Здравейте и добре дошли в следващото издание на New Wave Of Bulgarian Metal. Този път ще Ви запознаем със софийската банда JFT. По-долу можете да прочетете кратка история около бандата, интервю с тях, както и да чуете песента “Две бири“.

 Групата се събира за първа репетиция през 2012 година в състав Павел (бас), Виктор (барабани), Тодор (вокали) и Емил (китара).  Сефтето се състои в началото на 2013 във вече несъществуващия клуб Jet Rock. Същата година Вичо заминава да учи и живее в Англия и на негово място се появява Емил Борисов. Следват брутален спам, доста концерти, записи на демота на всевъзможни места и дори клип в AmpsOnAir. Към днешна дата групата е готова с по-голямата част от записите на първия албум, който се очаква да се появи началото на Септември 2015.

Kои са JFT ?
ТодорВокали
ЕмилКитара
Павел Бас
Емил Б.Барабани

Здравейте! Благодаря за възможността! Как сте?
Борисов: Здравейте! Чувствам се прекрасно.
Тошко: В добро здраве, по-добре от всякога.

Защо точно JFT? Обяснете за хората, които не са запознати с бандата.
Павел: JFT идва от Just for Today – свободата да правиш нещата ден за ден, без да се товариш с излишни очаквания и напрежение. На тоя принцип спокойно съществуваме вече трета година.
Емо: Гледаме да го караме по-чил. Приемаме музиката си много на сериозно, но не и себе си. Като много си повярва човек нещата спират да се случват.
Тошко: Да бе, уж за една репетиция се събрахме, пък какво се получи…

През септември ще издавате нов албум. Разкажете ни малко повече за творбата.
Павел: Да, след сума ти време почесване се задвижихме. Приготвили сме 8 песни, а за записите и смесването ни помагат уважаемите господа Хиената (WARSCUM, KHANЪ) и Емо (DOWNER KILL). Звукът е смесица от рапкор, метълия, пънкария и спорно наличие на музикални умения, но затова пък е истински! Също се включи един наш приятел за дует с Тошето и се получи много добре. Като Каризма от едно време са!
Емо: Осем песни In your face, трийсетина минути гадна музика с крещене и неприятни китарни звуци. Какво повече му трябва на човек? Общо взето това е огромна част от труда ни през последните 3 години.

Планирате ли някаква концертна дейност след като издадете албума?
Емо: Все още в начален стадии на организация сме, но имаме 1-2 запазени дати за Септември. Ще обиколим 4-5 от по-големите градове в началото на месеца.
Тошко: Това ще ни е първото турне, надяваме се да се видим с всички вас отпред.

Откъде черпите вдъхновение за песните си?
Емо: Главно от негативните неща около мен. Ситуации и хора, които ме дразнят и смятам за грешни. На мнение съм че музиката може да променя статуквото и затова е екстра начин да действаш.
Павел: Специално за музиката аз се надъхвам предимно от разни негативни изцепки… сблъсъци с човешкия ретардизъм. Много по-трудно ми е да мисля нови неща когато всичко ми е наред. Якото е, че си е терапия това – почваш побеснял и за няколко часа нещата се променят чувствително. При текстовете пък по-добре в добро настроение, че иначе се получават едни гъсти бози…
Борисов: За мен лично вдъхновението идва от позитивният заряд на групата.

Музиката Ви носи ли някакво послание? И ако да – какво?
Тошко: Изцяло позитивно,дори малко майтапчийско на моменти…
Павел: Според мен основният принцип е, че човек трябва да може да се забавлява с това, което му се случва – и с доброто, и с лошото. Това се опитваме и да направим с текстовете, в които Тошето си пръска гърлото крещейки за реалността около нас. Нямам предвид любимата ни дъвка – състоянието на държавата, а реалността в съвсем личен план. В общи линии позитивно го даваме!
Емо: Носи и огромна доза самоирония със сигурност.

Какво ви крепи като банда и Ви кара да продължите напред?
Павел: Крепи ни това, че се забавляваме с любимия си звук, това, че има, хора на които им харесва да се забавляват с нас, а и предизвикателството да проверим докъде ще го доведем тоя панаир.
Емо: Абсолютно! Мен донякъде все още ме крепи и надеждата, че метъл сцената в България може да се развие и да достигне до много по-широка публика. Сигурно е повтаряно хиляда пъти, но имаме страхотни банди, които заслужават много повече отразяване и фенове. За съжаление групи с по 10-15 години история и 2-3 албума зад гърба си остават в дълбокия ъндърграунд…

Кои са JFT извън музикалната сцена? С какво се занимавате?
Борисов: Лично аз извън музикалната сцена, съм геймър , човек с недоизживяно детство. И работя доколкото мога.
Павел: По- голямата част от времето си прекарвам в British Council, където се занимавам с организирането на IELTS изпитите. Останалото време, освен с музика, обичам да прекарвам с доверените, на път или пък в някои по-редки случаи – сам самин. При всяко положение обаче трябва да има хмелова гарнитура и безобразни бъзици.
Тошко: Аз съм всестранно развит идиот, по професия Selector/DJ.
Емо: Аз съм даскал. Уча малките на английски и ги зарибявам по качествена българска музика.

А занимавате ли се с други банди/проекти освен с JFT?
Емо: Аз имам вокално участие в NO REGRETS. Правим много неприятен хардкор. С Павел имаме и един вече стар проект, Buzzik се зове, но за него ще се чуе повече в бъдеще, живи и здрави.
Павел: Освен електронната ни издънка с Емо Buzzik, в момента няма нищо друго на хоризонта.
Борисов: Да, но не сериозно. Другият проект се казва Unseen Consequences.
Тошко: Ние г-н Борисов всъщност точно от Unseen Consequences го отмъкнахме, след като нашия Вичо замина за Англия… Аз иначе имам още един Метъл/Метълкор проект наречен True Story.

Като за финал – кажете нещо на читателите на Metal Hangar 18.
Павел: Мерси за търпението и старанието да четете мозъчните ни брожения! Бъдете здрави и ще се видим по концертчета!
Борисов: Никога да не спират да мечтаят и да продължават да четат сайта с интерес. Да бъдат здрави защото това е най-важното, и да продължават да подкрепят българската музика.
Тошко: Да бъдат винаги себе си,да ходят по концерти на български групи,да подкрепят родната сцена, да не спират да вярват в мечтите си и да ги постигат и да не спират да се усмихват!

Благодаря за отделеното време! Довиждане!
Тошко: И ние ви благодарим за вниманието и до нови срещи.
Емо: До скоро!
jft

Благодарим на всички за отделеното внимание! Ще се видим следващата седмица!

 Всеки, който желае да следи случващото се около бандата, може да направи това на тяхната Facebook страница. Всичко, което трябва да направите, е да цъкнете ето тук.