роден смисъл.

Благодаря, че се борите! Пожелавам ви нови колеги, фенове и по-широки клубове!

 1. #1 написан от нервна криза (преди 7 години)

  Подкрепям, дано има сериозно раздвижване в родната сцена, имаме си доста яки групи…. според мен, местните малки концертчета са за ценители и често са от най-запомнящите се 😉 … но всъшност няма значение колко големи са концертите, важното е да се случват…

 2. #2 написан от Warcast (преди 7 години)

  Започвам с факта, че съм доста близък с Trysth, техен приятел съм и отдавна следя развитието им както като сценични изяви, така и като музика. Все пак е хубаво да се упоменава, ако пишещият (или медията) има някакво отношение с бандата, нали така?
  Интересна статия. Интересна от гледна точка на това, че е чисто констативна и не дава абсолютно никаква идея или насока как трябва да се случват нещата, а просто казва нещо и го оставя така. Т.е. ако идеята е била да констатира, че концерти и сцената могат да се комуникира по-добре – браво, прекрасна статия. Малко допълнения:
  Като места за комуникация – всички концерти се комуникират както от организаторите, така и от самата група, така и от феновете. Фейсбук може да не е най-добрата платформа изобщо, но със сигурност е най-добрата безплатна платформа. Също така специализираните сайтове отразиха предстоящото промо. По-нататък, крехката метъл сцена в България не вярвам да има възможност да си позволи платена масова комуникация. Ако се замислим, не виждам и смисъл, т.к. жанрове като atmospheric sludge metal (примерно) са доста, доста нишови (дори за метъл фенове). Сигурен съм, че музикантите, които са решили да свирят такава музика, са наясно, че скоро няма да дойде моментът, в който пълнят стадиони и си тръгват с колекция гащи от първия ред. Дано да дойде, но ми се вижда трудно с този тип стилове. А дали ще ги променят, си е единствено техен избор.

 3. #3 написан от desolation_song (преди 7 години)

  Какво означава „отношение с бандата“? Трябва да ги познавам лично и да се чуваме по телефона през ден? 😀 Не се обръщам конкретно към Trysth, просто техният концерт отключи това, което и без това отдавна си мисля. Обръщам се към всички подобни банди, горе долу знаем кои са. Както написах – нахвърлям мисли. Напълно наясно съм, че не давам конкретни отговори и решения, и затова пиша, че ще е хубаво да се комуникира повече и да се дават идеи. Отразяването, мисля, не е достатъчно, но това се променя постоянно – не мога да дам конкретен резултат, защото нямам събрани данни.
  Благодаря за мнението ти, оценявам усилието. 🙂 Ако взема, че измисля голямото решение – и за това ще пиша.

  П.С. Поговори си с малко повече музиканти по темата за отразяването и за нишовите жанрове, моля те. Аз го направих. И те съветвам да не си чак толкова сигурен. 🙂

 4. #4 написан от Warcast (преди 7 години)

  Какво разправят другите музиканти? За момента стоя сигурен, с възможност да бъда разубеден. Дай данни, мнения, по възможност и кой го казва.
  С част от Trysth се чувам през ден, да. Бизнес отношения – никакви.
  Иначе наистина, дай идеи за комуникиране по-добре и много брадати мъже ще те благославят. 🙂

 5. #5 написан от stanislav (преди 7 години)

  Уж разбирам идеята на desolation_song и в същото време се чудя, дали това което му/и се иска, го искат самите групи. Ако приемем, че та са проводник на висш разум (Бог), то музиката ще достигне до когото е пратена :p Ако отхвърлим тази идея, въпросът е групата къде се вижда – в ъндърграунда или иска да е нещо „повече“. Лично аз не виждам смисъл дадена група да достига до „голямата маса фeнове“, например до онези притежатели на 2те тениски (металика и рамщайн). Така чувствам нещата аз…

  • #6 написан от Satania (преди 7 години)

   Напълно подкрепям. Даже в държави, в които са „открили топлата вода“ и подобни стилове са се превърнали в нещо като част от националната култура, такива групи си остават ъндърграунд. С 200-300 фена на местно ниво и да кажем няколко хиляди сумарно, някъде по света. Не е необходимо и задължително условие една група да стане мейнстрийм за да достигне до аудиторията си.

 6. #7 написан от desolation_song (преди 7 години)

  Не знам кой говори за мейнстрийм и за тениски на Metallica, но със сигурност не съм аз. Нито за слава, кинти, наркотици и проститутки.
  За последно си коментирам писанията, защото ми е нелепо да се обяснявам – поговорете си с някои музиканти и ще разберете, че има много неща, които искат да постигнат и да променят в ситуацията с музикалния, да го наречем, бизнес. Някои хич не искат и си правят всичко за себе си – ей така, да канализират енергия – наясно съм, това от една страна е страшна романтика, от друга си е чист егоизъм – и не, не говоря само за България.
  /Да си ъндърграунд е модерно, ако още не сте се усетили./ Да си ъндърграунд банда, не означава да си Metallica и Nothing Else Matters, НО НЕ означава и, че не можеш да се развиваш, да растеш и дори да се издържаш от това в един прекрасен ден. 🙂
  Благодаря, че се ангажирате.

 7. #8 написан от 1 Stupid Dog (преди 7 години)

  170 човека си е направо програма-максимум за такава музика! Дори се учудвам.

  Относно останалите глупости…некви виртуални шматки 90инекой си набор изскачат с есета за „ъндърграунд“, „БГ сцена“ и такива сложни за тях неща…че и как трябвало да бъде и да стане. Благодаря, че се ангажира. Следващия.

 8. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 9. Коментари за тази публикация
В началото