THE WHO закриха олимпийските игри в Лондон

Олимпиадата безспорно е най-големият спортен форум. Неслучайно, всеки един спортист е щастлив от факта, че се намира на игрите, дори да си тръгне без отличие. Само по себе си, постижение е, да си там, да си част от олимпийския дух и атмосфера. Освен всички спортни събития, на които станахме свидетели през тези седемнадесет дни: поредният триумф на Майкъл Фелпс при плуването, на Ямайка при бягането (в лицето на Юсеин Болт и Йохан Блейк), на Китай при гимнастиката и т.н., тези игри ще бъдат запомнени и с оригиналните си церемонии, както при откриването, така и при закриването.

Церемонията, с която домакините предадоха щафетата на Бразилия, и с която изгасиха олимпийския огън, беше вчера – 12.08 от 21:00 часа местно време. В рамките на близо тричасовото представление, британците показаха най-доброто от себе си в културно и музикално отношение. Знаете, че Великобритания има много с какво да се гордее, но най-вече наблегнаха на музиката. Така се нарича и името на самото шоу: „Симфония на британската музика“.

Сред цяла плеяда от световно известни, родом от Великобритания музикални звезди, бяха и рок музикантите, които са запазена марка на Кралството. Церемонията закриха The Who, които редом с The Beatles и The Rolling Stones, промениха музикалния свят през 60 – те, и създадоха истинска революция сред подрастващите и младите в цялост. Изпълниха кратък сет от три песни, включително и показателната за тези олимпийски игри My Generation”, все пак мотото на организаторите беше „Да вдъхновим едно поколение“.

Естествено не мина без аристократите на британския рок, а именно Queen. Преди Брайън Мей и Роджър Тейлър да излязат на сцената и да забият “We Will Rock You”, с помощта на младата изпълнителка Jessie J, сякаш легендарния Фреди Меркюри оживя на сцената. Това стана благодарение на гигантска (или поне така изглеждаше) холограма, която изобразяваше великия Фреди в пиков момент от концерта през 1986 на емблематичния стадион „Wembley”.

Pink Floyd също имаха представител на церемонията – това беше барабанистът Ник Мейсън, който свири заедно с Майк Ръдърфорд една от най-известните песни на групата, създадена от Дейвид Гилмор и Роджър Уотърс, специално за Сид Барет и неговия срив.

Следващата олимпиада ще се проведе в Рио де Жанейро, Бразилия, през 2016 година, а за домакини през 2020 се спрягат имената на Токио, Истанбул и Мадрид.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото