SODOMIZED OR BE SODOMIZED !

За разлика от предходните две години 2022г. успя някак да навакса пропуснатото от безсмислени и безпринципни затваряния на концерти и събития чрез всякакви, непознати  в новата ни история ограничения от глобален характер. Така и планирания и патетично оповестен тридесетгодишен юбилей от първият концерт на SODOM в България беше отложен за тридесет и първата годишнина, като мнозина от нас дори очакваха да отиде в тридесет и втората годишнина… но най-мрачните прогнози за щастие не се осъществиха. Концерт на SODOM имаше и това не беше просто концерт, беше знаменателно музикално събитие, истински екстаз, в полифоничния смисъл на думата.  Но да започна по ред.

Въобще няма да правя аналогия „преди и сега”. От всякаквите репортажи и писаници за концерта, които неволно ми се мяркат във виртуалното пространство, някъде ми излизат думи като „римейк”, каквото и да значи, и пр. Връщане в миналото може да има само чрез пречупените в спомените ни фактите и визуални образи, изцяло модулирани и от емоцията. Точно тази емоция, която са изпитали и музикантите тогава, по-скоро един от тях  в настоящия състав, е довела до идеята на организаторите за този концерт. И това беше велика идея!

Събитието започна в предварително обявеното за това време. Не съм имал за цел да следя педантично часовника, но нещата времево влизаха в своя порядък. Видяхме се с добри и стари познати, пиехме бира и говорихме, не съм се правил на гараджийски диспечер. За мен организацията беше на добро ниво: вход, сцена, бири, тук няма какво повече да се иска.

Първата група, Alien Acid Blood  не я и бях чувал до момента. Тук имаше предварителна голяма драма  – дали ще участват Crash, групата, участвала в „първия” концерт и наистина уникална за България банда, но явно дейностите, които са прекъснати от години, трудно се възстановяват. Има и една характерна черта при българските групи – предварително озвездяване – още докато си никой, ти в огледалото си много голям рок идол. В крайна сметка седмици преди концерта имахме категорично мнение, че Crash няма да участват… вече въобще и не ни интересуват причините. Важното е, че SODOM бяха заявили участие, търпеливо изтърпяха отлагането с една година и дойдоха и победиха. Alien Acid Blood не бяха Crash, но си имаха бивш член на групата, който е и създател на проекта. Бях гледал през 90-те концерт на Alien Industry, друг негов проект, тогава ме разбиха, бяха на страхотно ниво. С този проект нивото също е високо, само че не знам до колко беше подходяща групата като стил за събитието. Мисля, в малък клуб и интересното им съчетание между твърда музика и синт елементи, ще мога да добия по-добра представа за тях и ще се идентифицират по-конкретно. Австрийската им вокалистка приятно подскачаше по сцената и още по-приятно казваше “меррсши”, няколко побелели содомита плакнеха гърла и очи пред сцената. Като цяло звукът на Alien Acid Blood пред сцената се чуваше най-отчетливо.

Последва втората група от вечерта. За разлика от първата, тя ми е добре позната до толкова, че израснах с музиката ѝ. Ера винаги са заемали специално място в метъл предпочитанията ми, особено периода с Любо Малковски, но трябва да призная, Димитър Ковачев също беше много силен фронтмен. Тяхната музика и текстове, така въплътени в черната ни действителност от годините преди и след „прехода”, са силно болезнено актуални и до сега. Димитър Ковачев – Фънки, който напоследък се занимава с какво ли не, явно отдавна е казал сбогом на тази музика. Почти вяло и апатично изпълнение. ”Басня” беше изсвирена и изпята граматично вярно. Естествено, породи емоции в тази част от вече увеличаващата се публика, която много добре си спомня първия концерт на SODOM. Последва и записаната с Ковачев „Suicide“, пак изпълнена без излишни зорове и раздаване от страна на фронтмена. Някакви схизматици опитаха между паузите да подвикват „Любо,Любо”, не знам – нямаха ли си хабер, че не участва? Гласовете им плахо заглъхнаха, след като започна и следващото изпълнение. На сцената се качи Милена. Тя си прави постоянно концерти и е във форма, каквато си е била и преди. Тази част от публиката, която е често присъстваща на мото събори, припяваше заедно с нея.

Започна да разхлажда, свечерява, бирата си влизаше все така с желание . Пак казвам – не съм гледал часовник,  но всичко беше в график. Сега, да пиша, че там някакви се мотали по сцената, правили настройки, дрънчали китари и басове и викали „чек, чек”, смисъл няма. Това е досадна част от концертите, но тук мина бързо. SODOM се появиха с пълната си огнева мощ и опустошението започна. Да, бяха казали, че парчетата ще са максимално близки до първия им концерт и това не биваше да бъде изненада за никого. „An eye for an eye“ започна, макар и малко приглушено, за пръв път го чувам на концерт с двама китаристи, старошколско звучащ дръм сет и самия той – Onkel Tom Angelripper. Тълпата пред сцената нарасна неимоверно бързо, тълпата се понесе в ритъма на класиката от „Better Of Dead“ и вече нито една тоталитарна институция, забраняваща и ограничаваща, нямаше сила. Адът бе освободен! Декларираното от групата огромно желание да направят този концерт, присъщият им сантимент към българската публика, следствие и на останалите концерти у нас, където винаги им е засвидетелствана особена почит и страст, наистина пролича безпрекословно! Първата песен понесе в устрема си почти без паузи останалите, сякаш имаха желанието да наваксат закъснението с една година. Последваха „Sodom & Gommorah“ и „Sodomized“, изсвирени, както казах, на един дъх и без прекъсване. Атмосферата беше взривонаситена. Зарядът на публиката се придаде и като емоция на групата. Страхотно е да ходиш на концерти, на които хората знаят за какво са отишли. Страхотно е да ходиш на концерти, на които групата свири истински и дава 200% от себе си!

Последва кратка пауза, в която Onkel Tom представи групата, каза колко обича българската публика и продължи с шедьовъра „Agent Orange“. Няма значение голям или малък „мош пит” е имало и колко хора са участвали. Пред сцената и в цялото пространство до седалките статични хора почти нямаше и така бе до края на концерта. Onkel Tom съумя да отдаде почит пред публиката на оригиналия барабанист и дългогодишен член на групата Criss Witchhunter, като цяло ми направи впечатление и старошколския звук на дръм сета, за което споменах по-горе, звучи като в последния албум, който до сега не бях чувал на концерт на SODOM и който звучеше адски добре в парчета като „Equinox“ и „Christ Passion“. „Christ Passion“ си струваше да бъде чута в изпълнение на Frank Blackfire, когото от няколко десетилетия бих искал да видя на живо и то със SODOM и – сигурен съм – не само аз. Последваха „Better Of Dead“ и „Sodomy & Lust“. Tom обяви демоничното „Outbreak Of Evil“. Парчета с култов статут в дискографията на групата. Тълпата напълно ескалира, градусът на емоцията се покачваше с всяка една песен, а SODOM не искаха и да спират. Всеки един момент с всяко едно изсвирено парче въобще не вярваш, че това се случва пред теб. Награда за търпението, за отдадеността и любовта към групата през всичките тези години. Tom Angelripper го каза, но и ние го знаем – SODOM не са група, която да отбие номера и да си отиде в хотела, и шоуто продължи в пълната си мощ. Tom отиде до бас усилвателя, завъртя някакъв потенциометър до край и положението беше ясно – „Iron Fist“, да отдадем почит на  Lemmy!

Последваха класики от първия албум като „Blasphemer“, „Incest“, „Nuclear Winter“, както и една от най-желаните от публиката и емблематични песни на SODOM „Remember The Fallen“. Времето беше спряло и бе отстъпило място на тотална германска траш вечност! Последва и великолепно подбран финален щурм – „Ausgebombt“, „Stalinorgel“, „Bombenhagel“ – феноменално изпълнение, почти слети и съчетани в едно, култовите заглавия на немски език. Заслужаваше си пътя, несгодите от пътуването, чакането, отлагането! Не бяха планирали бис, не бяха планирали тълпата да им се моли и да си стоят, хилейки се в бекстейджа…просто бяха SODOM, показаха защо имат такова първостепенно място в душата на българския фен, доказаха, че за всичките тези години звездоманията не ги е докоснала дори, показаха че са във върхова форма, което е видно и от останалата им концертна дейност, оставиха една нова легенда – концертът на SODOM на 15.09.2022г. в София, България!

СНИМКИ

Alien Acid Blood Era + Milena Sodom

 

 1. #1 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 1 година)

  Невероятен концерт,Невероятно преживяване,Невероятна емоция!Концерт от фенове за фенове.С единствената разлика,че едните бяха на сцената,а останалите пред нея.Публиката беше съставена от всякакви възрастови категории…От съвсем млади надежди,през хора на 40+ и на 50+…та чак до шейсет годишни,че и нагоре.Даже имаше пред сцената и човек сигурно над 70 години.Но всички бяха едно цяло,съставяха една ВСЕЛЕНА…ГРУПА И ФЕНОВЕ…SODOM са банда институция,няма грандомания и превземки,само ЧИСТА И ИСКРЕНА МУЗИКА.Музика с която съм израсъл,осъзнал,живял и ПРЕЖИВЯЛ…ЧАСТ ОТ ВЪТРЕШНИЯТ МИ СВЯТ,ЧАСТ ОТ МЕН…И ЗА МЕН…SODOM не са богове,ТЕ са отвъд…Там където ВСИЧКИ СЕ СРЕЩАМЕ И ЖИВЕЕМ…и умираме,но ОТДАДЕНИ…РЕСПЕКТ КЪМ ТЯХ И УВАЖЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ КОИТО ЗНАЯТ КОИ СА И КАКВО СА…Metal For Life,Metal By Death…Next time in Hell…SODOM звучат като метъл,изглеждат като метъл,имат отношение като METAL…ТЕ СА METAL!!!Винаги Верни,Винаги ИСКРЕНИ…ВИНАГИ СОДОМ!!!

 2. #2 написан от Knarrenheinz (преди 1 година)

  Много голяма и много специална група! Наистина, неповторима емоция за всички нас, които ги чакахме толкова дълго да се завърнат на наша земя! Истинска група без превземки, без претенции, просто метъл !

  – Последната снимка със сетлиста не е от този концерт 😉

 3. #3 написан от ЕдинЧовеЧеЦ (преди 1 година)

  Страхонен концерт! Велика група. Последно ги бях гледал 2018 в Лондон, но тук пометоха всичко и всички! Шапки долу за Том и компания.
  Относто организатора… Да попитаме, какво ли мислят феновете закупили ,по-скъпи билети за „ложа“, „седящи“…
  До автора: другия път не преписвай сет листа дословно. Incest, Stalinorgel не ги изпълниха както и 1982 и Caligula.

  • #4 написан от Бири - мири (преди 1 година)

   Incest, Stalinorgel не ги изпълниха както и 1982 и Caligula.
   +1

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото