Изглежда е много скъпо удоволствие да колекционираш разни предмети, свързани с любимата си музика и изпълнител, особено, ако държиш да са автентични – имам предвид въпросните предмети. Подготвила съм ви малък списък с някои интересни неща, които са продадени доста солено на най-запалените маниаци.

Старо, НО ЗЛАТНО!

Започвам с няколко предмета, свързани с THE BEATLES,които са светиня навярно и за мнозина от вас. Първо – става дума за .. ами THE BEATLES, второ – говорим за редки неща, които не можете да срещнете в обикновените магазини, било то и специализирани за музика, трето – автентични са.

Така например, ще го нарека грамофон, със снимка на групата бе продаден за 12 000 $ в интернет магазина ЕВау. Ентусиастите, които са по събирането на винили, сигурно често хвърлят луди пари за тази „поостаряла” техника, но този тук, който е получил „търнтейбъла”  от 1964, може и никога да не го използва. Въпреки това не се е замислил, когато е броил 12 000 на продавача. Редно е да кажа, че първоначалната цена за тази вкаменелост е била само 99 цента. Но цената скача, когато става дума за един от първите представители на оригинален „бийтълмърч”, произведен само в 5 000 бройки.

Подписано копие на „Sgt. Pepperбе продадено за феноменалните близо 300 000 $. Според  Heritage Auctions, фирмата която продава, очакваната сума била 30 000. Е горе долу са познали, без една нуличка, която почти нищо не променя естествено.

И така … още колекционерски копия. Японски седеминчов промосингъл на PINK FLOYD бе продаден за малко над 3 000 $ в Евау. Става дума за последния сингъл с Роджър УотърсNot Now John”, където вокалите са на Дейвид Гилмор. Роджърс пък пее в песента на Б-страната – ‘Your Possible Pasts”. И двете парчета са от албума „The Final Cut, който излиза през 1983. Иначе сингълът е с готина обложка!


Рядко копие на демо сингъл на THE BEATLES, бе продаден за 10 000$. Копие от „Love Me Do, което, както стана ясно е едно от само 250-те, произведени за радиото през 1962, бе продадено на търг за 10 255 $ и 74 цента. Въпреки, че и това не е евтиничко, друго копие на същия сингъл, бе продадено за 17 000 $ през 2011.

Автентичен билет от първия ден на фестивала в Уудсток, бе продаден за 1 000$. Сами може да видите, че тогава (15.авг.1969) е струвал само 8 $. В този ден, на сцената излизат Ричи Хевънс, Sweetwater, the Incredible String Band, Bert Sommer, Tim Hardin, Ravi Shankar, Melanie, Arlo Guthrieи Joan Baez. Естествено започва да вали дъжд, когато Рави Шанкар излиза и настава кален хаос. Но именно на този фестивал изгряват звездите на Карлос Сантана, Джо Кокър, Кросби, Стилс, Наш енд Йънг. Сред най-големите звезди обаче са The Who и Jimi Hendrix.

 

Малко АРТ!

Знаете обложката на десетия студиен албум на QueenHot Space4 графични изображения на всеки един от музикантите – смело арт решение, хрумнало един прекрасен следобед на Фреди Меркюри. Оригиналният артуърк (както е модерно да се наричат обложките) се продаде за 1, 750 $, отново в Евау. В музикално отношение, трябва да споменем, че това не е типичната хардрок плоча на Queen, дори можем да я наречем повратната точка в кариерата им. Тук са по-ведри, по-денс  ориентирани. Вътре е и добре познатият дует с Дейвид БоуиUnder Pressure”, който още щом излиза във Великобритания като сингъл през 1981, веднага се намества на първата позиция в британския чарт.

 

От пиле МЛЯКО!

KISS са способни да продадат всякакви безумни неща, стига да са с логото на групата, да имат дълъг и месест телешки език и да плюят кръв! Гнусно, но ефектно!

Така! Най-новото, което са успели да пробутат е микрофон – играчка от 1979. Джаджата струва 3,381 $ и там някакви си незначителни 47 цента. Има си антена и батерия, а от сайта, който го продава, EverythingKiss.com, наричат това чудо на техниката, „свещеният граал”. Хайде да му е честито на господина или на госпожата. Има си детски микрофон за 3 бона.


Плакат с маскираните лица на Kiss успяха да продадат отново в ЕВау за 3, 125 $. Плакатът е част от рекламните материали тогава, става дума за 1975 година, когато се провежда  животоспасяващото турне на групата в подкрепа на албума Alive. Според плаката, билетът е струвал само 5 и 50 $ в предварителна продажба и 6.50 в самия ден на шоуто.


Луд ли си или к’во?!”

Еми луд е този, който ще даде хиляди за косата на Мик Джагър. Историята зад скъпоценните му косми е, че са останали у семейството на приятелката му по онова време (началото на 60-те), след най-вероятно, нощ на силни усещания, ако ме разбирате?!  Как са попаднали там?! Скубали ли са се?! Може да са се сбили?! Това остава тайна, но е факт, че косата на Джагър отива на търг като се очаква да бъде продадена за повече от 2300$. Хубавото тук е, че парите от безумния аукцион ще бъдат дарени на хора, с поражения по лицето и тялото, след претърпени травми.

Едно е да дадеш пари за колекционерско копие от албум, съвсем друго за .. врата. NME съобщиха, че вратата от къщата на Пол Маккартни, в която прекарал детството си,  била продадена на търг за 5 000 паунда. Този човек няма ли къде другаде да даде парите си?! Е, все пак не е купил наполовина наръфания сандвич на Джордж Харисън (Не си фантазирам!!!), но това е съвсем обикновена врата и то от периода, в който Пол Маккартни не е бил особено богат. На всичкото отгоре бъдещият тогава музикант, е живял в този дом от 1955 до 1964, когато продават къщата на жена, която днес се изживява като посланик на всички Бийтълс фенове, стичащи се от цял свят, за да зърнат ливърпулската къщурка.

„Нищо и никаква си снимка!”, така реагирах, когато разбрах, че тази снимка на ранните Beatles е продадена за невъобразимите 999 $. Е, би трябвало да има история, за да струва толкова, нали?! Истината е, че е правена в Palais Ballroom в Алдършот (малко градче в графство Хемшир), през декември 1961. Публиката се състои от цели 18 души, очевидно заблудени, но въпреки това решили да разпуснат на младежко парти. Фотографът Дик Матюс, решава да снима тълпата и така две бийтълманиачки са снимани точно в разгара на веселбата. Сега като се замисля, физиономията на Ленън наистина е безценна! А къде, по дяволите е Ринго!? 

Робата на басиста на Led Zeppelin от последното им турне от 1980, което всъщност така и не се състои, заради смъртта на Бонъм, бе продадена за 1 000$. Ами, не е зле?! Според предварителната информация, дрехата е в отлично състояние, без „следи от сълзи”. А би трябвало да има, след всички преживелици по онова време.


Сега тръпна в очакване, за да видя колко пари са способни да дадат за гащите на Елтън Джон!?!