Russkaja са решили да прекратят съществуването си. Ето поводът, който те изтъкват:
„След 18 години съществуване това е много тъжна новина, разбира се, но продължаващата война в Украйна, която беше инициирана от Русия на 20 февруари 2022 г., не ни дава възможност да продължим с образ и стил, който използва сатирично съветските символи и език. Групата се казва RUSSKAJA и се основава много на тези атрибути с певец, който е роден в Русия и е дошъл в Австрия преди повече от 30 години.
Това, което някога беше забавно в музиката на групата, сега е само горчиво и членовете на групата вече не могат да излязат на сцената, без да усетят тази горчивина във всяка изсвирена нота и всяка изпята дума. Всички написани текстове сега имат съвсем различно значение и никой от членовете на групата не иска да ги представя, тъй като в тези времена се свързва само с война, смърт, престъпления и пролята кръв.
Най-после дойде времето да спрем с това. Опитахме се да направим изявления, да се позиционираме публично за това, зад което стоим и това е мир и единство. Но чувстваме, че това не е достатъчно и също така няма да се промени повече. Разбрахме, че тази война няма да спре скоро, а дори и да спре, сега съветската образност и стил са завинаги увредени.
RUSSKAJA също се превърна в мишена в мрежата, има бури всеки ден и с всеки нов сингъл, който издаваме. Хората ни наричат руски терористи и проруски, дори да сме точно обратното. И накрая, ние също се грижим за безопасността на нашия екип и всички участващи хора и не искаме да рискуваме да се случи нещо насилствено, когато сме на път и свирим.
За повечето от нас RUSSKAJA беше не само нашата група, но и нашето съществуване. Това решение е много тъжно за всички нас, но след всичко, което се случи от 24 февруари 2022 г., не виждаме друг шанс тук.
Надяваме се, че всички фенове, промоутъри и партньори могат да разберат ада, през който преминаваме, завеждайки собственото си бебе в гроба след всички тези години. За прощаване искаме да ви подарим новия ни албум TURBO POLKA PARTY.
Мир“