New Wave Of Bulgarian Metal – Кои са THIS BURNING DAY?

 Здравейте, и добре дошли в следващото издание на New Wave Of Bulgarian Metal. Този път ще ви запознаем с metalcore/djent/alternative групата THIS BURNING DAY. По-долу може да се запознаете с тяхната история, както и да прочетете интервюто ни с тях. Освен това, може да видите и клипа им към песента “A Former Life“.

Кои са THIS BURNING DAY?
Калин – Вокали
Тедо – Китара/Бек вокали
Martinez – Бас/Бек вокали
Денис – Електроники/Клавири/Бек вокали
Sharky – Барабани

 Рожденият ден на бандата е 5 февруари 2011-та. Първоначално те са били вдъхновени главно от метълкор теченията, но в последствие развиват доста прогресив, джент и дори поп и диско елементи. Поради тази причина, те наричат стила си алтърнатив метълкор. Музиката им се променя и еволюира постоянно, но има един аспект, който винаги остава. Лекотата, с която по-големите аудитории възприемат песните им, е заради факта, че те не са нито прекалено тежки, нито прекалено директни, а обгръщат слушащия на моменти с доста поп мелодии и целят да изрисуват картини и действия във въображението му, използвайки най-добрия инструмент за това – емоцията. Както хората казват – целта на изкуството е да те накара да чувстваш.

 Като млада банда те имат участия главно в столицата, но понякога пътуват из страната. През 2012-та групата си взима 5-месечна почивка, за да продуцира две песни, една от които излезе на бял свят на 13 септември същата година, когато са поканени да подгряват по-опитните O.H. от София в подкрепа на 2-рия им студиен албум, поради което концертът се радва на висока посещаемост. Издадената песен се казва “Don’t Back Down“ и е придружена от първото лирик видео за България, което, въпреки липсата на реклама, достига до голяма част от метълкор феновете в страната. През март 2013-та групата влиза в студио, за да запише първия си сингъл “А Former Life“, който бива издаден в края на месец май.

 Скорошни новини и постижения около бандата са поканата да подгряват двете най-легендарни български хардкор банди – LAST HOPE и VENDETTA по време на рилийз партито на техния сплит-албум, излизане на сцената на фестивала Spirit of Burgas и достигане на 1-во място в Tuborg Top 40 на радио Тангра с “A Former Life“.

 В момента бандата функционира без двамата от оригиналните й членове – Стефан Кузманов (китара) и Ивайло Сарандев (бас), които са решили да напуснат формацията, за да преследват други музикални цели. Благодарение на тази промяна в състава, THIS BURNING DAY са привлекли Денис, който е познат от групите JUST, PSYCHO MIGHT GO, FYELD и електронния проект ABYSMATIC. Опитен музикант, китарист и кийбордист, който има умения и в музикалното програмиране, Денис вече допринася за еволюиращия djent/alternative/ambient звук на THIS BURNING DAY. Най-скорошното попълнение в редиците им е Martinez, чието убийствено свирене на бас значително допринася за стегнатия им звук. Познат е от групи като CF, PSYCHO MIGHT GO, ENTHRALLMENT и TAKING HEED. Бидейки техен стар приятел, Martinez се вписва в групата не само на музикално, но и на междуличностно ниво. След като той става басист на групата и добавяйки груув елемента, от които имат нужда, и с всичките 5-ма членове, групата в момента работи по записите на дебютното им, продуцирано от самите тях ЕP, което трябва да излезе през 2015-та.

Привет и благодаря за възможността!
За нас е удоволствие. Полaскани сме от интереса, който проявявате към нас!

По-късно тази година ще издадете дебютното си ЕР. Как протича работата по него?
Материалите са в процес на микс и мастеринг. Работата по нашите записи ни отнема повече време, отколкото бихме искали, но, за съжаление – не всичко зависи от нас. Човекът, който смесва песните е ДимитрисBlacksmithАтанасиу, който е работил върху EP-то на DASH THE EFFORT – Polar Dawn“. За първи път ни се случва да работим с някого от разстояние, което донякъде има и своите предимства. Едно от тях според нас е, че крайният продукт като звук ще има характерен отенък и непредубеденост. А и обикновено, в търсене на перфектния звук, както често се шегуваме, се наблюдава един синдром на ‘предобряне’.

Бидейки първата ви творба, какво можем да очакваме от ЕР-то?
Преди време записахме първите 2 песни, които сътворихме като група с нашия приятел Десислав Велчев (Desound), но това ще е първото ни официално издание. Опитали сме се да подберем парчета, които макар и различни като звучене, обхващат целия диапазон от музикални течения, преплитащи се в песните ни. Освен това смятаме, че ще успеем да хвърлим малко светлина върху развитието ни като група. Песните са четири от авторските ни, които са най-ударни и емблематични за групата. Избрахме точно тези, тъй като усетихме помежду си, че носят общ заряд и имат сходно усещане като звучене. Включихме и един кратък инструментал под формата на интро. Получи се доста епична филмова симфония.

На 30-ти септември ще представите новото си лирик видео чрез концерт. Можем ли да се надяваме на някоя друга изненада или изпълнена песен от ЕР-то по време на концерта?
Разбира се, че ще има песни от EP-то, но самото видео ще бъде основната изненада, дори и за самите нас, тъй като все още не сме го видяли в окончателен вариант. От нашия приятел и съратник Огнян Костовски (Supers4upen Motion Madness) винаги могат да се очакват изненади – той не спира да надхвърля себе си с всеки следващ клип. Такива събития са личен празник и във въздуха се носи една особена и приятна енергия, от която се чувстваме мега вдъхновени и изпълнени с жажда за живот! Не можем да си представим как пускаме ново видео, без тръпката да бъде споделена на живо с хората, които осмислят всичките тези усилия.

Откъде черпите вдъхновение, за да създавате музика?
От времето и средата, в която живеем, един от друг, от случки в „живия живот“ и от музиката, която слушаме, разбира се.

Музиката ви носи ли някакво послание? И ако да – какво?
Не се опитваме да натоварваме прекалено музиката си с конкретни послания. Надяваме се, че начинът, по който правим нещата, любовта и настроението, с което работим и отношенията помежду ни, ще зарязят слушателите и ще направят света едно малко по-щастливо място, но в част от текстовете засягаме и някои глобални теми. Една от тях е и екологичната криза и консуматорското общество, която човечеството създава изкуствено от десетилетия насам. Времената, в които живеем и най-вече духа на времето, ни вдъхновяват в текстово отношение.

С какво се занимавате, когато не сте на сцена или в студиото?
Всеки от нас работи и живее „обикновен“ живот, но се интересуваме и от други форми на изкуство. Много харесваме татуировки и при всяка възможност обогатяваме колекциите си. Може да ни срещнете на концерт в съвсем различен от нашия стил или дори на изложба. Като цяло следим теченията на всякакви медийни и арт форми. Новите попълнения в групата – Марти и Денис, участват активно и в поп-рок и хип-хоп/електронната сцена, съответно с другите си музикални проекти.

Тъй като вие самите сте част от по-младите банди на нашата сцена, какво е вашето мнение относно разрастващата се БГ метъл сцена?
Страхотно е , че има толкова много съвременни (не само най-младите) тежки групи. На хардкор и метъл сцената има толкова талантливи и способни музиканти с продукти на световно ниво. Вярно е, че мащабът в България не е голям, но определено можем да се похвалим с много стойностни неща, направени с хъс и изпълнени с потенциал! В последно време има страхотен творчески подем на групите в България. Доволни сме от факта, че все повече групи се стараят да оставят собствен отпечатък в творчеството си и в сърцата на хората. Много ни радва и това, че има не само млади групи на възраст, а и нови групи, които са съставени от опитни музиканти с богато сценично минало – от младите се кефим на DOWNER KILL, ново качествено явление определено са NAMELESS DAY RITUAL, а мелодичността в леката меланхоличност и носталгия по миналото на Всеки Следващ Ден ни спечелва много! Вероятно ще пропуснем някои от тях, но няма как да не споменем EXPECTATIONS и THEM FREQUENCIES.

Къде виждате себе си след, примерно, 5 години?
Амбициите ни се свеждат до това да продължаваме да правим музика с ентусизъм и любов. Надяваме се да успяваме да предлагаме на хората, които се интересуват, нови песни, албуми и изобщо всякакви начини да запомнят събитията около нас. Ще се радваме да продължим да носим радост на почитателите ни и да им оставяме спомени за вечерите, в които сме „танцували“ заедно.

Кажете нещо на феновете ви и читателите на Metal Hangar 18.
Благодарни сме, че ви има и че се интересувате от български групи. Вашата подкрепа е най-важна и е най-силният мотиватор за нас. Благодарим ви също, че сте взискателни – ще продължаваме да се стреми да бъдем все по-добри и да ви радваме с нови неща. Нека заедно да покажем, че макар и да сме малко, си помагаме и се подкрепяме!

Благодаря за съдействието и до нови срещи!
До скоро!

This Burning Day photo by Creative Visual Solutions

Photo courtesy of Creative Visual Solutions

Благодарим на всички за отделеното внимание! Ще се видим следващата седмица!

 Всеки, който желае да следи случващото се около бандата, може да направи това на тяхната Facebook страница. Всичко, което трябва да направите, е да цъкнете ето тук.

  1. #1 написан от Анонимен (преди 8 години)

    Шарки открадна идеята на основателите и ги принуди да напуснат.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото