Имало едно време, през девет планини в десета… една руса принцеса с меден глас. Тя имала двама доверени помщници, с които заедно творяли истински красив готик метъл.

В точно такава приказно-горска атмосфера ни пренася музиката на SAVN. Сформирани едва през 2013, те са вече готови със своя дебютен албум и нямат търпение да го покажат на света. Смесвайки рок и метъл с чудни готик и фолк инструменти, Savn явно отрано са открили печелившата формула.

Нежните мелодии с женски вокали на Carmen Elise Espanæs (Midnattsol) тук-там са разнообразени от злокобните вокали на Stig Johansen (The Sins Of Thy Beloved), отново прилагайки принципа на „Красавицата и звяра“. От единадесетте песни в дебютния албум, изпъкващи са както откриващата „Musical silence” и последвалата я „Hang on”, така и „All I want” и закриващата „Longselens Hand”. Тук трябва да споменем и отличната работа при гост-участията: в „I Am Free” разпознаваме Liv Kristine от Leaves’ Eyes (която е също така и сестра на Carmen), а в „The Demons in me” срещаме Michelle Darkness от End Of Green. Зад всичко това стои опитната продуцентска ръка на Alex Krull (Atrocity) и групата от сесийни музиканти за китарите, баса и барабаните.

Магичната и тъмна готик атмосфира ни пренася точно в света на приказките, на чудесата, принцесите, злите магьосници и в свят, в който красавицата и звярът не са антагонисти.

8/10

Едноименният албум на SAVN излиза на 25 април.