Съвместен концерт на DIABLERY, SHADOWCRAFT, OCCULTUM и BELGARATH

diablery-belgarath-poster

На 18 октомври (петък) столичният клуб Live & Loud ще стане домакин на запомнящо се блек метъл събитие. Сцена ще разделят две гръцки и две родни блек метъл групи. Diablery, Shadowcraft, Occultum и Belgarath.

„Diablery“ е Послание – вестител на Еона в неговия лициферинаски израз. За нас „Луцифер“ също е приет като Вътрешния пламък или Воля на човека. Ние вярваме, че „Волята“ е първият стълб за постигане на Мъдрост, Познание, Свобода и най-накрая Божественост.

Diablery са създадени от Nimerius през 2008 година в Chalkis, Гърция, но сега са базирани в Атина. Имат издадени две ЕР-та: „The Catharsis“ 2010, „The Eye“ 2011 и един албум „Architect“ 2014, миксиран и мастериран от Børge Finstad в Toproom Studio. През 2017 издават с Shadowcraft мини сплит албума „Entropy“ миксиран и мастериран от Void of Cosmos studio, издаден чрез Black Market Metal. И двете издания получават много добри отзиви и ревюта.

През годините Diablery свирят с много групи, като най-респектиращите сред тях са Inquisition, Arcturus, Negura Bunget, Schammasch, Altar of Plagues, Year of no Light, Negator, Grimegod. В концертния им актива са също така мини-турне в няколко града в Гърция, мемориален концерт на „Astarte Fest“ в чест и памет на фронтдамата на Astarte Tristessa, както и участието им на Freie Geister fest, Бремен, Германия.

Датата в София е част от мини турне под надслов REVERENCE OF THE UNLIGHT MINI TOUR.

В момента Diablery работят върху записите на втория си студиен албум. Ето и какво споделиха за българските си фенове преди предстоящият концерт: „Много сме развълнувани да посетим София за това изключително шоу на живо и уважаваме всяка обратна връзка. Ще изпълним сет лист с песни от предишните ни албуми, както и от предстоящият ни албум „Candles“. Бъдете готови за пътуване в бучащата Бездна!“

split-cover

Shadowcraft са създадени през август 2005 година от вокалиста Pyrphoros и китариста Amethyst. Групата успява да издаде две демота – „A Nightfull Of Shadows“ и „Inside A Sick Mind“, които получават насърчителни отзиви от местната публика. Пристигането в групата на клавириста Q_Snc (ех – Unholy Ritual, Kawir, Daylight Misery и много други) спомага за разширяването на музикалните хоризонти на групата. Нещо, което се забелязва още в демото със заглавие „Promo“ от 2009г.

Следвайки тази музикална линия, Shadowcraft композират и записват материала за дебютния си албум „Principles of Chaos“, 2013. Стилът на Shadowcraft е комбинация от величествени и симфонични елементи, структурирани с авангардни блек метъл рифове. Епични и драматични, композициите преливат между емоции, изкристализиращи в същността на атмосферичен, но екстремен съвременен блек метъл.

Култът Occultum се ражда през зимата на 2011 година. Първото събиране, което канализира тъмната енергия се състои през месец март 2012, като малко след това групата дава първите си концерти. Occultum са били съпорт на утвърдени групи от
родния екстремен ъндърграунд като The Revenge Project, Dimholt, Mass Grave, Serpentine Creation, Act of Grotesque, Invidia и други. Въпреки промените в състава и напускането на музиканти Diabolus и Kveldulf решават, че трябва да запазят групата и записват първото демо. Вдъхновени и мотивирани Diabolus и Kveldulf продължават своето мрачно дело, като Kveldulf се заема с писането на песни и композирането, а Diabolus с лирическото съдържание на композициите.

Групата се възражда, като и звукът ѝ претърпява леки промени. Музиката става по-агресивна, напомняща на моменти дет метъл стилистиката. Групата записва своя първи пълноформатен албум с помощта на Димитър Василев и Николай Берберов – Бебо. Миксиран и мастериран в Sub Zero studio от Бебо, първият албум на Occultum„The Book ov Nameless Rituals“ (2015) получава много добри отзиви от специализираните медии. Следват още промени в групата и на баса застава Jaffar, а Иво Иванов заема останалото вакантно място зад барабаните. В края на октомври 2017та стана факт и вторият албум на родните окултисти. Това е „The Nine Gates“. Записан, миксиран и мастериран от емблематичния Déhà (Imber Luminis, Lebenssucht, Clouds... да споменем поне някои). До момента групата е споделяла сцени с други имена като Satarial, IXXI и Harakiri for the sky.

belgarath1Ако все още има български фен на Блек метъла, който да не знае кои са Belgarath, то тази история е задължителна. Останалите, със сигурност ще научите нещо ново, свързано с плановете на групата.

Идеята Belgarath се ражда през пролетта на 2003 година. След записа на няколко демо песни в домашна среда, обаче проектът е замразен чак до 2007 година, когато Belgarath решава да излезе от хибернацията. Той кани The Clansman като барабанист, а две години по-късно се присъединява и Negthorn – бас и вокал. Така групата е завършена, а първата им изява на живо е през мартт 2010 година.

През 2013та Belgarath се отдават на творчество, записвайки първия си албум – „Wanderer“. Той става факт съвсем в началото на 2014та, като на 27 януари същата година е представен със специално шоу в столичния клуб “8 Ball”, където групата представя и новия си вокалист Purgatorius.

Скоро след това Negthorn напуска, което заставя останалите отново да прекратят дейност, но в края на годината е намерен негов заместник в лицето на Vomir.

След няколко концерта в София през пролетта на 2015та, заедно с гръцката блек метъл група Human Serpent, Belgarath правят първото си турне под мотото „Nihilism upon Mankind Balkan tour 2015“. След турнето Belgarath записват песента „The Sword“ специално за „Murder Sound Extreme Compilation 2“.

Следващата година отново е белязана от раздяла за групата. Налага се да се разделят с Vomir, което е отбелязано със специален прощален концерт наречен DEAD END. След кратка подготовка, Witcher става новият басист на Belgarath. Неговият дебют е на софийска сцена, където Belgarath са откриващата група на фестивала November’s Doom Days.

2017та е динамична за Belgarath, започвайки с концерти в Босна и Хърватия и, завършвайки с фестивала Autumn Souls of Sofia. Въпреки, че не спират концертната си дейност следващата 2018та за групата е малко по-спокойна, посветена на семейни ангажименти и работа по предстоящия втори албум, след излизането, на който музикантите планират да се оттеглят за дълго. Но за това, когато му дойде времето.

Ето какво споделя Belgarath: „10 години на сцена, около 50 концерта, 2 албума. Свирили сме почти на всякъде на Балканите…, стига ни толкова…“ Така, че не пропускайте един от последните концерти на нашите Черни магьосници.

Билети за събитието ще се продават на входа на клуба на цена от 15 лева.

Тепърва предстои обявяване на още подробности, така че останете с нас и посещавайте страницата на събитието.

Официални ресурси:

www.facebook.com/DiableryOfficial
www.facebook.com/ShadowcraftBand
www.facebook.com/OccultumOfficial
https://belgarath.band/

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото