По булеварда на счупените ребра с CHRONOSPHERE, SPEEDCLAW, INFLICT и HECKTIC

Тази четвъртък вечер (13 април) в София е пребогата на събития от „наш тип“ – SMALLMAN и Иван Шопов правят промо на видеоклип в „Терминал 1“, в „Три уши“ се вихри финска вакханлия, предвождана от KUOLEMAN GALLERIA и родните BELGARATH и BOLG, а ние се запътваме към Live & Loud, откъдето започва четиридневното турне у нас на гръцките трашъри CHRONOSPHERE и хърватите SPEEDCLAW, подкрепени от пловдивчаните INFLICT и столичаните HECKTIC.

Имайки предвид наситеността на ивентите в клуба на „Позитано“, съвсем спокойно можем да го наречем свой „втори дом“. Уви, този дом тази вечер е необичайно празен, може би най-празният „Live & Loud“ от месеци насам, като публиката се състои най-вече от няколко редовни посетители, самите банди и техни познати и приятели – всичко на всичко 50-60 души. Е, можем само да добавим, че онези, от чиито сърца не се откъснаха 10 лева за четири банди, изпуснаха доста.

И ние започваме, за съжаление, с пропуск – влизаме за втората песен на HECKTIC. Момчетата празнуват годишнина – една година по-рано на същото място представят дебютното си и засега единствено издание – и (леле!) определено знаят как да ударят здраво, като вдигат летвата доста високо (дори, както ни се струва, и за хедлайнерите). Чуваме 4/5 от EP-то „Crossroads” плюс още две парчета и, по една или друга причина, HECKTIC се оказват единствените на този концерт, които свирят само авторска музика.

1. Memento Mori
2. Boulevard Of Broken Ribs
3. Delusions
4. Kill The Core
5. XII
6. Come And See

Не след дълго INFLICT се качват на сцената пред все така рядка тълпа. Бандата ни е позната още от самото си създаване и, въпреки че периодът не е чак толкова дълъг, преминават през няколко кадрови и стилови промени. И тогава, и сега константната величина е една – петимата могат да се забавляват на сцената и го правят и тази вечер, макар и постоянните призиви към все още „сънената“ публика да не предизвикват кой знае какъв отклик. И така, отново шестпесенен сет, стартирал с кавър на “Fallen Down” на ODD CREW, още един на пантерската класика “Domination” (която, очаквано, предизвиква поне малко движение) и четири авторски парчета.

1. Fallen Down (ODD CREW cover)
2. Insane
3. Angels Cry
4. Domination (PANTERA cover)
5. Superior
6. Bitter Love

Хърватите SPEEDCLAW, които следват CHRONOSPHERE на четирите дати в България (освен в София, още в Пловдив, Варна и Бургас), го раздават доста по-олдскуул – от характерния външен вид, та чак до заглавията на парчетата. Докато се чудим на кого от класически траш вокалисти (различен за всяко парче) ни напомня повече фронтменът на SPEEDCLAW, четворката прелива от агресия на сцената и това “Alright, the next one is a fast one!” някак си става… ами, излишно, защото подобна банда просто не разполага със среднотемпови или бавни парчета в арсенала си. Не се разминаваме с кавърите и тук – EXODUS и SEPULTURA биват почетени съответно с “Metal Command” и “Troops Of Doom”.

1. Speedclaw
2. Faster Than Hell
3. Aggression Strike
4. Beast In The Mist
5. Mistress Of The Night
6. Metal Command (EXODUS cover)
7. Rising Of The Claw
8. Power From Hell
9. Troops Of Doom (SEPULTURA cover)

Настава време и за третия концерт на гърците CHRONOSPHERE на българска земя. Три албума и пет години след създаването си (или по-скоро преименуването си) четиримата са все още достатъчно земни, че да висят сами на щанда си за мърч и, в общи линии, всички присъстващи да се изредят за снимка с тях и червените им ластични дънки. Вярно е, че се поотнесохме с пренебрежение към последния им студиен запис, но пък силата на CHRONOSPHERE определено е в живите изпълнения – километражът, отчитащ изминатото разстояние по сцената, върти ли, върти, синхронът в подходящите моменти от парчетата е оттрениран и, отбелязваме със задоволство, сценичното поведение изобщо не е взело превес над броя на репетициите преди турнето. В сета са включени цели пет парчета от “Red ‘N’ Roll”, което издава голямото нетърпение и желание новият материал да бъде представен на живо, а “War Infection” от “Envirusment” (2012) се превръща в нещо като гвоздей на програмата, понеже най-накрая виждаме десетина души да се впускат в мошпит пред сцената. “Последната песен“ е последвана от кавъри на “Ace Of Spades” и “Iron Maiden” – някак си очакван и приятен завършек на концертната част от вечерта, преди публика и групи вкупом да се изнесат към “Black Lodge” за… е, останалото.

1. Be The Best
2. Envirusment
3. Honest To Kill
4. Warriors
5. Genetically Determined
6. Before It’s Gone
7. Picking Up My Pieces
8. Brutal Decay
9. War Infection
10. Ace Of Spades (MOTORHEAD cover)
11. Iron Maiden (IRON MAIDEN cover)

Снимки от концерта – скоро на нашата страница във Facebook!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото