ROYAL HUNT – „Dystopia“ (2020)

ROYAL HUNT са утвърдено име на датската метъл сцена. Повече от 30 години те шетат из дебрите на хард рока, пауър и прог метъла. Сега се завръщат с 15-ия си студиен албум „Dystopia“. Творбата е концептуална и предлага наслада за ухото в традиционния за бандата звук. Музикалният материал е съставен от 10 монументални композиции в симфоник/прогресив стил, навлизащи дълбоко в съзнанието още от първото слушане. Дистопията, всъщност, представлява история, която се развива във въображаемо общество, където е невъзможно да се постигне щастие. Имайки предвид мрачната и странна 2020 г., изборът на заглавие не е случаен. Но не здравната криза е в основата на концепцията. Тя е вдъхновена от класическото произведение на Рей Бредбъри „451 градуса по Фаренхайт“ и изследва държава, в която властва тоталитарна диктатура, осъждаща четенето и изгаряща книги.

В музикално отношение, всичко, на което са способни вдъхновените датчани, е налице в този опус. От симфоничните импулси, които преминават през тялото, носейки положителен заряд, до прогресив елементите, които ви качват на „влакчето на ужасите“ (в добрия смисъл на думата), от завладяващите мелодии, оставащи вкоренени в съзнанието, до възвишените оркестрации, събуждащи най-различни образи. Емоционално трогателно, с богатство от хармонии, това произведение успява деликатно да представи трагична атмосфера. Пъстрата палитра от композиции не дава възможност за отличаване на една или няколко от тях, защото „Dystopia“ представлява едно цяло, монолитен блок, който трябва да се възприема цялостно, а не къс по къс.

Що се отнася до изпълнителите, групата отново се обединява около двата основни двигателя – певецът DC Cooper и клавиристът André Andersen. И тук квинтетът е подкрепен от забележителни гост участници като предшественика на Cooper преди завръщането му в бандата през 2011 г. Mark Boals, първия вокалист на ROYAL HUNT Henrik Brockmann, Alexandra Andersen (ROYAL HUNT, JSP), Kenny Lubcke (NARITA) и Mats Leven (CANDLEMASS, TRANS-SYBERIAN ORCHESTRA, SKYBLOOD)

В заключение, можем да отбележим, че творбата е подходяща за почитатели на KAMELOT, SILENT FORCE, а и като цяло на класическия прог пауър метъл – всеки би открил по нещо за себе си.

7,5/10

  1. #1 написан от Анонимен (преди 1 година)

    Въртя го от известно време в колата…..
    Според мен е далеч от Paradox, The mission и Collision course….
    Не знам, просто откакто DC се върна това не е онази група :/

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото