New Wave Of Bulgarian Metal – Кои са DASH THE EFFORT?

 Добре дошли в част 2 на New Wave Of Bulgarian Metal. Днес ще ви запознаем със младата софийска банда DASH THE EFFORT. По-долу можете да прочете малко история покрай бандата, да се запознаете отблизо с тях в интервюто и да чуете сингъла им “Redemption“.

DASH THE EFFORT са:
Жо – Вокали
Джио – Китара
Жоро – Китара
Маги – Бас
Дани – Барабани


Ето какво казаха Жоро и Маги за бандата:
Жоро:

Идеята за групата се ражда началото на 2010, когато Жоро и Джио записват няколко парчета заедно. Следват месеци на издирване на музиканти и началото на 2011г. бандата е вече в първия си пълен състав . Следват няколко концерта в София и Пловдив, но поради различни обстоятелства в бандата отново остават само Жоро и Джио. През есента на 2012г. обаче в редиците на DASH THE EFFORT се включват Калин и Маги, а малко по-късно се присъединява и Жо. Следват няколко концерта в София, като през 2013г. бандата организира първия концерт на ABOVE US THE WAVES в София, в който взима и участие. През 2014г. следват няколко концерта в София и Пловдив, като участие на първото издание на Valentine’s Massacre и съпорт на американската метълкор банда UNEARTH през септември месец. В същото време бандата записва първото си ЕР, като през декември месец пускат първия си сингъл с клип към песента “Redemption“. През декември месец 2014г. Калин се налага да напусне бандата, но на негово място идва Даниел. На 30 януари тази година бандата промотира своето дебютно ЕР “Polar Dawn” в София, а на 21 февруари предстои и промото в Пловдив.

Маги:

Жоро и Джио могат да разкажат повече за началото на бандата, тъй като са нейни създатели. Аз съм с DASH THE EFFORT от декември 2012-та. Намерих обява, че търсят басист и понеже ми хареса авторската музика, която бяха пуснали, им писах. Писах си с Жоро, който в началото беше доста предубеден от това, че съм момиче и даже не ме викнаха на пробна репетиция. След време се сети, че сме си писали и понеже не им се беше получило с някакъв друг басист, реши, че може все пак да пробваме. Взеха, че ме харесаха и така постепенно си изградих някакво уважение у тях като музикант.

vocalist - JoЗдравейте! Как вървят концертите чрез които промотирате новото си EP?
Жоро
:  В София беше страхотно! Не сме очаквали да събудим чак такъв интерес към хората. Наистина усетихме съпорта на феновете и е страхотно, когато идват при теб след концерт, за да си купят твоята музика! Също така в публиката имаше и много хора, които знаеха текста на “Redemption“ и пееха заедно с Маги и Жо. Радвам се, че по някакъв начин сме успели да ги докоснем с нашата музика.

Жо: Определено протичат адски яко!  Освен за нас , това беше адски очакван момент и за много хора около групата, както и за феновете. А и с този дебют виждаме, че спечелихме още адски много почитатели , които харесват какво правим. Тепърва предстои концерта ни в Пловдив, което ще е втората дата за промоцията на ЕР-то ни.

Маги: Промото в София беше страхотно! Не сме и очаквали такъв интерес и толкова позитивни отзиви! Разбира се неизменно до нас бяха и нашите близки, които винаги ни подкрепят и ни карат да продължаваме напред!

Дани: До този момент имам 2 концерта с DASH THE EFFORT и за двата мога да кажа, че не бих могъл да искам повече от атмосферата и феновете.

Виждаме, че пускате песните от ЕP-то за свободно слушане в интернет пространството. Какво ви накара да направите това?
Жоро: Реклама! Искаме колкото се може повече хора да ни чуят. Така или иначе, на който му харесва музиката, ще си купи ЕР-то.

Жо : Освен реклама бихме искали хората да имат повече достъп до музиката ни. Не всеки би искал да си купи ЕР-то ни и затова го качваме, за да покажем ,че не сме относно продажби. Искаме музиката ни да е достъпна за всички.

Маги: Идеята е музиката ни да достигне до повече хора с надеждата да се хареса и да бъде оценена.

Дани: Бихме искали да сме максимално достъпни за хората, които не са ни чували. В днешно време, всеки се доверява на ушите си вместо на ревю в списание или сайт, а и в крайна сметка технологиите ни позволяват да дистрибутираме музиката си безплатно, защо не?
guitarist - Gio
Как протекоха записите за EP-то?
Жоро:  Всъщност доста трудно. До последно не бяхме доволни от разни дреболиии някои неща се наложи да се презапишат. Факт е обаче финалния резултат и мисля, че всеки от нас е доволен.

Жо: Сложно. Ужасно трудно е когато всеки един от бандата е перфекционист. Наложи се някои от нас да направим компромиси на моменти, но и да бъдем настоятелни в друг.  Финалният продукт обаче беше одобрен от всички. Е поне от повечето от нас, хаха.

Маги: Проточиха се във времето, имаше много неща за изглаждане. Май наистина не е толкова лесно колкото си го представях.

Дани: За мен бяха меко казано лесни, защото пристигнах в групата малко след завършването му.

Каква е вашата движеща сила на музикалната сцена? Какво ви кара да продължавате все напред и напред?
Жоро
: Истинате е, че много пъти съм се чудил дали да се откажа от музиката, дали да не замина някъде да изкарам много пари и после да се върна тук да ги харча. Всъщност винаги ще има нещо, което ще ме дърпа в тази посока, дали е защото вече се занимавам прекалено дълго и не мога да спра, или е нещо друго, не мога да отговоря. Може би за мен концерта ни с UNEARTH ми даде ясен отговор, че музиката е нещо, с което поне на този етап не мога да се разделя.

Жо:  Хората които ни слушат.  Като вокалист и текстописец на песните аз влагам много смисъл в тях и се радвам, когато някой оцени това. След концерта на UNEARTH видяхме, че има някои хора, които ни се кефят. След промо концерта на нашето EР, видях  пълна  зала с хора , които бяха дошли за нас. А аз се зареждам от публиката. Когато публиката се раздава заедно с мен, аз си прекарвам яко и се вдъхновявам независимо дали сме пред 300 или 30 човека.

Маги: От малка чувствам музиката много близка. В нищо друго не съм откривала такова удоволствие и удовлетворение. Въпреки всички трудности, които съпътстват един музикант, аз не съжалявам, че съм избрала това като свой път, просто защото без нея ще се чувствам непълноценна и нещастна.

Дани: Да правя музика, която бих купил и която бих отишъл да гледам на живо. След това идва и удоволствието да я споделиш с други хора.

guitarist 2 - JoroА извън музикалната сцена? Кои са DASH THE EFFORT извън нея?
Жоро:  Аз съм барман в Bridge Bar-а, под моста на НДК, което ме навежда на мисълта да дойдете да пием по едно някой ден. Също така съм студент по новогръцка филология в Софийския университет.

Жо:  Извън музикалната сцена аз работя в магазин който малко или много е обвързан с музикалната сцена. Когато не съм с DASH THE EFFORT също се занимавам с организиране на концерти.

Маги: Миналата година завърших НМА с китара. Работя почасово като оператор база данни в сайт. Тепърва имам да нагласям живота си.

В последно време изникнаха доста нови банди на музикалната сцена в България.  Какво мислите за това? Дали не е дошло времето на световната метъл сцена да изгрее българска звезда?

Жоро: Не само се появиха много нови имена, но и нивото на бандите доста се вдигна. Но в твоят въпрос има нещо много важно и то е думата СЦЕНА! Ако погледнеш големите банди, когато се появи някоя нова банда тя не е само една, а покрай нея има още поне 10, които правят турнета заедно, които се подкрепят и които вървят едва ли не ръка за ръка. Тока при нас е при хардкораджиите. Факт е, че LAST HOPE и VENDETTA постигнаха не малко и това е именно заради съпорта, който си оказват едни на други, включително и на по-малките имена.

Жо: Абсолютно времето е сега. В последните години всички млади музиканти погледнаха  към чужбина и решиха да докажат, че има таланти от световно ниво и по нашите ширини.  Естествено държавата, в която живеем затруднява изключително много осъществяването на мечтите на тези таланти. Когато започнат да се наливат повече пари в културата в България, тогава и ще видим нашата световна звезда от България.

Маги: Безспорно има много талантливи музиканти и банди в България, но докато няма добри продуценти и пари, които да се налеят, не мисля, че има как някоя група да направи сериозен пробив. Това е и причината много групи да се обръщат към чужбина. Искрено се надявам нещата постепенно да се променят и все повече да се чува името на България по световните сцени.

Дани: Всеки, който работи здраво върху таланта си може да бъде част от  сцената, но не всеки може да прави успешен бизнес с музиката си. В страните с по-нисък стандарт е осезаемо по-трудно да инвестираш в подобен бизнес, но не е невъзможно ако имаш нужното мислене.
bassist - Magi
Тръгвате по своя собствена музикална пътека. Кои артисти и групи са вашите вдъхновители в това?

Жоро: Много са. Но според мен, трябва да кажа бандата, която ме вкара в метъла и поради тази причина ми е повлияла най-много. Това са METALLICA.

Жо: Моите вдъхновители са изключително различни групи като стилове. Първите групи които прослушах бяха DIMMU BORGIR, SATYRICON, а след като чух нещо на GRAVEWORM реших да се занимавам с по-тежки вокали. След това чух PARKWAY DRIVE, SUICIDE SILENCE, BREAKDOWN OF SANITY и подобни групи , с които до ден днешен се опитвам да вдигна нивото си.

Маги: Може би като повечето хора, през годините съм имала различни периоди, вкусове и банди, на които съм симпатизирала силно. Започнах с LIMP BIZKIT, минах през RAMMSTEIN,  а сега са ми актуални по-експериментални банди като TEXTURES, INTERVALS, KARNIVOOL и други.

Дани: Повлияни сме от прекалено много изпълнители, за да могат да бъдат изброени тук. Всеки от нас слуша различни неща от останалите, но същевременно всички имаме допирни точки. На този етап се стараем да свързваме няколко специфични жанра с идеята да се получи нещо, от което да останем изненадани.

С какво смятате да се занимавате след като приключите с всички дейности покрай промотирането на новата ви творба?
Жоро: Имаме една кофа нов материал, на който от много време му се каним да започнем работа по него. След концертите покрай ЕР-то се надявам да ни остане повече време.

Жо:  Продължаваме с плановете за бъдещето ни. Започваме новите ни песни, като обмисляме и да заснемем още един клип към някоя от песните ни. Но само времето ще покаже.

Маги: С нов авторски материал и предполагам ще кроим планове за бъдещето.

Дани: Определено не смятаме да седим на едно място, защото имаме прекалено много нови идеи, които са по-актуални за моментното състояние на групата и реализирането им ще е приоритет.

drummer - DaniКакво е вашето послание към нашите читатели и вашите фенове?
Жоро: На нашите фенове мога само да кажа едно огромно благодаря за подкрепата, а на вашите читатели да останат верни на себе си.

Жо:  Освен редовните благодарности искам да кажа на абсолютно всички да подкрепят  сцената в България! Отивайте на концерти на всички банди, запознавайте се с тях, пийте с тях и им покажете, че има смисъл в това да правят музика!

Маги: Първо едно благодаря за подкрепата!!! Другото, което искам да кажа се отнася за всички хора – Отделяйте повече време за изкуство, духовни занимания и любов! Това са нещата, които наистина си струват, не се вглеждайте твърде много в материалното!

Дани: На феновете – благодраим за подкрепата и концертните емоции, на читателите – надявам се да се видим в бъдеще ако не сме ви отегчили.

dash the effort
Благодарим на всички за отделеното внимание! Ще се видим следващата седмица!

 Всеки, който желае да следи случващото се около бандата, може да направи това на тяхната Facebook страница. Всичко, което трябва да направите е да цъкнете ето тук.

And now the feeling of redemption
Is at hand!

  1. #1 написан от Ники Бонев (преди 5 години)

    Много,много добра продукция 🙂
    Парчето е върха \m/

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото