SIRENIA – Dim Days Of Dolor (2016)

sirenia dim days of dolor 20162016 г. е важна в историята на SIRENIA. През лятото групата се раздели с вокалистката си Ailyn Gimenez, а през септември бе обявено и името на заместничката ѝ – французойката Emanuelle Zoldan. А през ноември Morten Veland и компания издават 9-ия си дългосвирещ албум, озаглавен “Dim Days Of Dolor”.
По принцип “Dim Days Of Dolor” не се отличава много от предшественика си “The Seventh Life Path”, тъй като е базиран на същата структура, но от друга страна, се явява негова противоположност, понеже цялостната звукова картина се различава коренно от неговата. Албумът е написан изцяло от Morten Veland и съдържа приятни китарни рифове, епични хорове, грандиозни оркестрации, емоционални включвания на пианото, величествени кийборд партии, прекрасни женски вокали, контрастиращи с грънтовете на Morten и чистите мъжки вокали на Joakin Naess, и авангардни пасажи, вплетени в песните, които дават на всяка композиция специално усещане. В творбата като цяло се губят готик метъл елементите, колекцията от песни се хвърля дълбоко във водите на симфоничния метъл с прогресив влияния – нещо, което напомня на ранните AFTER FOREVER, късните DELAIN, EDENBRIDGE, XANDRIA. “Goddess Of The Sea” открива албума по типичен готик метъл начин – енергична мелодия, режещи рифове, ярко изразени хорове и силно вокално присъствие на Emanuelle, но следващата – заглавната “Dim Days Of Dolor” – впечатлява с приятната си, лека, дори танцувална мелодия, композирана така, че да се набие в главата ти, независимо дали я харесваш или не. Останалата част от “Dim Days Of Dolor” се лута между различни вариации на характерния за SIRENIA звук. „Veil Of Winter“ (любимата ми от албума) и „Elusive Sun“ предлагат носталгично пътуване към ранните албуми на групата, докато „Cloud Nine“ звучи като мрачна и налудничава приспивна песен. Финалът на творбата е с дълбоката и спокойна „Aeon’s Embrace“ (другият ми фаворит), чиято естетика е предадена от нежното пиано и нежният глас на Emanuelle. По този начин историята се затваря и “Dim Days Of Dolor” завършва миролюбиво.
Новият глас (и лице) на SIRENIA Emanuelle Zoldan e едно от достойнствата на албума. Не само заради това, че има уникален вокален диапазон, вокалната ѝ техника е безупречна. Тя звучи свежо във всяка секунда от творбата, а преходите ѝ между рок и оперен глас са изумителни. Чистите и харш мъжки вокали са сведени до минимум, оставена е повече свобода и поле за изява на Emanuelle, която е в състояние да звучи гневно и яростно, да ви прелъсти като сирена или да разтопи сърцето ви като траурна богиня с гласа си.
Ако се надявате, че SIRENIA ще поднесат нещо ново, нечувано, различно, може спокойно да пропуснете “Dim Days Of Dolor”. Той не предлага нищо особено и може да си кажете, че някои песни са просто пълнеж. На албума му липсва ярка, отличаваща се композиция, както е например „Sons Of The North“ от “The Seventh Life Path” или „Sirens Of The Seven Seas“ от “The 13th Floor”, или бездънният мрак и дълбоките гробовни емоции, вплетени в атмосферата на “At Sixes And Sevens”. Но ако предпочитате малко по-закачливата страна на групата, демонстрирана в “Nine Destinies And A Downfall”, “Dim Days Of Dolor” ще бъде добро попълнение във вашата колекция. И въпреки, че няма някакви характерни отличителни достойнства, не е лошо да се чуе – особено от die-hard феновете на бандата.

Оценка: 7/10

„Dim Days Of Dolor“ излиза на 11-ти ноември чрез Napalm Records.

sirenia dim days of dolor 2016 Списък с песни и обложка:

„Goddess Of The Sea“
„Dim Days Of Dolor“
„The 12th Hour“
„Treasure N’ Treason“
„Cloud Nine“
„Veil Of Winter“
„Ashes To Ashes“
„Elusive Sun“
„Playing With Fire“
„Fifth Column“
„Aeon’s Embrace“

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото