THE DEVIL WEARS PRADA донесоха бурята в София

Адски горещ юнски понеделник. THE DEVIL WEARS PRADA гостуваха за първи път в България по покана на Wrong Fest.

THIS BURNING DAYВ този сайт май доста често четете за THIS BURNING DAY, нали? Не е незаслужено. Една от най-активните и модерни групи в България зададе тона на вечерта. Музикантите представиха добре познати и обичани песни от дебютното си EP като джентълменската „Colossus“ и фееричната „A Former Life“. Имаше и достатъчно летни ритми, съпровождащи жегата в и извън клуба. С пълни сърца, застанали на сцената, момчетата внушиха желаното настроение за събитието. Няма да продължа по-нататък без да вметна, че THIS BURNING DAY обръщат много внимание на нещо изключително важно за една група – мърчандайзинг! Горещо препоръчвам да хвърлите по едно око на новите шапки, стикери и най-вече тениски. Изброените винаги украсяват маса или две в който и клуб да свири групата. Съдейки по изпипаната изработка на „Elemental“ EP, нямам търпение да видя как ще звучи и изглежда предстоящият дългосвирещ албум. Групата обяви, че това е последното им излизане на сцена за известно време напред. Остава търпеливо да изчакаме това, с което ще се завърнат.

Втората група за вечерта беше победителят от наскоро провелия се Battle of the bands, която ще ни OPHANпредставя на фестивала Wacken Open Air само след месец. OPHAN се появиха в актуалния си сценичен макиаж. Четири катранени фигури и една окървавена и бинтована. OPHAN не биха се харесали на всеки. Музиката им е по-трудно смилаема, експериментална, раздърпана и все така идеално изсвирена. Конкретна като точна наука, но и доста, доста разхвърляна. Ако не намирате никаква логика в това изказване, можете веднага да потърсите и чуете. Ще разберете.

Всеки път когато пиша за концерт на метълкор група като THE DEVIL WEARS PRADA, ми се иска да изпадна във възхвали колко страхотно е, че модерни групи най-сетне идват в България. Истината обаче, е че модерни групи идват у нас вече цяло десетилетие. Вече не е изненадващо музиканти от другия край на света да впишат родината ни в тур датите си. Вече е възможно и е толкова приятно! Рискът на този концерт беше, че не е 2007 г., а ако по онова време сте били в MySpace, няма как да сте пропуснали колко важна група бяха THE DEVIL WEARS PRADA. В онази понеделник вечер видяхме точно тази MySpace сензация в по-зрял вариант и с много опит зад гърба си и не чухме тогавашните хитови и забавни заглавия като „HTML Rulez D00d“ и „Hey John, What’s Your Name Again?“, а разбиващата и входяща „Daughter“ и веднага след това „Sailor’s Prayer“. Изпълнението им ни разходи из няколко албума. Чухме подбрани и смазващи парчета от „Dead Throne“, „8:18“, „With Roots Above and THE DEVIL WEARS PRADABranches Below“ и актуалния „Transit Blues“, та дори и от двете концептуални EP-та „Zombie“ и „Space“. Контактът на групата с публиката беше странен. По всичко личеше, че сцената вкарва музикантите във филм, в който публиката беше само статист. THE DEVIL WEARS PRADA се раздадоха така, както биха го направили на голям фестивал, въпреки празните пространства в голямата зала на Mixtape 5. Това за тях сякаш нямаше никакво значение, а това заслужава уважение!

Споменах, че THE DEVIL WEARS PRADA бяха важна група в онези изминали години. Стотината хора в клуба видяхме, че THE DEVIL WEARS PRADA са все така важни и ако още имате съмнения – албумът „Transit Blues“ е лесно достъпен в YouTube и Spotify. Дерзайте! Тези, които останаха след концерта имаха възможността да се видят и да поговорят с музикантите. На фона на трещящите гръмотевици и проливния дъжд, китаристът Jeremy научи и произнесе перфектно българската дума „буря“. Буря бяха и те самите.

Сетлист:

Daughter
Sailor’s Prayer
Planet A
Outnumbered
Worldwide
Assistant to the Regional Manager
Dead Throne
To the Key of Evergreen
Supernova
Escape
Born to Lose
An Asteroid Towards the Earth
Danger: Wildman
Mammoth

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото