Скоростта убива, бързо и безмилостно (VIRUS)

По повод наближаващия концерт на трашърите Virus можете да се запознаете с биографията им.

Virus

Virus

Групата е първоначално сформирана в края на 1986 г. от Henry Heston (вокали/ китара) и Tez Kaylor (барабани). Дуетът е свирил заедно в различни пънк банди – включително в „Criminal Damage” – от четиринадесет годишна възраст, но решава да премине към хардрок пънк/ траш метъл (hardcore punk/thrash metal). До началото на 1987 г. към тях се присъединява John Hess (бас) и заедно те записват и продуцират дебютния албум „Pray For War”.

Няколко месеца след записа към тях се присъединява Coke McFinlay, на соло-китара и до месец октомври албумът е готов и лансиран под шапката на „Metalworks”.

Октомврийското турне заедно с „Celtic Frost” и „Kreator” отвежда групата в Бирмингам, Нюкасъл, Кардиф, Манчестър и накрая – в „Хамърсмит Одеон” в Лондон.

Новите парчета, които свирят формират основата на техния следващ албум – „Force Recon”. През следващите няколко месеца те пишат още материали, репетират, записват и свирят при още две представяния на живо. Първото като подгяваща група на „Suicidal Tendencies & punk” в Челси, на Hammersmith Clarendon, последван от концерта „Christmas on Earth” в Queens Hall, Лийдс – два дни по-късно. Virus трябвало да излязат първи на сцената, следвани от Laaz Rockitt, Voivod, Cro-Mags, Kreator, Overkill, Nuclear Assault и Megadeth. Освен Megadeth никой не получава възможност за проверка на звука и апаратурата. Изпълнението на Virus било ефективно използвано за настройка и пускане на звуковата система.

Концертът не помага много на бандата що се касае до пресата. Определени журналисти – въпреки многогодишния си опит в бранша – очевидно не успяват да забележат проблемите с оборудването и просто заклеймяват групата. За щастие, публиката се оказва много по-запозната и хвали групата за това, че не се отказва и продължава да свири, въпреки огромните проблеми с техниката.

 

Кръв и лудост

През месец декември те се отправят към звукозаписното студио, за да започнат работа над своя втори албум, завършен в края на месец януари в Лондон.

Лансиран три месеца по-късно, албумът „Force Recon” става хит сред феновете и пресата и показва зрялост, както по отношение музиката, така и на лириката. Един критик коментира: „Уникалното в този албум е колко много инструментали съдържа. McFinlay и Heston са доста добри на китарите. Наистина са талантливи. Ударните и басът също са добри – изключително бързи, а рефрените и соло изпълненият са от най-висока класа .

Самата група също счита въпросния албум за своя истински дебют.

През месец юли, 1988 г. бандата поема ролята на подгряваща група в турнето на Death Angel във Великобритания. Свирят в Брайтън, Нотингам, Нюкасъл, Ливърпул и Нюпорт.

В края на турнето Virus се отправят обратно към студията „Maida Vale”, в Лондон за записи за „Friday Night Rock Show” за BBC Radio 1.

Междувременно, Combat Records вече са лансирали „Force Recon” в Америка и с минимална реклама албумът е продаден в над 15 000 копия.

Combat подготвят и турне в САЩ с бандата, като подгряваща група на Death и DBC. Насроченото за месец октомври, 1988 г. турне в последствие отпада и съставът така и не стига до САЩ през тази година.

 

Във въздуха се усеща напрежение

Въпреки това разочарование – или може би именно заради него – бандата се връща към своите зали за репетиция и започва да пише материали за новия си албум. Албумът „Lunacy” е записан на SSL в Raezor Studios, Лондон, през месец май, 1989 г., а разпространението му е планирано за месец юли, чрез „MetalWorks/AVM“. За съжаление, поради сериозни проблеми, лансирането на албума е отложено за месец септември, налагайки отлагането на краткото турне, планирано за юли.

При лансирането си, той получава страхотни рецензии и въпреки, че не е чак толкова почитан като своя предшественик си остава след великите в своя жанр.

Към лятото на 1990 г. Virus губи двама от своите членове – John Hess и Coke McFinlay – в следствие на личностни различия в бандата. Henry и Tez напускат Англия и се отправят към източния бряг на Америка, установявайки се в Ню Йорк, след това във Филаделфия и започват прослушвания там.

Е в последствие се формира Virus USA с музикантите Benny Herb (вокали), Mark Baranowski (бас) и Syd Sholly (китара). Правят демо записи и привличат значителен интерес от страна на американската преса и на различни крупни студия. За съжаление, световната рецесия нанася своите удари и финансирането за Henry и Tez в САЩ секва.

Virus напускат САЩ и се връщат в Англия, но имиграционните власти отказват да допуснат в страната американските членове на групата и бендът решава да преустанови дейността си и да се концентрира върху други проекти.

Музикалната сцена във Великобритания се променя – отчасти благодарение на зараждащото се „Grunge” движение и комерсиализацията на траш бандите, като „Metallica“. По това време изглежда сякаш трашът в своята чиста и нецензурирана форма е мъртъв. По-късно Coke отива в Дънди и формира състава „Splatterhead”.

 

Очаквайте и втората част на биографията на Virus.

  1. #1 написан от Николов (преди 7 години)

    Якооооооо…..

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото