(Not So) New Wave Of Bulgarian Metal – Кои са FYELD?

 Здравейте и добре дошли в следващото издание на рубриката ни New Wave Of Bulgarian Metal ! Този път ще ви запознаем с една не-толкова млада, но същевременно също толкова яка банда, която прави доста приятна за ушите музика.
 Това решение се дължи на факта, че искахме да ви запознаем с някоя по-стара банда, за да ни разкажат малко повече за себе си и да разберем какво мислят за зараждащата се нова вълна от български банди.

Следващата седмица рубриката ще продължи по график със следващата млада БГ банда. Приятно четене!

 FYELD успяха да наберат стабилен брой фенове сред по-широко скроените метъл фенове чрез смесването на агресивен SLIPKNOT/DOWNSET вокален стил и рапиране-което-среща-твърди-рифове близки до ранните KORN и PANTERA, смесени с доста приятен дъбстеп и neurofunk електроники и безкомпромисно отношение. Създавайки и оформяй свой собствен стил, който те наричат “dirty grooves“, бандата е обикаляла страната с години и досега има издадени два албума – Fyeld(2003) и Not Blond Enough To Survive The Holocaust(2009), които са разширили границите на модерният метъл чрез иновативен подход, комбиниран с адреналина, който бандата излъчва по време на своите концерти. Като част от първите банди, които изнасят концерти, групата успява да си осигури support място на банди като HALFORD, SLAYER, GUANO APES, ANTHRAX, CREMATORY, EVERGREY и т.н. Вторият албум на FYELD – Not Blond Enough To Survive The Holocaust(2009) беше избран за най-добрият БГ метъл албум в началото на 2010-та в ежегодната анкета на най-голямото българско рок и метъл списание Про-Рок. Бандата печели доста 1-ви места в рок и метъл радиата на България с песни като “40 Years In The Desert“ , “I Scream“  и “Rolling Spawns“. Бандата наскоро издаде “Last Exit To Freedom“ , която е първият сингъл от предстоящият да излезе трети дългосвирещ албум “In Dependence Day“.

Кои са FYELD:
БоянHellbobzГенов – Вокали//китари
СимеонMonkЧакъров – Китари
Timo Puukko – Програмиране/китари
ВеселинMaster ChiЧипилов – Бас/бек вокали
ДобромирDodoВълков – Барабани

Здрасти и добре дошли в рубриката ни!
Dodo: Добре заварили!

Моnk: Здрасти!

Master Chi: Здрасти, здрасти, здрасти…

Hellbobz: Добра стига, воеводи!

Имате 2 албума зад гърба си и готвите 3-ти. Какво можем да очакваме от „In Dependence Day“?
Dodo:  Ами и аз не знам, но до тук е доста хубав, само трябва да се завърши. Дано не го поразвалим, като го издадем 2032-ра.

Monk: Аз се присъединих към групата след като вече беше готов албума, но това което мога да кажа е, че парчетата, които най-много ми харесват до момента са именно от него.

Master Chi: Както винаги хубава музика за нас и за вас, която да не е съобразена с различните модни тенденции и претенции, но да звучи адекватно.

Hellbobz: Развитие на постигнатото от предишните албуми – саундтракова смесица от различни видове груув метъл, малко хардкор, електроника и олдскуул хип-хоп.

Timo: По-кратки, но по-динамични и привличащи вниманието песни. Може би по-малко експериментален от предишният албум.

А имате ли планове за по-интензивна концертна дейност след излизането на творбата?
Dodo: Засега плановете са за преди това.

Monk: Силно се надявам.

Master Chi: За интензивни не държа, но за по-качествени и значими силно се надявам, което най-вероятно ще доведе и до по-интензивни.

Hellbobz: Да.

Timo: Най-малкото, ще организираме турне в подкрепа на албума.

Като част от по-старите групи, какво мислите за новите банди, които изгряват на метъл сцената в България? Имате ли надежда, че ще продължат това, което по-старите банди са започнали?
Dodo: Младите банди се развиват по свой собствен път, изобщо не е задължително да довършват нищо „старо“, напротив, трябва сами да определят целите и пътя си. Пожелавам успех на всички!

Monk: Според мен на повечето млади банди им липсва хайде така да го кажа „уникалност“. Като се започне от външен вид, звучене, авторска музика… винаги стремежа е да стане „като еди коя си банда щото мноо ни кефи“  Но има и такива които се опитват да градят собствен стил, на които съм фен и мисля че надеждата е в тях.

Master Chi: Не искам да разделям групите на стари и млади, а на можещи и не чак толкова можещи. В България има много можещи групи, което е супер, надявам се да не спират да се борят и да не се отказват.

Hellbobz: Очевидно най-силната и адекватна музика в БГ винаги е била метъла и не виждам отстъпление от това правило.

Timo: Не мога да кажа нищо кой знае какво за новите български банди, защото не съм следил случващото се около сцената с години. Може би някой може да ми предложи някои яки банди, които си струва да бъдат чути.

Какво крепи FYELD през всичките тези години? Какво ви кара да продължавате напред?
Dodo: Честно, не знам!

Monk: Нека другите да кажат.

Master Chi: Толкова години вече свиря в FYELD, че то е станало като част от мен, не знам какво бих правил ако групата се разпадне или пък аз просто спра, а те продължат.

Hellbobz: Елементарно – ние сме музиканти, какво друго се очаква, че трябва да правим, дори да не изкарваме милиони от това, хехе? Ако загубиш по някое време желанието да се занимаваш с музика, е много вероятно всъщност никога да не си бил истински музикант.

Timo: Знаейки, че можем да създадем доста добри неща както сега, така и в бъдещето. Мисля, че и музиката също играе доста важна роля в нашите животи.

Доволни ли сте от това, което сте постигнало до тук?
Dodo: Определено.

Monk: Да

Master Chi: Не, не и пак не, мисля че заслужаваме много повече! По дяволите, ние сме най-идейната група в тази държава, но сами сме си виновни да сме на това дередже, така че на кого му пука.

Hellbobz: Никак – за добро или за зло, направихме всяка една грешка от учебника, но е ясно, че зад музиката, която сме създали, която създаваме и която ще създадем, стоим и ще стоим на 100%.

Timo: И да и не. Създали сме доста хубави неща през последните 15 години, но би било прекрасно ако намерим фенове и от чужбина т.е такива, които не са българи.

А кои са FYELD извън музикалната сцена? Занимавате ли се с нещо друго освен с музика?
Dodo: Аз специално се занимавам с графичен дизайн и правя хубав омлет.

Monk: Програмист съм и, донякъде, геймър, ако ми остане време.

Master Chi: За съжаление (или пък не, ‘щото иначе щях да умра от глад) съм принуден да продавам ценни книжа, имам красива и умна жена, с която имаме най-прекрасното и разкошно момиченце на света.

Hellbobz: Моето хоби е основно историята, иначе музиката ме дефинира на 100%, така че няма какво да добавя извън нея. А, дървен философ…

Timo: Повечето от нас се занимават и с други неща, освен с музика. Аз лично работя като лекторат в University of Lapland. Също така, аз правя филми.

Музиката ви носи ли някакво по-специално послание? Ако да – какво?
Dodo: Не бих казал, че е нещо много специално. Музиката е по-скоро усещане, което изпитваме и се стремим да предадем на хората. Ако хората го усетят, значи сме успели.

Monk: На мен музиката във всичките и форми ми носи удоволствие.

Master Chi: Искрено се надявам с музиката която правим да накарам някого да се занимава със същото, така както навремето аз съм започнал заради групите които съм слушал и продължавам да слушам.

Hellbobz: Носи и то е „Без клишета“! Въпреки че не можем сами да твърдим, че музиката ни е супер, хипер или мега оригинална, то поне не е клиширана, а текстовете хептен. Ако изобщо искате да разберете FYELD, трябва да обърнете внимание на всеки един аспект – компромиси нямаме.

Timo: Специалното послание е, че вие трябва да усетите и да изживеете музиката със сърцето и душата си.

И като за край – искате ли да кажете нещо специално на читателите ни и вашите фенове?
Dodo: Благодарим ви, че останахте с вяра в нас, въпреки всички глупости, които натворихме през тези години. Ристекпа!

Monk: Ще се видим на следващия концерт

Master Chi: Не забравяйте,че нашата музика не е подвластна.

Hellbobz: Нищо на света не е чак толкова сериозно и, същевремнно, е смъртоносно сериозно. Парадокс, а?

Timo: Олд-скуулът никога няма да умре! Радвам се, че съм обратно в групата след двугодишно отсъствие.

Благодаря за съдействието и до нови срещи!
Master Chi: Чао…

Hellbobz: Добър вечер!

Христо Ангелов

Благодарности за снимката на Христо Ангелов

 Благодарим на всички за отделеното внимание! Ще се видим следващата седмица!

 Всеки, който желае да следи случващото се около бандата, може да направи това на тяхната Facebook страница. Всичко, което трябва да направите, е да цъкнете ето тук.

 1. #1 написан от Ally (преди 8 години)

  Ехааа! Кога е следващото участие?

 2. #2 написан от DaMaadHystorian (преди 8 години)

  09.05 – с JFT в рок-бар „Fans“, София
  16.05 – в бар „Zinc“, Перник
  23.05 – с 8m/s и As Orchids Wither в „Stage 51“, Пловдив
  30.05 – с 8 m/s и As Orchids Wither в бар „ZAR“, София

 3. #3 написан от Анонимен (преди 8 години)

  za 20 godini 2 albuma ebati bandata

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото