OLDENWOOD – „The Path of Wisdom“ (2018)

olden-coverOldenwood са група от Враца, чийто дебютен албум „The Path of Wisdom“ излиза официално на CD на 27.07.2018 година. За щастие или съжаление Oldenwood се свързаха едва съвсем наскоро с нас. За щастие защото се надявам с това ревю повече хора да се заинтересуват, от това, което правят. Съжалението е защото това ще се случи малко късно, но все пак по-добре късно, отколкото никога.

Ще се опитам да не бъда многословна, а само да споделя какво има и какво не в този албум. Самата група определя стила си като хеви-дуум с атмосферично звучене и алтърнатив влияния… Нямам информация коя песен кога е създадена, но някак интуитивно за себе си разделих албума на две части. Първите няколко композиции са по-бавнотемпови, носят духа на епик дуум метъла от 80 и 90те години. Едновременно мрачно и вдъхновяващо звучене. Наличието на клавири дава допълнителна плътност и дълбочина на саунда. Доста прослушвания ми трябваха докато „опитомя“ албума и го вкарам в някакъв ред образно казано. Все пак хубавото на „The Path of Wisdom“ е, че е от онзи тип произведения, в които дори и да намериш кусури на първо слушане те кара да се връщаш към тях докато не намерят своето място в личния ти музикален свят.

Някои от песните са записани с Владислав Иванов  като бек вокал, чиято бленда е малко по-ниска и плътна от тази на основния вокал Венци Николовски. Комбинацията от двата вокала придава интерсно звучене на композициите, но лично мен повече ме впечатли вокала на Венци Николовски. По-висок, изразителен и някак по-драматичен. Точно какъвто (според мен) трябва да бъде вокалът на една дуум група, за да предаде емоцията от музиката върху слушателя.

„Втората част“ на албума звучи малко по-хеви дори някак има „вкуса“ на AOR-а от 90те. Може би красивите, стремителни и доста продължителни китарни сола придават на тези песни такъв нюанс. По-разчупен, малко по-жизнерадостен, но в целия албум се усеща дуум настроението. Саунда на „The Path of Wisdom“ е по-суров, като че не достатъчно продуциран, но, доколкото разбрах, това е умишлено търсен ефект. Барабаните звучат малко глухо и твърде бекграунд, но дори много любима моя група използва този подход, за да засили въздействието на това, което иска да внуши. Любими моменти от „The Path of Wisdom“ ми станаха „Memory of Stone“ и „Lost memories“, пропита от красива клавирна мелодия, която сякаш извира от друг свят.

olden-cd

Да, този албум е магия. Този албум е отнел повече от 10 години на Oldenwood да го създадат, което ме отказа да търся недостатъци като цяло, тях винаги ги има някъде. В този албум има много труд и изстрадани мигове, чисти човешки (и музикантски) емоции. Това, което липсва в този албум е комерс и желание да се следва някаква модерна музикална вълна. Момчетата са създали това, което са чувствали и искали. В този албум има повече музика, отколкото можете да предположите. Ако искате и вие да бъдете завладяни от магията Oldenwood, във физически формат „The Path of Wisdom“ можете да поръчате от групата, а дигиталният му вариант да изтеглите от техния bandcamp.

Официални ресурси на Oldenwood:
Facebook
Bandcamp
–––––––––
8.5/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото