Полска инвазия в MIXTAPE 5 – DECAPITATED, HATE и компания превзеха София

И така, наскоро провелото се първо издание на SOFIA METAL FEST 2016 имаше своето естествено продължение на 24-април, а именно – обявеното като официално афтърпарти на феста гостуване на DECAPITATED, HATE и THY DISEASE, поредна дата от Blood Mantra Balkan Tour 2016. Редом с тях, към тази своеобразна полска инвазия се присъединиха британците KRYSTHLA и шведите AKTAION.

Точно скандинавците имаха честта да открият вечерта и за своя 25-минутен сет те го направиха по повече от подобаващ начин, въпреки че публиката наброяваше не повече от 20-30 души. Липсата на кой знае какъв интерес дори и на част от вече присъстващите не успя да смути бандата и те изнесоха раздвижен гиг, представяйки ни единствения си до този момент албум – издадения миналата година „Throne“. Това, което не достигна на петорката, беше повече пространство на сцената – смесицата от мелодет, метълкор и джент на AKTAION предразполагаше към стабилно развихряне и определено заслужаваше повече внимание от полученото.

aktaion

KRYSTHLA, гостите от Острова, се появиха петнадесетина минути по-късно и, от ведрите пичове, които цяла вечер висяха на мърча или раздаваха безплатни флайъри, не остана и следа. Трансформирайки се напълно в злостна траш/груув команда, разбърквайки влияния от PANTERA със спорадични джент елементи, британците приличаха по-скоро на американска банда от 90-те или началото на миналото десетилетие. Публиката в клуба вече беше с може би една-две-три идеи по-малко равнодушна и все повече хора отвръщаха ентусиазирано на призива „Bang your head, please!“  Създавайки впечатление за доста повече натрупан опит, KRYSTHLA забиха парчетата от своя дебютен и също единствен засега албум – „A War Of Souls And Desires“ (2015).

krysthla

Административни неуредици на македонско-българската граница бяха възпрепятствали басиста на THY DISEASE, затова се наложи да видим групата в намален състав. Липсата на бас нямаше как да не се усети, тъй като присъствието му е доста изявена част от индъстриъл звученето а ла FEAR FACTORY, което поляците са си изградили – насечени рифове, силен дет уклон, задължителните семпли и електроника… Бандата определено заслужава поздравления за максималното старание и до известна степен успех в стремежа си да запълни празнината, зееща вляво на сцената, и сетът им протече без забележка.

thy-disease

Вероятно тук е моментът да отправим специални поздрави към Pawel „Pawulon“ Jaroszewicz, барабаниста на THY DISEASE, чиято основна банда всъщност е… HATE, с които се появи пред погледите ни за втори път тази вечер. Официално заявявам, че този човек е машина и, както вероятно се досещате, ако имате дори и бегла представа от музиката на двете групи, на плещите му (по-скоро на ръцете и краката) лежи огромна част от мощта на представянето им. Разбира се, това не означава, че трябва да омаловажаваме колегите му – за първи път на българска земя, полският квартет излиза под приглушена светлина, с познатия призрачен грим и стелеща се наоколо мрачна аура. Актуалният им албум „Crusade: Zero“ е представен с „“Valley Of Darkness“  и „Leviathan“, заедно с по-стари парчета, сред които “ Omega“ „Erebos“„Wrists“ и „Hex“a в позатегналата се тълпа, вече достатъчно заинтересувана, за да се впусне най-сетне в първия за вечерта мошпит, очевидно има не един и двама специално дошли за сета на HATE фенове. Обща снимка за завършек и четиримата музиканти отстъпват мястото си на своите сънародници от…

hate

… DECAPITATED, за тяхното завръщане в София пет години след първото им посещение. Хедлайнерите дори подраняват с минута преди обявения час и без забавяне откриват с „Exiled In Flesh“, което моментално предизвиква бурна ответна реакция у публиката. Унищожителна ритъм секция, съставена от Młody и Hubert Więcek (концертен басист от тази година), мощните груув рифове и пронизващите сола на Vogg, които се забиват като игли в мозъка, и силното присъствие на Rafał Piotrowski, който сякаш изпълва цялото физическо пространство над нас, изграждат могъща звукова вълна, чийто прибой са нашите смъртни тела. Човешките им слабости се сблъскват с неумолимата прецизност и студенина на композициите на DECAPITATED – зареждат сеThe Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation“, „Blood Mantra“„Post(?) Organic“ … Температурата като че ли пада под нулата и само след миг се повишава отново до невъобразими височини, същото важи и за амплитудата на емоциите, разкъсвани между задоволството от качеството на музиката и нихилистичните нотки, които DECAPITATED умеят да пораждат… В сетлиста преобладават парчета от последните два албума –  „Blood Mantra“ (2014) и „Carnival Is Forever“ (2011), докато бандата не решава да ни върне по-назад в историята си със „Spheres Of Madness“. Преди вълната да се е отдръпнала, поляците ни довършват с „Homo Sum“поставяйки с това точка на едночасовото си изпълнение. Подреждаме се за нова „семейна“ снимка и всичко се превръща в спомен – сякаш твърде бързо.

decapitated-2

В заключение трябва да отбележим, че вероятно един от най-екстремните, едновременно с това музикантски, и преминали почти безупречно концерти остана някак недооценен. Стабилните откриващи, двете съвсем не случайни основни банди и не особено високата цена на билетите (и страхотните отстъпки за посетилите SOFIA METAL FEST 2016 две седмици по-рано) успяха да привлекат има-няма 200 души – около 1/3 от капацитета на Mixtape 5. Каква е причината за това? Предпонеделничната вечер? Пренасищането от събития? Просто липса на интерес? Може би всичко това. Но и нека, след като вече сме сред присъстващите на концерти като този, да засвидетелстваме максималното си внимание и уважение към тези банди. Все пак, те са пропътували стотици километри, за да дойдат и да свирят специално за нас. Заслужават го.

Снимки: Цветелин Кръстев

  1. #1 написан от 666 (преди 5 години)

    Не е липса на интерес, просто финансите нещо куцат….

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото