Mental Architects

Mental Architects

След четири невероятни концерта, посветени на Post-Rock културата, в клуб The Box се състоя и последният от планираните пет концерта със специалното участие на Tides From Nebula и Midas Fall. Както очаквахме, събитието отново откриха момчетата от Mental Architects, като този път началото бе в 19:30 часа.  Феновете не спираха да прииждат с всяка минута и клубът едва побра всички, които имаха желание да присъстват.  Архитектите ипълниха шест парчета, като едно от тях ще бъде включено към предстоящият им албум. С овации публиката изпрати групата, която с любопитство очакваше излизането на Midas Fall. След бързо реорганизиране на техниката квартетът от UK излезе на сцената и засвири първото си парче. Приятният, нежен глас на вокалистката им бързо се разля над публиката и я потопи в лирическите пасажи на своите песни.  Внушителните музикални идеи на Midas Fall са безценно творчество, което се записва под определението Post-Rock. Изсвириха едни от най-силните си парчета „Movie Screen” и “17”, които със сигурност им спечелиха фенове сред посетителите на това събитие.  Вокалистката им бе леко притеснена и се извини за качеството на гласа си, което за нея не бе добро тази вечер, но лично мога да кажа, че това публиката едва ли го забелязваше.

Midas Fall

Midas Fall

С много китарни, клавирни и ехо ефекти групата беше застъпила здраво на сцената. Те нямаха баскитарист, но неговата партия беше заменена от дигитален запис, който се въртеше от компютъра, който беше част от оборудването им, и заедно с него озвучаваха и бек-вокалите. Малко преди 21:00 часа публиката изпрати и тях с изклучително много аплодисменти и овации. След още малко реорганизация, отново на техниката, понеже и Tides From Nebula и Midas Fall бяха с изключително богата апаратура и набор от музикални инструменти, светлините рязко се намалиха и на сцената излязоха поляците. Клубът вече беше наистина запълнил капацитета си и звуците от първото парче пронизаха публиката, която дълго очакваше това събите и точно този момоент. Сигурно някои от тях го очакваха още от концерта им в зала “България“, където хора, които не бяха чували такъв вид музика останаха крайно завладяни от екпресиите и мелодиите, излизащи от китарите и телата им. Тогава групата бе изненадана от поведението на тамошната публика, която беше заела седнали позиции и още не можеше да разбере какво точно беше на път да се случи.  Всичко това се случваше отново, но този път залата беше по-малка и хората бяха по-близо до звука, до музикантите и до това, за което бяха дошли.

Tides From Nebula

Tides From Nebula

Емоциите започнаха да ескалират и най-страстните фенове бяха застъпили първите редици. Чувството беше все едно си на концерт на някоя много голяма група. Мечтите поне на няколко човека бяха сбъднати тази вечер. Разливаха се и преливаха едни тонове в други, които промиваха умовете в едно друго измрение. Емоционалност е слаба дума, за това, което Tides From Nebula причиняват на своята публика, но именно това е и целта на всяка група. Умело да привлича повече съмишленици към своята идеология. Няма как да се отрече, че това поляците го владеят перфектно. Едва ли много хора могат да останат безразлични и де не оценят техния принос към музиката и към разширяващия кръгозор от почитатели. Post-rock-ът в този вид е една нова ера в музикалната еволюция. Към тези неща се стремяха трите групи, които присъстваха тази вечер. Tides From Nebula излезе на бис, което ужасно зарадва феновете и може би това бе най-рационалното решение, което можеше да се вземе предвид неутолимата жажда на публиката за още. Двамата китаристи в последните 1-2 минути от песента скочиха сред публиката, която беше омаяна до връхна точка, с което емоциите ескалираха и което беше най-добрия завършек, който този концерт можеше да има. Защото най-хубавото винаги трябва да остава за накрая! Напускайки сцената Tides From Nebula споделиха, че доста сме ги разчуствали и просълзили, което значи, че и те са усетили емоциите, които публиката изпита. С Благодарности завърши това събитие, като силно се надяваме скоро да имаме удоволствието да видим още Post-Rock на българската сцена от български и чуджестранни изпълнители!

 

ГАЛЕРИЯ
Tides From Nebula32 снимки