„Просто така се събрахме“… с пет родни банди на SOFIA METAL RING

sofia-metal-ring-festЕх… Има нещо идилично в неделните вечери в средата на септември. В тези топли часове Борисовата градина приютява не една и две градски души, жадуващи да се насладят на последните дни на отиващото си астрономическо лято и, не по-малко, на последните мигове отмора преди началото на новата работна седмица. Но за да е пълна идилията, нима не ни трябва един безплатен SOFIA METAL RING  на открито в „Маймунарника“? Въпросът е, разбира се, реторичен.

Отнема ми известно време, признавам си, да открия иначе познатия маршрут, тъй като, ако сте били в Борисова напоследък, ви е ясно, че мястото е превърнато в истински лабиринт с всички тези преградени отвсякъде ремонтни участъци, които определено не помагат на човек с принципно слаба ориентация. Както и да е, успявам все пак да намеря път между дърветата, подминавам навалицата до „Армия“-та, където, съдейки по възгласите, се провежда спортното събитие на века у нас, и само няколко минути след 19:00 достигам заветната цел.

CHAPLIN’S DREAM, били целия път от Шумен, за да открият феста, посрещат новодошлите с кавър (впрочем, единственият такъв за вечерта) на „Territory“ на SEPULTURA. Заварвам публика от около 40-50 човека, която обаче не е концентрирана пред сцената, а е разпръсната толкова неравномерно из целия „Маймунарник“, та се създава тъжното впечатление, че няма почти никого. Чувам ги за абсолютно пръв път и е жалко, че не получават заслуженото внимание, защото, макар че имат своите трески за дялане, свирят разчупено, комбинирайки тежки груув рифове с атмосферични пасажи, на моменти достатъчно продължителни, че да забравиш, че реално си на метъл концерт, и едни доста специфични вокали. На шуменци не им стига времето и съкращават сета с едно парче, като тук си проличава и стриктният график, който цялото събитие следва.

1. Territory
2. A Taste Of God
3. Us Vs. Them
4. Herd
5. Today I’m Reborn
6. Epic
7. The Friday Song
8. Crown The King

След кратка пауза излизат вторите по ред в програмата – HATE CAMPAIGN, които значително вдигат темпото и втежняват обстановката. При тях лирични отклонения няма, затова успяват да закръглят броя на изсвирените парчета на десет, като, съвсем естествено, акцентът пада върху дебютния и единствен засега албум на бандата, но място в сетлиста намират и няколко чисто нови композиции, които ще попаднат в бъдещо второ издание. HATE CAMPAIGN са машини на живо, както обикновено, и това си проличава и в реакцията на публиката, която най-сетне се приближава до сцената, а няколко ентусиасти, макар и само четирима-петима, заформят лека… блъсканица отпред. Добрата новина е, че броят на присъстващите чувствително се увеличава, а случващото се привлича дори и случайни минувачи.

1. Socio Path
2. Pagan
3. The Element Of Surprise
4. New Deadly Sin
5. Awakening Pill
6. Feed The Pain
7. The Skin You Live In
8. Unhuman
9. Zero Resistance
10. The Trip Is Over

Скоростната поява и съкратеният сет на MAGNETIC подсказват, че изоставаме от графика и се прави всичко възможно концертът да приключи до 23:00. Сцената като че ли се оказва малко тясна за петорката, не че сигурно е много лесно за една сцена да побере толкова много енергия, изявена колкото в музиката, така и в неуморния фронтмен Божидар, който успява едновременно да бъде в постоянно движение и да демонстрира изключителна компактност. MAGNETIC се водят все още сравнително нова банда и тепърва ще набират още почитатели, но парчетата им са препълнени с експлозивни моменти, които дават гаранция и за експлозивен ответ от страна на тълпата.

1. Show Him Who You Are
2. It Shall Be Done
3. Hyperbole
4. King For One Day
5. Not Alone
6. You Know My Name

Четвърта за вечерта беше и явно най-очакваната банда. Петимата от О.H. са едни от най-обичаните представители на българската тежка сцена и са ни приготвили познатата смес от хардкор и метъл, която не ти оставя особен избор, а директно те хвърля на фронтовата линия, изпълнена с развети коси и блъскащи се тела. Налице са както „старите хитове“,  чиито текстове, както и тези на парчетата от миналогодишното EP „Жажда за живот“, се крещят вкупом от първата до последната дума, а онези, които са слушали актуалното издание на бандата, са наясно, че то съдържа шест тотални химна. За част от шоуто се присъединяват неизменният Калин от This Burning Day (който сякаш се изявява по-често тук, отколкото в собствената си банда…) и Добата от URBAN GREY.

1. Прекалих
2. Ч.Н.Г
3. Политсвине
4. Различни
5. О.Н.
6. Там
7. Нема значение
8. Силата в теб

Изборът за хедлайнер на събитието едва ли случайно е паднал върху URBAN GREY. Всички банди тази вечер се допълват стилово и кросоувър петорката не прави изключение, но успява да удари най-тежко и по този начин да се превърне в подобаващата кулминация на вечерта. По слейърски безпощадни и скоростни, но също така и далеч по-подвижни, URBAN забиват цели тринадесет парчета, разпределяйки по равно тежестта между двата си издадени албума – „Fearfight“(2008) и „The Age Of Awareness“ (2014) и давайки ни добър повод да изцедим последните си сили. Сетът завършва минути след 23:00, тъй че можем да добавим това към графата с плюсове на SOFIA METAL RING, а те, след тегленето на чертата, не са никак малко.

1. Behind The Mask Of Justice
2. In The Name Of God
3. Shot
4. The Solution Is The Problem
5. No Time To Waste
6. Fall Back
7. Freak Show
8. Compromised
9. Breakout
10. Cross The Line
11. Warzone
12. P.I.G.
13. The Voice Within

Очаквайте съвсем скоро и снимки от събитието!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото