Музикалният гняв на RAGE се изля над София по случай 20 годишния юбилей на “Black In Mind”

Rage_56Едва ли някой си е представял, че ще има възможността да гледа RAGE на живо два пъти в рамките на 1 година. Но ето че се случи, при това пак в столичния Mixtape 5. Още през февруари Victor Smolski и Peavy Wagner обявиха, че тръгват по различни пътища заради лични и музикални промени. Но Peavy не изостави феновете, събра нови музиканти под емблемата на гнева и продължи напред. Не смятам, че някой се е съмнявал в способността на двигателя на групата да подбира творчески и енергични натури, които майсторски да допълват и да допринасят за звученето и музиката на RAGE. И българските фенове се увериха в това.

В мразовитата вечер на 29 ноември верните почитатели на групата се струпваха пред входа на Mixtape 5 в очакване на концерта по случай 20 годишнината от излизането на легендарния „Black in Mind“. Леденият полъх ни караше да пристъпваме от крак на крак, а когато организаторите от BGTSC предлагаха сгряващи шотове Jägermeister се чуваха силните одобрителни възгласи на чакащите.

След отварянето на вратите малката зала на клуб Mixtape 5 се поизпълни и скоро на сцената се появиха момчетата от съседна Гърция EMERALD SUN. Зазвучаха епични power metal композиции, напомнящи на RHAPSODY OF FIRE, от който се откроиха “Dust On Bones”, “Speak Оf Тhe Devil” и “Metal Dome”. Впечатление направи и “You Won’t Break Мe Down” с вечно актуалната си тематика. Това е първа среща на групата с българската публика и шесторката от Солун заби наистина стабилно и с желание, но беше явно, че залата очакваше появата на своите любимци. И все пак не мога да не отбележа, че в предните редици при сцената имаше фенове на EMERALD SUN, които явно познаваха парчетата им отлично и се забавляваха буйно и истински. Със “Screamers In The Storm”, EMERALD SUN приключиха своя сет за да отстъпят място на немските легенди.

И не след дълго на сцената се появиха RAGE. Мощен рев приветства появата им на сцената и едноименната “Black In Мind” накара залата сякаш да оживее. Музикалният гняв на Peter “Peavy” Wagner и компания започна да се излива под формата на здрави класики от преди 20 години. Последва “The Crawling Chaos” и вече никой в залата нямаше съмнения относно класата и уменията на музикантите, с които Peavy е решил да продължи. Зад барабаните беше Vassilios „Lucky“ Maniatopoulos – ученик и техник на оригиналния барабанист на RAGEChris Efthimiadis, а на китарата беше роденият във Венецуела Marcos Rodriguez. Специално за 10-те парчета от “Black In Mind” на сцената имаше и гост музикант – Markus, учудващо младо момче на фона на останалите. Въпреки това той се справи блестящо със задачата си.  Енергичният Marcos Rodriguez не спираше да общува с публиката, а мощните удари на Vassilios доведоха до разглабяне на части от интрументите му. Peavy закачливо добави: “Нека да продължим да рушим всичко тук” и групата продължи с мощната си и смазваща атака от чист и истински, класически хеви метъл, разрушавайки всички подозрения, че ще си позволят компромиси. Последваха култовата “Sent By the Devil”, а светът на Хауърд Ловкрафт оживя с “Shadow Out Of Time” и 10 минутната “In A Nameless Time”, на която с пълно гърло припявахме “ ……take me away from these cryptic walls ………”. Вeрните фенове и ентусиазмът, с който подкрепяха RAGE не оставиха усмивката на Peavy да слезе от лицето му. Той използваше паузите между парчетата, за да ни благодари и да каже “Страхотни сте”. Сърдечността и лъчезарността му караха вярната публика експлозивно да реагира на всяка негова заигравка. С “All This Time” дойде и краят на времето посветено на “Black In Mind”. Специално за нея пред Markus поставиха акустична китара на стойка и след края на песента той остави RAGE на сцената, за да продължат с класики отвъд юбилейният албум.

Интрото на “XIII” мигновено предизвика гора от ръце вдигнати горе, с комбинация от пръсти във формата на XIII, а последвалата “Over and Over” взриви публиката. Чухме “Back In Time”, „End Of All Days” и “No Regrets”. Преди да изпълни “Love And Fear Unite”  Peavy сподели, че това е песен, която много харесва и че последните 16 години винаги е искал да я изсвири на живо, и че сега най-после ще го направи, независимо дали искаме или не. На няколко от паузите между песните се случваше да се закашля, а Marcos обяви, че лидерът на групата е с болно гърло. Дори му бил предложил да отменят концертите докато се оправи, но Peavy категорично е отхвърлил това като опция. След лиричния китарен завършек на  “Love And Fear Unite” RAGE направиха рязък завой със силовата “Down”, а после ни благодариха и слязоха от сцената. Повикахме ги обратно за един размазващ и емоционален бис, включващ “Soundchaser” и задължителния концертен хит “Higher Than The Sky”, който беше примесен със “Sweet Home Alabama” на LYNYRD SKYNYRD,  “Holy Diver” на DIO (вокал Marcos Rodriguez) и гръцката “Ela na Deis”, в която запя Vassilios. Така неусетно приключи двучасовото шоу на метъл ветераните от RAGE плюс обещанието отново да ни посетят. Наистина малката зала на Mixtape 5 не беше пълна, имаше около 150 човека, но това направи изживяването още по-лично и по-емоционално.

 1. Black in Mind
 2. The Crawling Chaos
 3. Alive but Dead
 4. Sent by the Devil
 5. Shadow Out of Time
 6. In a Nameless Time
 7. Forever
 8. Until I Die
 9. The Price of War
 10. All This Time
 11. XIII intro + Over and Over
 12. Back in Time
 13. End of All Days
 14. Suite Lingua Mortis V – No Regrets
 15. Love and Fear Unite
 16. Down
 17. Soundchaser
 18. Higher Than The Sky
ГАЛЕРИЯ

 

Rage
Rage
85 снимки

RAGE – Send by the Devil / Shadow out of Time @Mixtape 5

 1. #1 написан от Rage (преди 8 години)

  Фотографа ви е супер тъпак. През цялото време се буташе и ръгаше. Пречеше на всички. След концерта чух пет човека да го обсъждат и псуват.

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото