Посрещнахме SKID ROW за първи път у нас и беше ВЕЛИКО

Да, и това се случи! Вече бях започнала да губя надежда, че някога ще успея да ги видя тук, но благодарение на EventEase, първия концерт на SKID ROW вече е в историята. Хард рок титаните от Ню Джърси успяха да достигнат до България след 33 години на сцената, където ги посрещнаха фенове от четири поколения. Въпреки че Sebastian Bach не е част от SKID ROW повече от 20 години, всички сме свикнали да си представяме него, когато чуем името на групата и беше интересно да видим как ще се справи най-новия им вокал ZP Theart, познат най-вече като част от английската спийд метъл банда DRAGON FORCE.

62598321_648012642335139_8639511300713480192_n

Седмица преди събитието организаторите съобщиха, че концерта се мести от зала Универсиада в клуб Music Jam и няма да скрия радостта си от този факт. Клубът е с много добра локация, просторен е и най-важното – перфектно озвучен. Останах приятно изненада, когато влязох и чух, че за фон преди концерта бяха пуснали любимците ми SOEN, които също ще видим в София в края на август. Но да караме по същество. Малко преди 20ч. на сцената излязоха нашенците DREG STARZ. Тук организаторите уцелиха точно в десетката за избора на подгряваща група. Въпреки че бандата е съвсем млада, зад гърба си момчетата имат солиден опит на сцена, най-вече като част от предишния им проект ALLEY SIN, когато са подгрявали концертите на Slash (GUNS’N’ROSES) и Marky Ramone (RAMONES) в България. Когато ги чуеш за първи път усещаш много силно присъствие на глем рока, но в същото време няма нищо лигаво, те са тежки, мрачни и…забавни. Чухме страхотни парчета като „Unleash The Beast“, „Kings And Freaakzz“, „Children Of The Night“ и „Swinging Bottles“, като последните две имат официални видео клипове, които препоръчвам да се видят. Личеше си, че нашите момчета имат сериозна фенска маса щом клуба за минути се напълни от момента, в който започнаха да свирят. Надявам се, че в бъдеще ще чуваме все по често името DREG STARZ и то не само на българска сцена.

В 21ч. клуба вече е прилично препълнен, публиката е загряла и нетърпелива да ги види най-сетне тея SKID ROW. Моментално първо бива засечен Rob Hammersmith, докато сяда зад барабаните и без да губят време на сцената излизат и Rachel Bolan, Scotti Hill, Ryan Cook и ZP Theart. Ударно начало със „Slave To The Grind“ от едноименния албум от 91-ва. По навик започвам да търся дрезгавите нотки на Bach, които в гласа на ZP ги няма, но признавам и така ми хареса. Естествено останалата част от бандата са безкомпромисни и надминават очакванията ми. Искахте да слушате SKID ROW на живо – ето ви SKID ROW. Със следващото парче ни пращат в първи клас – „Sweet Little Sister“ от първия и може би най-успешен албум на групата, носещ и тяхното име. ZP трудно успява да си поеме дъх след него, а се вижда, че и той е развълнуван от първата ни среща. Поздравява и изказва благодарности. Продължават с още няколко динамични вратотрошача и стигат до  най-емблатичното парче от 90-те, култовата „18 And Life“. Към нея съм изключително критична, защото се беше превърнала в химн за мен през един период от живота ми. За съжаление в най-сюблимния момент на парчето, гласа на ZP не успя да достигне върховете, до които се очакваше и се получи нещо като тихо пищене. Прощаваме му този недостатък, защото до края на шоуто беше абсолютно непоколебим. Бе интересно да чуем и нещо от времето, когато Johnny Solinger беше вокал на групата и когато SKID ROW не звучаха съвсем като… SKID ROW. Със ZP Theart зад микрофона, бандата отново се завърна към олд скуул звученето, с което сме свикнали. „Ghost“ от своя страна е невероятно парче, особено изпълнено от Johnny, но тази вечер исках да слушам SKID ROW и щом ZP го изпя по неговия си начин, разбрах че има доста от старите SKID в него.

62087445_10156996134055071_7868186232923095040_oДойде време под прожекторите да застане и един от пионерите на групата – уникалния Rachel Bolan, който също каза няколко думи, огледа се из публиката и започна да изрежда групи, с чиито тениски вижда хората пред него. „За това говоря. Рок н рола е жив“, каза той и попита: „А обичате ли RAMONES?“. Последва кавъра на „Psycho Therapy“ в изпълнение на самия Mr. Bolan. Когато ZP Theart се върна на сцената, призова всички да пеят с него баладичната „I Remember You“. След нея температурата рязко се покачва отново с „Monkey Business“  и последващото китарно соло на Scotti Hill. 

Когато се завърнаха за биса, ни отвяха с едно от най-бунтарските парчета от последния албум – „We Are The Damned“. Уникален заряд и ексползия чрез него. После пак забавиха темпото и хората започнаха да се поклащат, някои пък танцуваха по двойки на вечната „In A Darkened Room“. За финал получихме, както каза ZP, „това, което чакаме цяла вечер“. „Youth Gone Wild“ подиви не само младите, но и всички присъстващи. Енергията по това време в залата сигурно можеше да захрани електроцентрала.

62197215_10156996132305071_4575794029001703424_oЗнам, че се е превърнало в клише групите да казват колко са впечатлени и каква невероятна публика сме, едва ли не най-добрата, пред която са свирили. И SKID ROW не спестиха тези думи, но по реакцията им на финала, съм склонна да вярвам, че има доза истина в тях. ZP на няколко пъти показва, че му е настръхнала кожата. Определено не му е било лесно да излезе за първи път пред непозната публика с група, в която е от скоро и която всички са свикнали да слушат с оригиналния им вокал. По-късно организаторите от EventEase споделиха на страницата си коментара на бандата за вечерта: „Това е едно от най-приятните изживявания, които сме имали като цяло-гостоприемство, отношение и емоции от самия концерт.“ Благодарим ви, SKID ROW! И за нас беше истинско удоволствие да сме част от магията, която правите повече от три десетилетия. Благодарим и на EventEase, че доведоха още една група за първи път в България. Продължавайте в същия дух!

Setlist SKID ROW:

Slave To The Grind
Sweet Little Sister
Get The Fuck Out!
Big Guns
18 And Life
Piece Of Me
Livin’ On A Chain Gang
Ghost
Psycho Therapy
I Remember You
Monkey Business
Makin’ A Mess
We are The Damned
In A Darkened Room
Youth Gone Wild

 

Setlist DREG STARZ:

Unleash The Beast
Pay The Price
Love In Two Wayz
Kings And Freaakzz
Killing Love Machine
Crazy Baby
Liar
Sweet Danger
Children Of The Night
Swinging Bottles
Devil’s Love
Black Witch
Empty Heart/Shut Up Bitch

  1. #1 написан от Анонимен (преди 3 години)

    Само дето Дейв Снейк Сейбо не беше на концерта. Неговото място беше Раян Кук.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото