Презареждане с TURBOCHARGED

Макар и провел се по средата на седмицата, концертът на Turbocharged и съпорт български групи събра фенове и ценители на тежката музика. Събитието се проведе на 18.02.2014 г. в столичния Jet Rock Club, а организатори бяха Heavy Metal Force HMC.

Вярно, стиловото съчетание на групи беше леко необичайно и като че всеки беше дошъл заради „неговата“ си група, но забавлението беше пълно и купонът се получи.

Upyr

Upyr

„Отваряща“ група бяха дуумаджийте от Upyr. Позакъснял с появата си по нашите земи, този стил определено набира все по-голяма популярност. Но добрата новина тук е, че имаме музиканти, които да го поднесат на феновете на доста професионално ниво. Признавам, фен съм на „по-жизнерадостните“ black ритми, но Upyr ме впечатлиха с присъствие, с професионализъм и отдаденост на това, което правят. Тежко, мрачно, завладяващо, от сцената се лееше не просто музика, а внушение. Грабва те, впримчва те и осъзнаваш, че няма как да избягаш, освен да се отдадеш на емоцията. А тя е чиста, дълбока, мрачна и болезнена като живота, който ни заобикаля. Инсомния, паднали ангели и тирани, образи изпълзели от кошмар, но отразили се в безнадеждната реалност оживяват. Умопобъркващо красиви в трескавото, объркано, поставено на ръба на възможностите ни съзнание. Сетивата ни се пресищат… За да не се удавим съвсем в лепкавостта на собствените си, изплували кой знае от къде, мрачни мисли и забравени страхове, бягаме. Преди да им позволим да забият в трескавите ни мозъци своите въпросителни, се оглеждаме за лъч светлина и глътка въздух. И те идват, защото сета на Upyr приключва…

Axecutor

Axecutor

Бавно се отърсваме от мрака и нагнетеното чувство за обреченост, докато на сцената се подготвят Axecutor. Thrash шайката има доста фенове, които ентусиазирано ги подкрепят още докато трае саунд чека. Стегнат сет в типичния им безкомпромисен, агресивен стил. Композициите се стоварват върху нас една след друга. И тук ще си позволя перифраза на една глупава реплика – „Куфееш сега или гориш!“. Имаше и смелчаци, които се впуснаха в лудешки мош-пит. Ники е истинска машина зад барабаните, а китаристите допълват безпощадния саунд. Две от песните бяха поздрав към шведските им колеги от Turbocharged. И както започна… така и свърши. Дори нямам представа колко време продължи сета на Axecutor, но ми се стори някак прекалено кратък. Най-вероятно виновен за това е психологическият момент. След емоционания катарзис на Upyr, Axecutor сякаш вляха свежа кръв във вените ни с хъса и енергията си.

Turbocharged

Turbocharged

Идва ред на Ronnie Ripper и колегите му да излязат на сцената. Честно казано очаквах повече от ветерани на шведската екстремна сцена, но вероятно влагам и малко субективизъм, та надявам се да не бъда разпната. Сякаш не им достигаше нещо, но за такива имена- или добро или нищо. А и не пиша това, за да давам оценки, а да опиша случилото се. Откриват с песента от последния си албум „Area 666“. Имаше антихристиянски послания, здраво куфеене и типичен шведски саунд. Музикантите бяха много дружелюбни и отзивчиви, разговаряха с фенове, правеха ни компания за „по цигара“,  (понякога забраните могат да имат и добра страна). Тълпата, здраво подгрята от Axecutor, се раздаде до край. Сетът продължи до малките часове на нощта. Не може обаче да бъде отречен дългогодишния опит на Ronnie, който си проличава в осезаемото му сценично присъствие и способността му да поведе тълпата в желаната посока. И макар че ни чакаше тягостен делничен работен ден, концертът беше истинско зареждане за нас.

Снимки ще качим малко по-късно.

Turbocharged setlist

Turbocharged setlist

Axecutor setlist

Axecutor setlist

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото