Свеж скандинавски полъх в летните горещини

Soen Sofia Вероятно ви се е случвало да изпаднете в депресия, въпреки слънчевото и топло време, предразполагащо към позитивни мисли и действия. Възможните причини за депресивните състояния са всякакви, включително възрастта, смисъла на живота, лични проблеми и т.н. Едно от спасенията е музиката. Музиката, която извира от сърцето, от дълбините на душата и е способна да преобрази вътрешното състояние на човек. А когато в композирането на музиката участват опитни бойци, доказани в редица групи и събрали се да творят истински произведения на изкуството, тогава нещата тръгват сериозно в положителна посока. Подобна музика е в състояние да те извади от всякакви самоубийствени мисли. Шведската прогресив метъл супергрупа SOEN бе призвана да закрие концертния месец август в клуб Mixtape 5 и да разсее всякакви мрачни помисли у феновете от наближаващата есен. Компания на шведите правеха финландските експериментатори WHEEL и новият проект на италианския музикант и продуцент Marco Barusso THE PRICE. Концертът в София бе част от турнето на SOEN по повод най-новият им студиен албум “Lotus”.

Часът бе 19:50, когато пристигнах пред клуба и влязох в помещението. Все още посещаемостта бе рехава, което си е в рамките на нормалното – обикновено подгряващите банди не предизвикват сериозен интерес у зрителите. За доброто настроение на присъстващите работеха два бара, а на щанда за мърчандайз симпатична млада дама посрещаше желаещите да си купят тениска или друг артикул от наличните.

Точно в 20:00 както бе по график на сцената се появиха италианците THE PRICE. Marco Barusso и колегите му изнесоха интересна програма, гарнирана с модерен звук. Комбинация от алтърнатив, рок и метъл – това представлява музиката на италианците. Базираната в Милано формация представи песни от дебютния си албум „A Second Chance To Rise“ и показа отлична сработка, раздвижвайки поувеличилата се публика. Италианците бяха свежата подправка в скандинавския миш-маш. За съжаление, сериозен технически проблем прекъсна изпълнението на THE PRICE и принуди музикантите да се оттеглят преждевременно. Изявата им приключи с импровизирано дръм соло, а момчетата бяха изпратени със заслужени аплодисменти.

Проверка на техническото състояние на инструментариума предшества излизането на финландците WHEEL. За щастие всичко бе наред и с леко закъснение от предварително обявения час четиримата финландци превзеха сценичното пространство с качулки на главите. Стартираха ударно, първото парче прозвуча като ритник в зъбите – силно, мощно, страховито, бих казал. Музикантите загатнаха какво ни очаква по категоричен начин. В следващите минути се разрази истински ураган от звуци, мелодии и емоции. Музиката на финландците звучи тежко, мачкащо, разчупено… и същевременно завладяващо. Докато ги слуша човек, съзнанието му преминава през различни състояния, докато бъде опустошено напълно. Контактът с публиката се ограничи само до стандартното „здравей, София, ние сме WHEEL от Финландия“, „следващата песен е от албума, който издадохме през февруари тази година…“ и т.н. Доста обраното от към приказки сценично поведение бе компенсирано с изразително присъствие. Внушението бе ясно, посланията – също. WHEEL изсвириха композиции от излезлия тази година дебютен дългосвирещ запис “Moving Backwards”, както и от предишните две EP-та и напуснаха сцената, оставяйки отлични впечатления за представянето си у присъстващите.

Паузата в програмата бе използвана от зрителите за поемане на глътка въздух, някоя и друга цигара, приятелски разговор или просто разпускане и възстановяване на силите. Това, за което бяха дошли всички (клубът бе изпълнен почти до краен предел), се случи точно в 22:00. SOEN излязоха и заковаха ушите, очите и душите ни с “Covenant” от най-новия албум „Lotus”. Зрителите не щадяха сили и не спираха да крещят, да куфеят или просто да се поклащат в ритъма на музиката още от първите секунди. Шведите бяха посрещнати като супер герои и дори и те се изненадаха от това посрещане. Вокалистът Joel Ekelöf сподели, че за първи път са в България и не са знаели какво да очакват и са приятно учудени от възторжените реакции при появата им и пълната зала. С оглед качеството на музиката, което предложиха представителите на шведската столица Стокхолм, това не бе изненадващо. Музиката не е просто слушане, музиката е съпреживяване и в този смисъл около 600 почитатели съпреживяха изявата на любимците си заедно с тях. За това спомогна и кристалното озвучаване – групата звучеше все едно е на запис. SOEN изпълниха композиции предимно от последните два албума, но и първите два записа “Tellurian” и “Cognitive” също бяха почетени. Ето защо концертът се превърна в своеобразно пътешествие из дискографията на бандата. Музикантите бяха в настроение, дадоха най-доброто от себе си и предадоха това на публиката, която им отвърна със същото. Взаимна обмяна на енергия и ентусиазъм – така най-кратко може да се опише изявата на шведите. Ekelöf не губеше време в излишни приказки, кратко, точно и ясно обявяваше песните, а след “Opponent” представи колегите си, бурно аплодирани от присъстващите. В поздравите не бяха подминати и звукоинженерът и осветителят, които формацията водеше със себе си по време на турнето, и чаровната Jennifer, която се грижеше за мърчандайз зоната. Като цяло сетлистът бе балансиран, опитните музиканти като истински професионалисти си даваха време за почивка между парчетата. Групата демонстрира перфектна спойка и хармонично изпълнение, отделните елементи се допълваха и преливаха един в друг плавно и гладко.
Неусетно времето изтичаше. “Slithering” бе композицията, с която приключи основната част от концертната програма, но благодарните музиканти се върнаха и подариха на изключителната публика още 3 песни и закриха първото си участие нас с прочувствената заглавна композиция от новия албум “Lotus”. Публиката не желаеше магията да приключи и не пускаше момчетата да си тръгнат, но за съжаление, това бе краят. Краят на една наистина фантастична вечер.

Сетлист SOEN:
Covenant
Opal
Rival
Tabula Rasa
Lascivious
Jinn
Opponent
Lucidity
Martyrs
Slithering
Encore:
Saria
Sectarian
Lotus

Три чудесни групи белязаха с изпълненията си последната вечер на месец август. Един концерт, от който оставаш без дъх, вече е зад гърба ни. Поредният тест за българската публика бе преминат успешно и таим сериозни надежди, че SOEN, WHEEL и THE PRICE ще ни посетят отново. Може би не в същия формат, но със същия ентусиазъм и зареждащо присъствие.

 

Очаквайте много снимки от събитието на нашата фейсбук страница!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото