РОК РАЗХОДКА: Седмичен рок обзор

НОВИНИ

„Crossfire Hurricane“ – новият документален филм за The Rolling Stones ще излезе на DVD и Blu-Ray в началото на следващата година. (Което не е чак толкова далеч в бъдещето, стига да има свят дотогава?) Филмът е режисиран от Брет Морген, беше показан и на големия екран в някои части на света, пуснаха го и по HBO. В лентата са включени много редки кадри, включително интервюта с Мик Джагър, Кийт Ричардс, Чарли Уатс, Рони Ууд, Бил Уеймън, Мик Тейлър, както и с Брайън Джоунс

Сега – поглед към друга банда от „светата троица на британския рок“ – The Beatles. По – скоро ще погледнем към Джон Ленън.

Навярно знаете за диска на Джон ЛенънDouble Fantasy„, подписан от самия него, специално за Марк Дейвид Чапман – един от най-върлите му фенове, както и негов убиец.

Дискът ще бъде продаден на аукцион, съобщават от NME. Същото копие е било продавано цели три пъти по търгове.

ГОДИШНИНИ

Естествено, не мога да подмина смъртта на Джон Ленън. На 8 – ми декември, 1980, един от членовете на The Beatles е застрелян пред дома си в Ню Йорк

През октомври, Ленън щеше да навърши 72 години. За нещастие, животът му е отнет от цели четири куршума в гърба, изстреляни от Марк Дейвид Чапман.

Джон Ленън ще бъде помнен от поколения фенове като музикант, композитор, автор, художник, активист. Можем да отбележим, че заедно с Пол МакКартни, се превръщат в най-успешният тандем за създаване на музика, през 20 – ти век

Джон допуска обществото и в личното си пространство. През декември 2010 година, българското издание на сп. Rolling Stone публикува изгубеното интервю на Джон Ленън, взето само няколко дни, преди да бъде убит. А фотографката Ани Лейбовиц прави едни от последните му снимки.

Убийството става късно вечерта около 23 часа, когато Джон и Йоко се прибират в апартамента си в Ню Йорк. Отвън ги чакат няколко души, искащи автографи, сред тях е и убиецът. Чапман произвежда пет изстрела с пистолет, след като Джон се насочил към входа на сградата. Три от четири куршума, преминали през музиканта, четвъртият останал в него. В резултат на това тялото на Ленън било покрито с общо седем огнестрелни рани.

И четирите куршума нанасят тежки поражения, но две от раните се оказват фатални за музиканта – засегнат е белият му дроб и аортата. Откаран е в болница „Рузвелт”, но лекарите не могат да го спасят – обявяват го за мъртъв в 23:07

На следващия ден Йоко Оно дава изявление, в което съобщава, че няма да има погребална церемония за съпруга ѝ. Кремиран е в Ню Йорк, а Оно разпръсква праха му в Сентръл парк, Ню Йорк, където днес е построен мемориален парк „Strawberry Fields.

Убиецът Чапман се признава за виновен и е осъден на доживотен затвор. Към днешна дата, той все още е в затвора, като предсрочното му освобождаване е отменяно шест пъти.

На 9 декември, 1967 година Джим Морисън е арестуван по средата на шоу в Ню Хавън. Така той се превръща в първата рок звезда, арестувана … на сцената.

Според кийбордистът на The Doors – Ray Manzarek, Morrison предизвикал полицаите да го арестуват, като им предложил част от себе си, за обяд.

По – късно, полицаят, се извинил, след като мениджърът на групата му съобщил, че е арестувал, човекът, който му плаща, за да го защитава

Концертът се забавя, заради инцидента, но когато най – сетне музикантите продължават сета си, Джим Морисън не се въздържа и прави всичко възможно, за да си го върне на униформените. Нарича арестувалия го полицай „малък син човек, с малка синя шапка“, както и „малко синьо прасе“. Много са го ядосали!

АЛБУМИ И ПРЕМИЕРИ

Alice In Chains са готови с новия си албум. Китаристът Jerry Cantrell потвърди това пред Guitar World. Tова ще е вторият албум с вокалиста Уилям Дювал, който замести Лейн Стейли, който почина през 2002. Продуцент на новия материал е Nick Raskulinecz, работил с Foo Fighters и Deftones

Задава се много интересен албум, в който участие ще вземе и … Джони Деп. Актьорът, изиграл страхотно образа на странния пират – Джак Спароу, се присъединява към Tom Waits, Iggy Pop, Patti Smith и други в нов „пиратски“ албум.

Son of Rogue’s Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys   е епична колекция от моряшки песни, които  ще излязат през февруари 2013. Кийт Ричардс – „бащата на Джак Спароу“, също участва в компилацията, заедно с Tom Waits.

Ето и траклиста

1. “Leaving of Liverpool” (Shane MacGowan с Johnny Depp и Gore Verbinski)
2. “Sam’s Gone Away” (Robyn Hitchcock)
3. “River Come Down” (Beth Orton)
4. “Row Bullies Row” (Sean Lennon с Jack Shit)
5. “Shenandoah” (Tom Waits с Keith Richards)
6. “Mr. Stormalong” (Ivan Neville)
7. “Asshole Rules the Navy” (Iggy Pop с A Hawk and a Hacksaw)
8. “Off to Sea Once More” (Macy Gray)
9. “The Ol’ OG” (Ed Harcourt)
10. “Pirate Jenny” (Shilpa Ray с Nick Cave и Warren Ellis)
11. “The Mermaid” (Patti Smith и Johnny Depp)
12. “Anthem for Old Souls” (Chuck E. Weiss)
13. “Orange Claw Hammer” (Ed Pastorini)
14. “Sweet and Low” (The Americans)
15. “Ye Mariners All” (Robin Holcomb и Jessica Kenny)
16. “Tom’s Gone to Hilo” (Gavin Friday и Shannon McNally)
17. “Bear Away” (Kenny Wollesen и The Himalayas Marching Band)

Disc 2:

1. “Handsome Cabin Boy” (Frank Zappa и the Mothers of Invention)
2. “Rio Grande” (Michael Stipe и Courtney Love)
3. “Ship in Distress” (Marc Almond)
4. “In Lure of the Tropics” (Dr John)
5. “Rolling Down to Old Maui” (Todd Rundgren)
6. “Jack Tar on Shore” (Dan Zanes с Broken Social Scene)
7. “Sally Racket” (Sissy Bounce (Katey Red и Big Freedia)
8. “Wild Goose” (Broken Social Scene)
9. “Flandyke Shore” (Marianne Faithfull с Kate и  Anna McGarrigle)
10. “The Chantey of Noah and his Ark” (Old School Song) (Ricky Jay)
11. “Whiskey Johnny” (Michael Gira)
12. “Sunshine Life for Me” (Petra Haden, Lenny Pickett)
13. “Row the Boat Child” (Jenni Muldaur)
14. “General Taylor” (Richard Thompson, Jack Shit)
15. “Marianne” (Tim Robbins, Matthew Sweet и Susanna Hoffs)
16. “Barnacle Bill the Sailor” (Kembra Phaler, Antony/Joseph Arthur/Foetus)
17. “Missus McGraw” (Angelica Huston, The Weisberg Strings)
18. “The Dreadnought” (Iggy Pop и Elegant Too)
19. “Then Said the Captain to Me” (Two Poems of the Sea) (Mary Margaret O’Hara)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото