Number of the Beast на Iron Maiden е Най-добрият метъл албум

55,000 британци са гласували в hmv/facebook, използвайки силата на социалните медии, за да споделят кои са най-обичаните от тях английски албуми и филми.

 

Обобщаващи резултати:

Легендарният хеви метъл албум № 1 на 80-те години, The Number of the Beast на Iron Maiden и култовият филм на Danny Boyle от 1996 г., „Трейнспотинг” са избрани съответно за Най-добър британски албум и Най-добър британски филм на последните 60 години в мащабно проучване сред феновете и по-широката английска публика.

Най-популярната група, обаче, получила повече от 20% от гласовете, е The Beatles, които имат 3 албума в Топ 10 на проучването, сред които и Sergeant Pepper на №.3. Режисьорите, за които е гласувано най-много, са Дани Бойл и Стенли Кубрик, всеки един от които има в Топ 60 по три филма, категоризирани като „британски”, а най-популярните актьори според населението на Острова, са Колин Фърт, Хю Грант и Майкъл Кейн – всеки от тях илюстриращ квинтесенцията на британската същност по свой собствен начин. „Хари Потър” и „Монти Пайтън” също имат солиден брой гласове, като и двата филма са в Топ 10.

 Едномесечното проучване, организирано от HMV по повод диамантения юбилей на английската кралица, се радваше на небивал интерес от страна на музикалните и филмовите фенове, като са получени 54,545 гласа общо в двете категории (30,000 – за албуми и 24,000 за филми) и повече от 330,000 споделяния, харесване и коментари във facebook. В едно от най-големите проучвания, правени някога и проведено за първи път в социална медиа, хората имаха възможност да посочват предпочитанията си посредством иновативна платформа за гласуване във facebook страницата на компанията, до която можеше да се стигне и през www.hmv.com/jubilee. Гласуващите можеха да изберат от дълъг списък с 60 класически албума и филми, подбрани от екипа на HMV или да предложат за номинация собствено заглавие.

 Дженаро Касталдо от HMV коментира:  “Началото на царуването на Елизабет ІІ  и блестящото бъдеще, което последва не само съвпаднаха с разцвета на британската поп култура, но и помогнаха да се запали всяка искра от експлозията на таланти в музиката и филмите. Оттогава насам кралицата е начело на най-богатия на културни постижения период в историята на нашата нация, затова най-естественото нещо беше нейният диамантен юбилей, който по ирония на съдбата обхваща 60 години, откакто имаме официални чартове, да бъде времето, в което да направим равносметка кои са най-великите британски албуми и филми през изминалите шест десетилетия.”

 

Най-добър британски албум вижте накрая пълния списък с 60 заглавия.

The Number of the Beast на Iron Maiden ….е 1!  The Number of the Beast оглави вота за албуми с дял от 9.2% от общия брой гласове за най-добър албум (2,754 гласа) – едно очевидно напомняне за страстта и лоялността на фенбазата на групата и на рок и метъл феновете по принцип. Този легендарен албум, който до момента е продал 14,000,000 копия по цял свят и от който е химнът Run To The Hills, е значим не само заради първото място в сърцето на Великобритания, а и заради дебюта на  Брус Дикинсън  като вокалист на Iron Maiden.

 Изненадани сме и много щастливи да разберем, че The Number of the Beast е избран за No.1 в проучването на HMV в категорията за Най-добър британски албум. В списъка за гласуване бяха някои от най-влиятелните и класически албуми за последните 60 години и затова считаме, че този резултат е свидетелство за нашите изключително верни и винаги подкрепящи ни фенове, които гласуваха за нас. Ние сме горди, че сме британска група и затова да спечелим в тази категория, избрани от британската публика и то на диамантения юбилей за нас е много специален момент! Благодаря ви на всички вас, чудесни фенове!” – коментира Брус Дикинсън

 Не по-малко впечатляващо е второто място, където с 6,3% от гласовете (1,892 гласа) са легендите на електронната музика Depeche Mode с техния, според много хора, основополагащ за кариерата им албум Violator. Най-популярната група, обаче, е The Beatles, които със Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band на №.3 (5.69%) имат четири албума в топ 10 и пет – в топ 20, като акумулативно са събрали над 20% или приблизително 6,000 от общо 30,000 гласа в категорията за албуми.

 В топ 10 е също  Dark Side of the Moon на Pink Floyd’s, за който е гласувал премиерът на Великобритания, Дейвид Камерън и също: A Night at the Opera на Queen, (What’s The Story) Morning Glory? на Oasis културният феномен 21 на Адел, който е единственият албум в проучването, присъстващ в момента в официалната топ 10 класация на Великобритания. Малко след 10-то място са други албуми на артисти, които са поп и рок икони: IV на Led Zeppelin, London Calling на The Clash, The Rise и Fall of Ziggy Stardust на David Bowie, едноименният албум на Black Sabbath, OK Computer на Radiohead и Goodbye Yellow Brick Road на Elton John

Пълен списък на топ 60 британските албуми през изминалите 60 години:

 

1.   Iron Maiden / The Number of the Beast (9.18%)                     

2.   Depeche Mode / Violator (6.30%)                                  

3.   The Beatles / Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band (5.69)     

4.   The Beatles /Abbey Road(5.67%)                            

5.   Pink Floyd / Dark Side of the Moon (5.23%)               

6.   The Beatles / Revolver (4.01%)                      

7.   Queen / A Night at the Opera (3.98%)                        

8.   Oasis / (What’s the Story) Morning Glory? (3.91%)

9.   Adele / 21 (3.07%)                                           

10. The Beatles / White Album (2.60%)                           

11. Led Zeppelin / IV (2.50%)

12. The Beatles / Rubber Soul (2.49%)

13. The Clash /LondonCalling (2.48%)

14. David Bowie / The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (2.38%)

15. The Smiths / The Queen is Dead (2.25%)      

16. Black Sabbath / Black Sabbath (2.16%)

17. Radiohead / OK Computer (1.99%)

18. Pink Floyd / Wish You Were Here (1.99%)

19. Elton John /Goodbye Yellow Brick Road(1.89%)

20. Oasis / Definitely Maybe (1.72%)

21. Take That / Beautiful World (1.66%)         

22. Led Zeppelin / II (1.48%)    

23. Elbow / Seldom Seen Kid (1.44%)

24. The Who / Who’s Next (1.38%)    

25. Coldplay / Parachutes (1.31%)     

26. Sex Pistols / Never Mind the Bollocks (1.30%)     

27. Muse / Origin of Symmetry (1.25%)          

28. Amy Winehouse / Back to Black (1.23%) 

29. Joy Division / Unknown Pleasures (1.20%)          

30. The Stone Roses / The Stone Roses (1.14%)

31. David Bowie / Hunky Dory          

32. The Cure / Disintegration

33. My Bloody Valentine / Loveless  

34. Arctic Monkeys / Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not      

35. Pulp / Different Class      

36. Mumford & Sons / Sigh No More

37. Blur / Parklife       

38.Florence& The Machine / Lungs           

39. The Prodigy / Fat of the Land     

40. The Rolling Stones / Exile onMain Street          

41. Kate Bush / Hounds of Love       

42. Radiohead / Kid A           

43. The Rolling Stones / Sticky Fingers       

44. Portishead / Dummy       

45. The Rolling Stones / Let it Bleed

46. The Specials / The Specials      

47. Kasabian / Kasabian       

48. Manic Street Preachers / The Holy Bible

49. Tinie Tempah / Disc-overy         

50. Stereophonics / Word Gets Around       

51. Massive Attack / Blue Lines        

52. Primal Scream / Screamadelica

53. DustySpringfield/ Dusty inMemphis    

54. Aphex Twin / Selected Ambient Works

55. Blur / Modern Life is Rubbish     

56. The Streets / Original Pirate Material     

57. PJ Harvey / Stories from the City, Stories from the Sea           

58. Dizzee Rascal / Boy in da Corner         

59. Teenage Fanclub / Bandwagonesque   

60. Roots Manuva / Run Come Save Me

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото