Професор по физика подписа петицията за химически елемент ‘Lemmium’

lemmy

Това е британският професор по физика Ken Durose. Кампанията стартира малко след смъртта на легендарния музикант Ian „Lemmy“ Kilmister. Петицията е създадена от фенове на MOTÖRHEAD, които по този начин искат да увековечат името на един от символите на рок-н-рола. Причина за възникването на идеята е, че два дни след смъртта на Lemmy (който ни напусна на 28.12.2015г), Международния съюз за теоретична и приложна химия обявява откриването на още четири химични елемента под номера 113, 115, 117 и 118. До момента петицията е събрала 137 хил. гласа, а са необходими 150 хил, за да има успех. Ако все още не сте сред подписалите се, а имате желание можете да го направите тук.

Ето какво споделя и самият Ken Durose професор от Университета в Ливърпул:

„Когато сутринта облякох фланелката си на MOTÖRHEAD и отидох на работа все още не бях чул за кампанията по присвояването на името ‘Lemmium“ на един от новите химични елементи. Но самата идея за това, да се нарече нов тежък метал в чест на Lemmy, който фактически е изобретил хеви метъла, макар, че винаги са го наричали рок-н-рол – считам, че е превъзходна.

В катедрата по физика на Университета в Ливърпул всички са във възторг от идеята. Проблемът е в това, че елементите трябва да се именуват на свойствата си, на митологически персонажи, минерали, места или учени. За съжаление, Lemmy не влиза в числото на горепосочените, но ако критериите бъдат разширени и в числото им влезе легенди на рока, то той има шанс!“

Засега новите елементи имат работни названия: 113 се нарича “унутрий” (Uut), 115- “унупентий” (Uup), 117 – “унусептий” (Uus) и 118 – “унуоктий” (Uuo).

Освен това е стартирала още една петиция свързана с Lemmy, в която можете да се включите. Вокалистът на калифорнийските трашари HIRAX, Katon De Pena е създал подписка за издигането на статуя на Lemmy в легендарния бар “Rainbow Bar & Grill” на холивудския Sunset Blvd, West Hollywood, любимото място за отмора на рок легендата. До момента петицията е събрала 8,5 хил. подписа, а са необходими 10 хил. Можете да я подкрепите тук.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото