Пресконференция на KAMELOT на Varna Mega Rock

Специални благодарности на Ива Георгиева (БНТ) и на Мартин Николов (Радио Варна) за съдействието.
Снимки: Валерия Радева (Metal Hangar 18)

Kamelot_Pressconference_02(Metal Hangar 18) Здравейте, разкажете ни нещо повече за песента „Vespertine“ от новия албум „The Shadow Theory“. Кой избра името на песента?

Tommy Karevik: Аз бях. Тази дума ми харесва. Различна е и означава нещо, което оживява вечер. Става въпрос за любов, за забулена любовна история, за мрак, за провалена любовна история. Стори ми се страхотна дума, която да стане заглавие на песента.

(Metal Hangar 18) Има ли някакъв личен елемент в историята на тази песен?

Tommy Karevik: Не бих казал че има някаква лична история. Oliver започна да пише текста за тази песен така, че той може да отговори по-точно.
Oliver Palotai: Да, хубава песен. В Германия имаме археологични резервати, които са изградени от стари сгради на открито. Там, в една стая преди някъде около 150 години е имало жена, която е трябвало да живее в музея през целия си живот. Била е задължена да е там 50-60 години и точно за това е песента – как е в капан, какви са нейните блянове и мечти.

(БНТ) Добре дошли в България. С новия си албум изследвате бъдещето на човечеството. Това е доста интригуваща тема за всеки. Успяхте ли да намерите някаква рецепта, или нещо, за което хората трябва да се замислят много сериозно, за да избегнем антиутопичното бъдеще?

Thomas Youngblood: Подхванахме тази тематика още в предишната ни творба „HAVEN“, но в този албум искахме да доразвием идеята малко повече, да се замислим за бъдещето на човечеството и какво правим с нашата планета, да си представим какво може да се случи. Определено искахме да засегнем тези аспекти. Успяхме да го постигнем и да запазим звука и атмосферата която KAMELOT създава, като този елемент е изключително важен за това, което правим и за нашето израстване.

(Радио Варна): Какво младите музиканти никога няма да осъзнаят за музикалния бизнес и какво старите музиканти са забравили за него?

Tommy Karevik: Мога да отговоря за младите музиканти. Мисля, че това, което е леко позабравено в наши дни е, че трябва да работиш наистина, наистина ама наистина много усилено за дълъг период от време ако искаш да постигнеш нещо. Трябва да си постоянен, да имаш търпение и издръжливост и да се скъсаш от работа преди изобщо да кажеш, че си се опитал. Когато направиш всичко това ще успееш. Това е тайната рецепта на успеха – да продължаваш, да се развиваш и да опитваш нови неща.

(RockStage Ro) Коя песен от новия албум „The Shadow Theory“ се получи най-лесно и коя ви отне най-много време?

Tommy Karevik: Първото нещо, върху което работих за албума беше демо от Tom и Oliver – беше песента „Static“. Получи се наистина супер бързо, и мелодията и текста. Дори на мен ми се стори свръхестествено.
Thomas Youngblood: Може би най-много време ни отне „Burns To Embrace“. В нея има много мотиви и елементи. При последната обработка на записа използвахме и детски хор и се получи наистина страхотно! Албумът е пълен с идеи и нови елементи. Работихме много усилено и се гордеем от резултата.

(Rock Live BG) Tommy, вторият ти концерт като вокал на KAMELOT беше в България. Какво беше усещането тогава? Какво научи за турнетата и пеенето през годините с KAMELOT?

Tommy Karevik: Нека да уточня, че това беше третият ми концерт, а не втория, защото все още ясно си го спомням. Беше невероятно! Беше страхотно да дойдем защото получих изключително топло посрещане. И всичко беше хубаво. Хората бяха мили, времето беше топло, свирихме късно вечерта. Още веднъж ви казвам – беше невероятно и си го спомням наистина добре. Докато пея в KAMELOT, докато съм на турне с KAMELOT, докато създавам нови неща с KAMELOT научих толкова много като музикант – кога трябва да положа повече усилия, кога трябва да поема контрол над песента вместо просто да изпълня всичко технически правилно. Научих се как да си пазя гласа по време на турнетата. Мога да кажа, че днес съм по-добър музикант, защото се присъединих към KAMELOT.

(We Rock) Lauren, какви емоции изпита когато те поканиха да работиш с KAMELOT в новия им албум? Какви емоции искаш да изразиш чрез музиката?

Lauren Hart: Не мога да ви опиша колко се развълнувах и каква чест беше за мен да разбера, че ще пея в новия им албум. Не можех да повярвам, че от всички тези забележителни дами те искаха аз да пея в албума. Това е голяма чест, а и аз обичам музиката на KAMELOT. А сега на втория въпрос – какво се опитвам да кажа чрез музиката си: понякога, когато хората погледнат към едно момиче те го преценяват само по външния вид, но когато изляза на сцената и пусна първия гърлен рев ………. погледнете тогава лицата на хората. Харесва ми да уча хората да не съдят за човек по външността му.

Kamelot_Pressconference_07(Metal Hangar 18) Lauren, кога реши че ще се занимаваш сериозно с музика? Имаше ли някакъв повратен момент в живота ти, който ти помогна да вземеш това решение?

Lauren Hart: Винаги съм искала да се занимавам с музика. Започнах да свиря на китара, а и винаги съм обичала метъл. Участвах в един страничен проект и когато за пръв път успях да се добера до микрофона и да изкрещя, тогава разбрах с какво искам да се занимавам. Беше толкова пречистващо изживяване!

() Thomas, от къде намираш вдъхновение за текстовете в новия материал?

Thomas Youngblood: Като цяло в последните албуми текстовете са написани от вокалистите, но ние постоянно дискутираме различни теми. Tommy може да разкаже повече за текстовете в новия албум.
Kamelot_Pressconference_09Tommy Karevik: Не омаловажавай ролята си, Thomas. Основната идея за какво ще пишем дойде от Thomas Youngblood. Става въпрос за този психологически аспект на човешкото съзнание, при който всеки си има сянка. Това беше отправната точка и това е една от основните тези на Карл Юнг. Продължихме да дискутираме как виждаме света, какво се случва с него, кой управлява и кой се подчинява, какви са социалните структури в момента. Виждаме, че само 1%, дори само 0.5% от населението притежават парите и се разпореждат с останалите хора. И без дори да знаем могат да ни манипулират чрез реклами, образование или религия. Всичко това за тях е пропаганда, за да постигнат това, което искат. Тези неща бяха много вдъхновяващи и се превърнаха в цел на албума – да накарат хората да погледнат вътре в себе си и от другата страна, да разберат кои са те самите, да имат собствена позиция и сами да взимат решенията.

() Как решавате кога да изпълнявате повече нови песни от албума и кога по-стари неща?

Thomas Youngblood: Мисля, че философията е винаги да сме насочени към новия албум. Никога не сме искал да сме като трибют банда. Искаме да сме актуални. Така в цикъл от даден албум на хедлайнерските концерти винаги правим много нови песни, но и вмъкваме това, което феновете биха искали да чуят от по-старите. Фестивалите са малко по-различни и зависят от страната. Можем да свирим повече бързи или повече среднотемпови парчета, но като цяло винаги се опитваме фокусът да е върху новия албум. Подготвяме песни от по-старите албуми, които мислим че феновете искат да чуят, като „March of Mephisto“. Трудно е да се намери правилния баланс, но мисля че се справяме добре.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото