eriknorlandercover

Калифорнийският прогресив рок клавирист Erik Norlander, известен и от сътрудничеството си с неговата жена Lana Lane и групата ROCKET SCIENTISTS ще издаде нов солов албум със заглавие ‘Surreal’ на 21 юни. Тази дата не е избрана случайно – преди 19 години на 21 юни 1997г. Norlander издава първия си албум “Threshold”.

“Surreal” идва след два успешни албума на ROCKET SCIENTISTS и епичната солова творба от 2009 The Galactic Collective”. Ще бъде достъпен в няколко формата, включително на CD/DVD. Албумът е издържан в традиционна рок-постройка, но с характерните клавишни на Norlander на преден план (който е запознат с творчеството му, знае за какво става въпрос). “Surreal” – това е едновременно знак на уважение към миналото и поглед в бъдещето. Разкошни аналогови, звукови ландшафти, жив барабанист и незабравими сола, гарантиращи, че музиката ще остане в главата на слушателя дълго след като дискът е спрял да се върти.

Както и ”The Galactic Collective”, Surreal” ще съдържа предимно инструментални пиеси. Китарните и клавишните мелодии са водещи в пет от шестте композиции в албума. Вокали има в заглавната песен и те, разбира се, са на Lana Lane. Ето какво казва Norlander по повода: „Ако албумът има само един трак с вокали, то той трябва да е велик, нали?! Вокалният диапазон в ‘Surreal’ е достатъчно широк, от баладични топли низини до мощни височини. И според мен, Lana изпълнява тези вокални акробатични трикове с майсторството на разказвач и вие даже не усещате преминаването през регистрите, когато това се случи.“

В “Surreal” участва същата ритъм секция, записала “The Galactic Collective” Mark Matthews на баса и Nick LePar на барабаните. През последните седем години след излизането на The Galactic Collective” те гастролират много с Erik Norlander и стават важна част от неговия стил. В албума има още едно познато лице – перкусиониста Greg Ellis, който е свирил в три други солови албума на Norlander, в това число и дебютния “Threshold”.

Erik Norlander е известен клавирист, композитор и продуцент, на чиято сметка са повече от 40 албума. Осем солови албума, седем албума с ROCKET SCIENTISTS и десет с Lana Lane. Цели шест години гастролира в състава на Asia Featuring John Payne. В днешно време той гастролира с проекта LAST IN LINE, който е основан от членовете от оригиналния състав на DIO – Vinny Appice и Vivian Campbell. Norlander е участвал в разработването на аналоговия синтезатор Alesis Andromeda, а също така е участвал в множество проекти, свързани със звуковия дизайн.

Чуйте композицията The Galaxy Collectors (Proxima Centauri Mix) от “Surreal”.