След 36 години Iron Maiden са по-големи отвсякога и обикалят планетата със собствен самолет, пилотиран от фронтмена на бандата.

Огромно количество озвучителна и осветителна техника, музикални инструменти, сценични декори, тонове кабели и всякaкви други джаджи; членовете на групата, мениджъри, асистенти, всякакъв антураж от екипа, мило наречен “Killer Krew”, както и няколко доста симпатични стюардеси – Ed Force One е превърнат от най-обикновен Боинг 757 в летящ хевиметъл цирк. „Трябват някъде около половин милион долара и можем да направим това с всеки 757” – казва Брус Дикинсън.

IRON MAIDEN 11th Feb Moscow

IRON MAIDEN 11th Feb Moscow

Необикновеният талант на фронтмена на Iron Maiden, Брус Дикинсън, да пилотира самолет, вече дотолкова се е превърнал в част от митологията на Maiden и е станал емблематичен за групата, колкото и талисманът Eddie, привързаността на Стийв Харис към футболния клуб на West Ham и гръмовното им звучене.

В момента Брус превозва цялата банда със специално приспособения за тях Боинг 757, наречен още Ed Force One. Те се придвижват така за някои локации по време на турнето, особено в Азиатската му част, преди завръщането на Maiden в Европа за участието в осем Sonisphere фестивала по целия континент. Той постоянно открива приликите между това, да насочваш мощна машина в небето, и огромна разлюляна тълпа по време на концерт.

IRON MAIDEN - the final frontier 2011

IRON MAIDEN - the final frontier 2011

„Странно, но и двете изискват висока степен на прецизност и уравновесеност. Трябва да си много спокоен и да не допускаш ситуацията да вземе контрол над теб” – казва той в интервю за Sunday Times. „Най-голямата разлика е, че когато си в Iron Maiden, си насочен отвътре навън – носиш своята страст и емоция върху кожата си, така че всеки може да ги види. Когато си пилот, е обратното – прибираш се отвън навътре, концентрираш се, притесняваш се за много неща. Да не пропускаме факта, че си завързан за най-опасния стол.”

Квалифициран като пилот в гражданската авиация през 1998 година, Брус използва всеки миг, в който не изпълнява задълженията си на хевиметъл звезда, да се рее в небето, превозвайки пътници за различни авиокомпании. На път за своята ваканция например можете напълно случайно да се озовете в пилотиран от него самолет.

След края на турнето това лято Ed Force One се връща отново в услуга на гражданската авиация в Исландия Експрес, но ще остане гордо изрисуван с емблемите на Iron Maiden, докато превозва пътници между Рейкявик и различни дестинации в Европа и САЩ.

IRON MAIDEN stanstead airport begining of the Final Frontier tour 2011

IRON MAIDEN stanstead airport begining of the Final Frontier tour 2011

А когато Брус престане да взривява различните сцени на Sonisphere в цяла Европа, той ще поеме отново командването на Ed Force One, за да продължи обиколката си, но този път в небето като пилот. Вероятно в униформа!!!

За да видите Iron Maiden като хедлайнери на Sonisphere Bulgaria 2011, купете билет тук: www.eventim.bg

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото