SOFIA METAL FEST 2022 – метъл пиршество в сърцето на София

6 години минаха от предишното издание на SOFIA METAL FEST. През 2016 г. първото издание бе двудневно и се проведе на закрито. Сега обаче фестът се проведе в рамките на един ден и под открито небе на сравнително ново място – „Арена София“ в сърцето на Борисовата градина. Програмата предвиждаше 5 банди, като честта да открият събитието се падна на родната сензация GWENDYDD. Вратите трябваше да отворят в 16:30, а първата група трябваше да излезе в 17:00 ч.

Съботният 14-и май предложи типичното несигурно време за месеца – още от обяд над града надвиснаха черни облаци и заплашиха да развалят удоволствието на желаещите да посетят фестивала. За късмет атмосферните условия пощадиха метъл феновете и голямата буря се размина. Нищо не попречи на най-запалените почитатели да се наредят много преди обявения час за отваряне на вратите. В крайна сметка графикът бе спазен и около 16:30 вратите отвориха и пропуснаха най-верните фенове, които обсадиха оградата. Баровете работеха на пълни обороти, имаше и пунктове за храна, а щандовете за артикули предлагаха различен асортимент, осигурени от бандите. За улеснение на по-претенциозните присъстващи бяха осигурени маси с пейки и чадъри тип шатри, под които желаещите можеха да се скрият, докато консумираха храна, напитки или просто желаеха да поседнат.

Графикът бе спазен и около 17:00 на сцената се качи първата банда в афиша – родните GWENDYDD. Безкомпромисният им метълкор/мелодет стил вдигна на крака все още малобройните зрители и даде гръмотевично начало на феста. Четирите дами и барабанистът Бамби Никифоров дадоха всичко от себе си, за да подгреят подобаващо публиката, изпълнявайки песни и от двата си албума. Фронтадамата Вики Стоичкова постоянно нахъсваше публиката, в резултат на което на няколко пъти се заформиха опити за мош пит, най-успешният и уверен от които дойде по време на последната им песен. За отредения им половин час музикантите показаха талант и самочувствие, както и желание да се изявяват пред публика. Традиционният поклон и снимка на фона на присъстващите белязаха края на изпълнението на нашенците, които се оттеглиха от сцената, получавайки заслужени аплодисменти и овации.

Около 17:45, както бе обявено предварително, на сцената се качиха германските метъл ветерани PYOGENESIS и веднага ни хвърлиха в смесицата от дет метъл, алтърнатив, пънк и готик, с която се характеризира музиката им. Раздвиженото им поведение наелектризира все още не големия брой зрители, които се впуснаха във вихъра на забавлението. Немците демонстрираха хъс, класа и рутина, на която доста банди биха завидели. Фронтменът Flo V. Schwarz непрекъснато нахъсваше публиката, сипеше благодарности към присъстващите, а на няколко пъти и ги разпя. Дори в няколко момента се доближи до оградата и най-запалените фенове получиха възможността буквално да се докоснат до лидера на бандата. Между 2-та и 3-та песен певецът вдигна наздравица и тост с публиката, а след края на парчето извика на сцената баща с малко момиченце, но в крайна сметка мъжът и детето не се качиха при групата. За радост на почитателите в един момент Schwarz развя и българското знаме. Специално приготвени огньове допълваха визуалното усещане и добавяха пълнота към изживяването. “Blaze My Northern Flame”, “Flesh And Hair”, “I Have Seen My Soul” – парчетата се нижеха едно след друго и на един дъх. Квартетът завърши изявата си с “Don’t You Say Maybe” от излезлия през 2002 г. „She Makes Me Wish I Had А Gun“, изпълнена с активното съдействие на публиката. След края певецът обяви, че на 2-и декември отново ще се видим с тях, този път в столичния клуб „Mixtape 5” – нещо, което бе посрещнато бурно от присъстващите.

Нова пауза за презареждане на батериите, която бе използвана от позакъснели зрители да се присъединят към събитието. В 18:30 на сцената изскочиха обичаните и много желани за концерт у нас финландски фолк метъли ENSIFERUM и дадоха ударно начало на истински фолк метъл купон. Понасъбралата се ентусиазирана публика изригна при появата им и до края на изпълнението им не спря да подскача и да се забавлява. От своя страна музикантите дадоха всичко от себе си и демонстрираха в пълна степен класа, себераздаване, хъс. Парчетата се изсипваха като от Рога на изобилието – “Rum, Women, Victory”, “Andromeda”, “For Sirens”… Като по поръчка точно по време на изявата на финландците времето доби типичен скандинавски вид – лек неприятен дъждец се сипеше от небето, но дори и това не попречи на всеобщото приятно изживяване. Плахите опити за мош питове при предишните банди тук придобиха по-пълен вид, като по време на последната песен се заформи по-сериозен съркъл пит. Контактът с публиката от страна на фронтмена също бе налице и присъстващите бяха разпяти на няколко пъти. След края на програмата си групата си направи традиционната снимка на фона на зрителите и се оттегли под бурните аплодисменти на доволните фенове.

Поредна пауза за пренареждане и презареждане и към 19:50 шведската мелодет метъл машина DARK TRANQUILLITY превзе сцената. Въпреки, че все още бе светло и слънцето не бе залязло, мрак се спусна над София. За разлика от останалите банди обаче, шведите, предвождани от фронтмена Mikael Stanne, демонстрираха стегнато изпълнение. Безспорно опитът е на тяхна страна и много добре знаят как да владеят публиката, която откликна на себераздаването им и също даде всичко от себе си. Хъс, класа, перфектна сработка – това накратко е характеристиката на изявата на шесторката от Гьотеборг. Музикантите ни разходиха из богатата си дискография, а за кеф на феновете им представиха пълен хедлайнерски сет. Stanne многократно благодари на зрителите и непрестанно повтаряше колко им е липсвала публиката, колко невероятни сме и колко им е приятно да виждат пред себе си хора, забавляващи се и пиещи бири. След края на основната част от изпълнението си фронтменът обяви, че е дошъл моментът, в който да слязат от сцената и пак да се качат, но няма да направят това упражнение, а направо ще продължат с биса. И изсвириха още 2 песни – “State Of Trust” и “Misery’s Crown”, след което се снимаха на фона на присъстващите и се оттеглиха, сподирени от бурните овации на предоволните фенове.

Последна пауза за презареждане и малко след 21:30 отново мрак заля сцената и на нея се качиха хедлайнерите за вечерта – португалските готик метъл майстори MOONSPELL. Съдбата е странно нещо – помня предишния път, когато гледах португалците на открито в Каварна през 2011 г., когато групата свири на фона на пълната луна. Нещо подобно се случи и по време на изявата им на SOFIA METAL FEST 2022 – почти пълната луна се издигаше в небето, докато Fernando Ribeiro и компания се вихреха пред екзалтираните фенове. Музикантите демонстрираха завидна форма и желание за изява, емблематичният фронтмен не пропусна да отбележи колко се радват, че отново свирят пред публика. Опитът и класата си казаха думата и тук – Fernando определено знае как да омае и владее присъстващите и го показа в пълна степен. Бандата изпълни както нови, така и стари песни като наблегна повече на по-старите парчета. Преди изпълнението на “Scoprion Flower” певецът помоли дамите да пеят с тях, тъй като, както знаем, в записа на парчето участва и небезизвестната у нас нидерландка Anneke Van Giersbergen. “Mephisto”, “Wolfshade”, “Vampiria” – композициите се лееха една след друга, а вече поуморената публика даваше всичко от себе си, за да не спира купонът. Кулминацията дойде с изпълнението на може би най-популярната песен на португалците – “Alma Mater”, в чието изпълнение се включи активно и публиката. Нямаше как да минем и без емблематичната „Fullmoon Madness”, която бе изпълнена като бис. Последната песен беляза края на удивителната изява на готик метъл майсторите от Португалия и финала на едно от големите концертни събития тази година у нас.

SOFIA METAL FEST 2022 вече е история. Едно метъл пиршество, което достави огромно удоволствие на фенове и участници. Всъщност, достатъчна оценка за него бяха уморените, но щастливи физиономии на оттеглящите се зрители. Получи се истински метъл празник, който, вярвам, е задоволил и най-претенциозното ухо и се надявам, че и в следващите години ще имаме възможност да присъстваме на подобно събитие.

  1. #1 написан от Анонимен (преди 2 години)

    Всичко беше хубаво, с изключение на километричните опашки пред тоалетните (крайно недостатъчни) и скъпа наливна бира (5 лв.), която по ценоразпис е 400 мл., а се дава в чашка с надпис 300-350 мл. !?!?!? … явно недоглеждане на кожодерите !!!

    • #2 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 2 години)

      Напълно съгласен.Мястото е идеално за метъл мероприятия.Организация и банди на ниво.Бандите излизаха по график и се раздадоха на макс.Щанда с мърча предлагаше както музикални носители така и фланелки,нашивки,значки…и други артикули.Но цените на шатрите с храна и напитки направо бяха спекулативни.Въобще не бяха оправдани спрямо цена-качество…И нека феновете на които им се ходеше,но се уплашиха от дъжд,бури…световен апокалипсис и затова пропуснаха феста да съжаляват.Времето беше перфектно…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото