МУЗИКАУТОР и СДРУЖЕНИЕ „СЦЕНА МУЗИКА“ се споразумяха за нова тарифа

scena musicaСдружение „Сцена Музика“ и Музикаутор постигнаха съгласие за параметрите на нова тарифа, по която ще се формират авторските възнаграждения при провеждани в страната на концертни и други музикални прояви.
Новата тарифа представлява иновативен подход в един изключително тежък сектор, в който не малко проблеми станаха публично достояние в последните месеци. Създадените механизми целят да изсветлят сектора и да изравнят конкурентните позиции за всички участници, включително да прекратят порочни практики, които вредят на правоносителите, коректните организатори, потребителите и обществото като цяло.
Споразумението се базира на спецификите на бизнеса с организирането на концерти в България, както и на сравнителния анализ на тарифите в 14 държави, сред които Германия, Франция, Италия, Полша, Словения, Хърватска, Румъния и др. Процентът, който ще заплащат промоутърите за организираните от тях концерти, е 7,5%. Той ще се прилага върху икономическата стойност на всяко едно събитие, т.е. върху неговите приходи или неговия бюджет, когато събитието е без приходи.
Страните се договориха, че когато отчетите от приходите и плащанията за събитията с билети минават през тикетинг агенции, организаторите ще заплащат 5,5% от икономическата стойност на събитието. Същите преференции ще ползват и организаторите на безплатни събития при авансово плащане на възнагражденията или друга форма на гаранция. Членовете на Сдружение „Сцена Музика“ ще ползват браншова отстъпка и ще заплащат 4,4% от икономическата стойност на събитието. За по-малките събития с икономическа стойност до 10 000 лева се въвеждат фиксирани суми с цел опростяване на процедурата, изчисленията и администрирането на процеса. Тарифата следва да бъде утвърдена съгласно процедурата по Закона за авторското право и сродните му права и да влезе в сила в най-бърз порядък.
При преговорите между „Сцена Музика“ и Музикаутор бяха важни не само конкретните финансови параметри, но и ясният ангажимент за общи действия срещу нелицензираното провеждане на събития, порочните практики за незаплащане на права и всички форми на пиратиране. Страните се съгласиха да предприемат всички необходими мерки за нормализиране на бизнес средата в България при организиране на концерти и други музикални събития.
Сдружение „Сцена Музика“ и Музикаутор се разбраха също да положат съвместни усилия за справяне с последиците от отпадането на събития и масови мероприятия при така създалата се кризисна ситуация с разпространението на коронавирус в България.

 1. #1 написан от Анонимен (преди 4 месеца)

  Дайте някакъв коментар или анализ. Нищо не се разбира от написаното. То по-скоро прилича на press release на двете организации. Случва се нещо важно, но не правите анализ на последствията.

 2. #2 написан от Филипов (преди 4 месеца)

  Естествено че е прес – релийз и нищо няма да ряазбереш. Иначе нямаше да има нищо не значещи клишета като “ иновативен подход“ „спецификите на бизнеса“.
  Накратко паразитиращите си гарантират процента за кльопане. И да могат дю си прилапат тяхното от групи, които са пели собствените си песни и от безплатни събития.
  Пример от Русия – Deep Purple бяха осъдени че не са им дали процента на някакви. И ще някакъв хор на ветераните е изпълнявал фронтови песни от войната на безплатен концерт.
  За мен решението е да се махне това 70 годишно лапане. Да се приравнят авторските в музиката и техниката. Максималнаат патентна защита е 10 години. И след това е обществено достояние.

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото