Шест екстремни банди забиха зверски лайв в Mixtape 5 на 25.01

Сигурно и на вас неведнъж ви се е случвало в един ден да има два концерта, които силно искате да посетите? Знаете колко е неприятно в такива ситуации да избираш… И да ви кажа, не бях само аз поставена в такова положение, а и доста мои познати. Тъй че, с изтъркания номер „Ми, те групите не се припокриват”, този път няма да минем…

На 25-ти януари ние си избрахме дестинацията Mixtape 5, където тази нощ се проведе “Fear! Ignorance! Authory! Death Fest”.

Въпреки наличието на другото събитие, култовият софийски подлез бе изпълнен с близо стотина фенове, жадни за… бири и здрав олд скуул дет метъл. Минусовите температури и снегът не сломиха никого, а напротив – дадоха още повече хъс на присъстващите да се сгреят подобаващо с ‘танци’ и подсилващи кехлибарени елексири.

Редът на бандите бе доста неочакван за много от нас. Първи бяха момчетата от Deity. Група, която бях чувала само веднъж досега, при това на трибюта на Chuck в Jet Rock миналия месец. Останах приятно изненадана! За съжаление обаче не се задържаха повече от 30-тина мин. на сцената. По наблюдения Deity не е една от най-концертно активните нашенски банди, но искрено се надявам скоро пак видим името им на някой постер!

Hyperborea… Чудя се има ли смисъл да ги коментирам. Група с толкова години история, безброй концерти и верни фенове, вече си е изградила стабилна репутация. С няколко думи ще спомена само, че отново се представиха чудесно, както винаги. Интересното бе, че обявиха нов барабанист. И то не кой да е, а именно барабанистът на гостите за вечерта – гръцката банда Eternal Fire. За последното парче Хиперборейци повикаха Благо от Past Redemption да се включи за кавъра на Pro-Pain – State Of Mind (който, между другото, се получи много добре!).

Близо стотина човека приветстваха Past Redemption. Поради здравословни причини вторият им китарист отсъстваше, но това не им попречи да се предствят подобаващо. Отдавна не бяха свирили, което допринесе още повече за тоталното изкъртване на парчета като “Fraud”, “Decomposed”, няколко нови продукции… Като, разбира се, не пропуснаха и класиката “Under The Hammer”. Първоначално сетът им бе предвиден да съдържа около 14 парчета, но за съжаление времето ги притискаше и чухме едва 7-8, но пък адски силни. (Освен това, предстоят новини от Past Redemption, но тъй като няма нищо официално, ще си замълчим за подробностите.)

Преди концера успях да преслушам 1-2 парчета на гърците Eternal Fire. Стилът им доста наподобява този на Children Of Bodom и подобни мелодет банди. Всъщност, на живо си бяха доста яки. Успяха да спечелят симпатиите ми и с кавъра на Rotting Christ – King Of A Stellar War, който им се получи много добре. Видимо и двете страни – и публика, и група – останаха предоволни и като се има предвид, че Eternal Fire делят един барабанист с Hyperborea, нищо чудно скоро пак да ги видим.

За съжаление с напредване на времето хората започнаха да понамаляват, но купонът се държеше на ниво, че дори стана и още по-весел с появата на Деградат. Забиха мощно, че дори може и да започна да харесвам този стил, хехе. Верни фенове пред сцената не щадяха нито вратовете си, нито гласните струни. Не можем да не отбележим и Боровеца, чиито изпълнения радваха абсолютно всички присъстващи. То не беше скачане и дивеене по сцената, ‘под’ нея, в погото…

С наближаването на полунощ на сцената се качи и последната група за вечерта, Mass Grave. Първичната ми реакция, когато видях новата ‘прическа’ на вокала Светльо, бе: “Nile!”, или по-точно – Dallas. Приликата отдалеч и в тъмного си бе стабилна. Да не говорим за дълбоките гърлени вокали, удрящи те право в черепа. Чухме предимно парчета от албума ”Fade of Life” – безкомпромисен дет метъл в най-чистия му вид. Момчетата бяха донесли със себе си и тениски и дискове, към които имаше доста интерес през цялата вечер!

Екстремното парти продължи над 5 часа, със съвсем кратки почивки, колкото човек да поеме глътка въздух/бира/никотин, след което отново да се гмурне в тълпата. Може и да не успяхме да посетим и двата феста тази вечер, но поне се надяваме другият да е бил също толкова успешен, колкото и “Fear! Ignorance! Authority! Death Fest”.

Да се надяваме съвсем скоро отново да ни зарадват с подобно концертче!
Снимков материал липсва, за съжаление, но скоро ще качим (още) няколко клипчета.

  1. #1 написан от Анонимен (преди 10 години)

    Deity свириха пoвече от 30 минути и то предимно кавъри, като не изключим и двете песнички на Suffer H и „класиката“ им Еxistence complete.
    Hyperborea не са свирили никакви кавъри още повече пък на Pro-pain. Изсвириха точно 6 парчета: 3 чисто нови, вече добре известната „The Advancing Shadow“ , „Children of the Crisis“ и „Nosferatu“. На мен лично ми направиха особено впечатление новите им парчета. В сравнение с по-скоро хеви-метъла с дет вокал, сега нещата им са коренно променени и смело мога да твърдя, че са на световно ниво. Чакам с голям интерес нов албум от тях и се надявам най-после българска група да пробие.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото