От Фарьорските острови до мрачните кътчета на Финландия заедно с TYR и SWALLOW THE SUN

 След дълго чакане Swallow The Sun, TYR 20160131BG - Posterдойде и въпросната дата 31 януари 2016 г., в която най-сетне получихме шанса да видим на живо за първи път на родната сцена фолк метълите TYR и дуумаджиите SWALLOW THE SUN. Малко преди да бъдат отворени вратите на “Mixtape 5“, вече имаше групички от фенове насъбрали се пред клуба. Чакащите бяха облечени в тематични викингски тениски и споделяха мненията си за предстоящия концерт. Удари 19:00 часа и клубът бавно започваше да се напълва. Всичко вървеше по план и групите започнаха в обявените си часове.

 Понеже шоуто беше ко-хедлайнерско, всяка една от бандите разполагаше с еднакво време за свирене. Първи започнаха фарьорците TYR с интрото си „Gandkvaedi Trondar“ и продължиха със „Sinklars Visa“. Публиката започна да ръкопляска в такт с песента и не след дълго се почувства готова да припява. Следващо беше епичното парче „Blood of Heroes“. С по-голямо самочувствие, българските фенове започнаха да подскачат по време на припевите и не спираха да мятат коси. Последва задължителната „Hold the Heathen Hammer High“, по време на която нямаше човек, който да не знае текста. Настроението беше много веселяшко, нищо че от време на време групата трябваше да подтиква феновете да пляскат или да скандират „Ой, ой, ой!“.

Tyr @Mixtape 5, 31.01.2016 Между песните фронтменът на групата Heri Joensen си разменяше по няколко думи с публиката и крещеше „Skal“, преди всяка наздравица. Даже по едно време попита, как е на български „Наздраве!“ и публиката му отвърна гордо. По-късно Heri направи малък майтап за жените и това даде началото на уникалната „Mare of My Night“ от последната творба на фарьорците „Valkyrja“. Впечатление прави, че вокалите са също толкова добри на живо, колкото и на запис. Дойде време за бойната„By the Sword in My Hand“, в която приятели се прегръщаха, показваха „рогата“ и припяваха заедно с групата. Озвучението беше на ниво и това си личеше в баладите „Grindavisan“ и„Turid Torkilsdоttir“. Естествено викингите не забравиха и да изсвирят символичната „Hail to the Hammer“, в която публиката взе голямо участие и скандираше името на песента всеки път, когато Heri преброяваше до три.

 По време на песните се оформиха малки погота, които, за жалост, не продължаваха дълго. Изморени, музикантите се ориентирваха към приключване на сета си. След като изсвириха политическо-настроената „Shadow of the Swastika“, TYR попитаха дали присъстващите желаят още някое парче. Нямаше бис, но бурните викове на феновете бяха достатъчни да накарат фарьорците да изсвирят още едно парче от актуалния им албум, а именно –„Lady of the Slain“. Концертът приключи с Tu Alfagra Land Mitt – химна на Фарьорските острови, след който бандата се поклони и благодари на феновете. Групата се раздаде на макс и създаде едно пълноценно и завладяващо преживяване. Можеше да бъдат избегнати някои статични моменти, в които присъстващите само гледаха и не знаеха някои текстове, но това не зависеше от музикантите. Да се надяваме, че в не много далечното бъдеще ще видим TYR отново на българска земя.

Сетлист на TYR:Tyr @Mixtape 5, 31.01.2016
01. Gandkvaеdi Trondar
02. Sinklars Visa
03. Blood of Heroes
04. Hall of Freedom
05. Hold the Heathen Hammer High
06. By the Light of the Northern Star
07. The Lay of Thrym
08. Trondur I Gоtu
09. Flames of the Free
10. Mare of My Night
11. By the Sword in My Hand
12. Grindavisan
13. Wings of Time
14. Turid Torkilsdоttir
15. Hail to the Hammer
16. Shadow of the Swastika
17. Lady of the Slain
18. Tu Alfagra Land Mitt

 След приключението из Фарьорските острови, дойде време да се потопим в мрачния дуумаджийски свят на северняците SWALLOW THE SUN. Първи зазвучава инструментала The Womb Of Winter, след което биваме окъпани в тъмносиня светлина, групата излиза на сцената и започва да изпълнява 10 Silver Bullets“ и веднага продължава с Rooms and Shadows. После потегляме на пътешествие из дискографията на SWALLOW THE SUN. Атмосферата, която витае във въздуха, удивителният синхрон на публиката по време на песните и енергията, с която приветства групата и тяхното изкуство, е нещото, с което тази вечер ще бъде запомнена.

Swallow The Sun @Mixtape 5, 31.01.2015 В края на първата част на концерта, групата не пропусна да обърне внимание и на третата глава от новия им албум. Тук бе моментът, в който потънахме в прегръдките на агонията и бяхме Abandoned By the Light.

 Дойде време и за нежната акустична част. Тя се състоя от три парчета, които биват поместени във втората част на актуалния албум на финландците. Това бяха Pray For The Winds To Come‘, The Heart of a Cold White Land, както и едноименната Songs From The North. Песните за пореден път ни пренeсоха в онзи тъмен скандинавски свят, чиято красота ни бива представяна по един меланхоличен и изящен начин.

 Пътешествието в сърцето на зимната тъмнина приключихме с песни от първите им два албума. Предпоследна за вечерта беше Descending Winters“ и бе последвана от Swallow. След края на сета, омагьосани и все още витаещи някъде из дуумаджийския студен свят, си тръгваме, мечтаейки за още.

 Акцентирайки основно върху новата им творба, изпълнението на SWALLOW THE SUN определено беше нещо запомнящо се. Комбинацията от атмосферата, която групата създаваха и синхрона в публиката по време на песните, бе нещото, с което ще запомним това изживяване. Фактът, че всяка песен биваше посрещана както трябва, след това по време на нея публиката се раздаваше в пълен синхрон, а след това изпращаше песента за пореден път с викове и аплодисменти, които биваха последвани от благодарностите на SWALLOW THE SUN, бе черешката на тортата. Те са красотата в мрака и изяществото на тъмния север. Колкото и да се опитваме, няма да успеем да Ви опишем и предадем колко емоционално и красиво беше изпитаното. Благодарим и на BGTSC за шанса, който ни дадоха да изживеем това невероятно пътешествие. До следващия път!

Сетлист на SWALLOW THE SUN:Swallow The Sun @Mixtape 5, 31.01.2015
Intro: The Womb Of Winter
01. 10 Silver Bullets
02. Rooms and Shadows
03. Hate, Lead the Way!
04. Cathedral Walls
05. Hope
06. New Moon
07. Lost And Catatonic
08. Abandoned By The Light

Акустичен сет:
09. Pray for the Winds to Come
10. The Heart Of A Cold White Land
11. Songs From the North
Бис:
12. Descending Winters
13. Swallow (Horror Pt.1)

На този адрес може да видите нашите снимки на TYR, а тези на SWALLOW THE SUN тук.

Viper & WildChild  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото