Perkele! Зимното слънце изгря над София за пръв път

WINTERSUN: “Благодарим Ви, София! Една от петте най-добри публики на това турне.“

Wintersun

 6 октомври 2017-а е ден, който няма да бъде забравен от тези, които посетиха столичния клуб “Mixtape 5“. За наше огромно удоволствие, у нас най-сетне гостуваха финландските мелодет майстори WINTERSUN по покана на BGTSC. Първата мисъл, която ни сполетя още при обявяването на концерта беше “Това няма как да се пропусне!“. Най-нетърпеливите фенове заеха своите позиции пред клуба още от ранния обяд, а с отварянето на вратите в 19:00 ч. клубът вече беше почти пълен. Как точно протече тази запомняща се вечер, четете по-долу.

 УдоволствиетоBlack Therapy да открият вечерта имаха BLACK THERAPY. Бандата е създадена през 2009 г. и макар да звучат като поредния мелодетсъстав от Финландия, момчетата идват от слънчева Италия. За 30-те минути, които им бяха отредени, BLACK THERAPY изсвириха шест парчета, пет от които са част от актуалния им студиен албум ‘‘In The Embrace of Sorrow, I Smile’’. Личеше си, че знаят какво правят и добре познават работещите формули в жанра. Музиката им е за тези от вас, които предпочитат печалната и меланхолична страна на твърдата музика, но в същото време търсят по-бързи и здрави композиции. Откъм численост на публиката, италианците се оказаха късметлии, тъй като още по време на тяхното изпълнение, клубът беше почти пълен. Музикантите оставиха песните им да говорят вместо тях и заслужено получиха първите аплодисменти за вечерта. Въпреки, че не блеснаха с нещо ново и иновативно, те показаха завидни умения, които им се отплатиха подобаващо.

Сетлист на BLACK THERAPY:
01. In the Embrace of Sorrow, I Smile
02. The Final Outcome
03. Stabbed
04. Voices in My Head
05. She, the Weapon
06. Mad World

 В случай, че сте феновеWhispered CHILDREN OF BODOM и Ви допада начинът, по който на места WINTERSUN са вплели японски мотиви в предишния си албум ‘‘Time I’’, то следващата банда WHISPERED нерпременно ще Ви хареса. Както пиратите, така и самураите не се славят с кой-знае-какви традиции в метъла, затова и тези финландци са една идея по-интересни за гледане от средностатистическата мелодет банда. По време на тяхното изпълнение се заформиха и първите погота за вечерта, които не спряха да бушуват чак до самия край на концерта.

 Въпреки не толкова добрия звук, при WHISPERED всичко се получи повече от добре. От преплитането на китари и традиционни инструменти за далечния Изток, та до самото изпълнение, което беше посрещано от топли аплодисменти и веещи се коси. Не беше изненада и фактът, че в публиката имаше хора, които познаваха музиката на финландците и припяваха редом с тях. В заключение ще кажем, че WHISPERED определено грабнаха вниманието на тези, които посетиха ‘’Mixtape 5’’ във вечерта на 6 октомври и със сигурност увеличиха своята фен-база. Това, което ни остава е да ги дочакаме за хедлайнърски концерт у нас, за да получим и бисът, който искахме, но нямаше как да получим.

Сетлист на WHISPERED:
01. Strike
02. Exile of the Floating World
03. Kensei
04. Sakura Omen
05. Lady of the Wind
06. Hold the Sword
07. Bloodred Shores of Enoshima

 Разбира се, Wintersun1най-доброто тепърва предстоеше. Чакаше ни нещо, което от години се надяваме да ни се случи. Точно в 21:30 ч., на фонана зелените и сини светлини, както и интрото на ‘’Awaken From the Dark Slumber (Spring)’’, един по един на сцената стъпиха любимите WINTERSUN, давайки началото на едно незабравимо изпълнение. Не след дълго настъпи моментът, в който се върнахме се към дебюта на групата от 2004-а. Следващи бяха ‘’Winter Madness’’ (ах, това соло!) и ‘‘Beyond the Dark Sun’’. Вечерта продължи с бавната ‘‘Death and the Healing’’, по време на която е невъзможно да устоиш на желанието да припяваш заедно с мелодичните партии на китариста Teemu Mäntysaari. Имайки възможността да чуем песен от новия албум и след това няколко от първия, забелязваме разликата в подхода на писане на песни, който групата е предприела. Докато в началото Jari залага много повече на китарите, днес той обръща голямо внимание на екипната работа в групата, както и на оркестрациите и хоровите изпълнения.

 Дойде редът и на емблематичната ‘‘Sons of Winter and Stars’’, чиито припев е един от най-запомнящите се в дискографията на Jari Maenpaa и компания. Има нещо неописуемо в това да видиш любима група на живо и да пееш заедно с целия клуб, докато музикантите свирят на една ръка разстояние пред теб и на моменти биват заглушени от публиката. Създалата се атмосфера е допълнително осветена от смартфоните на голяма част от присъстващите и гъвкавия и неземен глас на Jari Maenpaa. Пътувайки до звездите, имахме нужда да охладим страстите и точно в този момент за пореден път бяхме окъпани в студена синя светлина, последвана от разказващата една тъжна история ‘’Loneliness (Winter)’’.

Wintersun2 Концертът плавно продължава и наближава своя край, докато изсвирените песни ни пренасят в друго емоционално измерение. Последното ни пътешествие към миналото идва със ‘‘Starchild’’, а предпоследна за вечерта беше свирепата ‘‘Eternal Darkness (Autumn)’’, чиито блек метъл наченки дават възможност на заместващия барабанист Rolf Pilve да блесне с уменията си. За момент групата изчезна от сцената и не след дълго Jari се появи с китара в ръка, което се оказа добра шега от негова страна. Всички тръпнахме в очакване да чуем маестрото, който за смях на всички изсвири половината ‘‘Smoke on the Water’’, бивайки акомпаниран от своите приятели в групата. Е, ако не друго, поне това завърши така желаната формула от българския рок и метъл фен – ако няма блек, Смоука и еднодневни билети, не е същото. Последният гвоздей за вечерта е 12-минутната ‘‘Time’’, която се явява идеалния завършек за концерт на WINTERSUN.

 В заключение ще кажем, че въпреки изтърпяната критика, краудфъндинг кампанията и безбройните причини за отлагането на нова музика, WINTERSUN имат три албума зад гърба си и солидна фен-база, която е повече от сплотена. Като цяло, изпълнението им беше фантастично. Феновете не спираха да заливат групата с бурни овации и да пеят заедно с тях. Музикантите бяха в страхотна форма. Малко е странно да видиш Jari без китара в ръце, но поелият неговите партии Teemu се справи отлично. Същото важи и за останалите членове на групата. Похвално е, че въпреки всички пречки, WINTERSUN са намерили баланса помежду си. Контактът с публиката беше на ниво, както и сценичното присъствие на всички. Остава ни да се надяваме, че няма да се наложи да чакаме толкова много за следващата ни среща с тях.

Сетлист на WINTERSUN:
01. Awaken From The Dark Slumber (Spring)
02. Winter Madness
03. Beyond The Dark Sun
04. Death and The Healing
05. Sons of Winter and Stars
06. Loneliness (Winter)
07. Starchild
08. Eternal Darkness (Autumn)

Бис:
Смоука
09. Time

 Както винаги и накрая, но не на последно място ще отдадем заслужените адмирации към вече доказалите се неведнъж BGTSC за поредния добре организиран концерт. Типично в техен стил, графикът за вечерта беше спазен до последната секунда, а пропускателният режим премина доста плавно за всеки един от нас. Напомняме Ви, че следващото събитие организирано от тях е концертът на LACUNA COIL и CELLAR DARLING, който ще се проведе на 17 ноември. Къде? В любимият на всички “Mixtape 5“. До тогава!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото