Sabaton – „The Last Stand“ (2016)

Sabaton - The Last Stand (2016)

 Декада и половина SABATON ни учат на история много по-добре от който и да е учител. За своите осем студийни албума, шведите успяха да покрият творчески голяма част от сраженията на европейското бойно поле и да се превърнат в своеобразна институция, затвърждавайки се като една от най-успешните европейски банди на 21 век. С „Heroes“ обаче, танковата бригада рискува и понесе критиката на феновете, които възроптаха срещу малката му продължителност и насочеността му към американския пазар. Въпреки това и напускането на 2/3 от групата през 2012 г., популярността на бандата нараства все повече. В навечерието на настоящия албум настъпи и още една промяна в състава на групата – станалият любимец на публиката китарист Thobbe Englund напусна за да бъде заменен от Tommy Johansson. Сега SABATON ни представят следващото си творение – „The Last Stand“.

 Албумът не е нищо революционно в сравнение с миналите записи на групата, но пък и SABATON не са прославени експериментатори. Отново са налични епичните рифове и мощните барабани съчетани с мелодичния дрезгав глас на Joakim Broden. Текстовете както винаги са майсторски написани и успяват да предадат атмосферата на събитията, за които разказват. Естествено има и няколко песни „за пълнеж“, както и такива, които неминуемо ще напомнят на слушателя за минали парчета на групата.

 Концепцията на настоящата творба противопоставя различни по численост армии една срещу друга по цялото земно кълбо. Откриващата песен „Sparta“ възпява небезизвестните спартанци на цар Леонид, пожертвали геройски живота си в прохода Термопили. Това е може би най-подходящото начало на албум, в който се възпяват неравните битки. Следват два по-динамични откоса с „Last Dying Breath“ и „Blood Of Bannockburn“, последната от които разказва за смелите шотландци и тяхната борба за независимост с Английското кралство. „Diary of an Unknown Soldier“ е кратко повествование, подготвящо ни за издадения като сингъл „The Lost Battalion“, предаващ историята за обградените и изгубени във френските гори на Аргон американски части по време на Първата световна война. Интересното в тази песен са барабаните – касите всъщност са от изстрели на 50-калиброва картечница, малкият барабан е от 9-милиметров пистолет, а педалният чинел – от удар на щик.

 „Rorke’s Drift“ е посветена на англо-зулуската война, или по-точно на отбраната на протестантската мисия, където 150 войници на Британската империя се сражават с около 4000 зулуси.

 Едноименната „The Last Stand“ разказва за швейцарската гвардия, която удържа наплива на хабсбургите към Рим, давайки време на папа Климемт да избяга.

 Афганистанската война (1879-1989) е почетена с песента „Hill 3134“. На въпросният хълм 39 съветски войници се изправят срещу над 200 муджахидини.

 Може би най-запомнящата се песен в целия албум е „Shiroyama“. Тя възпява крахът на самураите, избити почти напълно при опита си да вдигнат въстание, несъгласно с налагащото се в Япония западно влияние. Самият трак е изпипан точно в стила на SABATON, носещ искрата, която кара публиката да пее с пълно гърло на всеки техен концерт.

 Записът завършва с „Winged Hussars“ и „The Last Battle“, които слагат леко посредствен край, но в никакъв случай не оставят горчив привкус. „Camouflage“, „All Guns Blazing“, „Afraid To Shoot Strangers“ и „Burn In Hell“ са бонус кавъри, които притежават малко повече качества от някои авторски парчета в албума.

 „The Last Stand“ е един от най-добрите албуми на шведите, притежаващ проста, но много добре реализирана концепция и въпреки, че играха на сигурно, SABATON не сбъркаха и създадоха един много добър и запомнящ се албум.

Списък с песни и обложка:

01. Sparta
02. Last Dying Breath
03. Blood Of Bannockburn
04. Diary Of An Unknown Soldier
05. The Lost Battalion
06. Rorke’s Drift
07. The Last Stand
08. Hill 3234
09. Shiroyama
10. Winged Hussars
11. The Last Battle

Бонус песни:
12. Camouflage (STAN RIDGWAY cover)
13. All Guns Blazing (JUDAS PRIEST cover)
14. Afraid To Shoot Strangers (IRON MAIDEN cover)
15. Burn In Hell (TWISTED SISTER cover)

Оценка 8/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото