Един приятен кратък разговор със словоохотливия и изключително дружелюбен фронтмен на шведската мелодет легенда Dark Tranquillity. За края на света и празнуването на рождения му ден в България на сцената, четете надолу. Версията на английски е на втора страница./English version on page 2/

MH18: Добър вечер.
Mikael Stanne: Добър вечер.
MH18: Преди всичко, искам да кажа колко съм развълнуван, че ще имам шанса да ви видя тук след няколко дни.
Mikael Stanne: Аз също съм развълнуван! Ще бъде страхотно!
MH18: Чия беше идеята за това мини Балканско турне?
Mikael Stanne: Да, опитваме се от много години да дойдем до България, до Румъния, това винаги е било от онези неща, които много опитваш и все не се получават. По време на турнетата, заради времето, разстоянието, промоутърите и хората, с които работим…все нещо ни е пречило… Все някак нещата се прецакваха и не успявахме да дойдем, да го накараме да се получи. Тъжно е като се получава така с тези неща. Миналата година  имахме страшно много концерти, обиколихме целият свят – може би 130 шоута, нещо такова. Тази година искахме да се реваншираме на страните, градовете и хората, които не сме посещавали. И, когато започнахме да обсъждаме идеята, решихме да дойдем и в Гърция, защото ни липсваше, свирили сме там много пъти, и така да посетим и вас, държавите, в които не сме били. Мисля, че така е перфектно – удивителни нови места и познати стари места.
MH18: Какво знаеш за България и публиката тук? Имаш ли впечатления от други банди, идвали вече тук?
Mikael Stanne: Винаги сме чували, че сте луда публика. Винаги, когато посещаваме страна, в коята няма много метъл концерти, тръпката е различна. В държавите, където няма толкова метъл събития, там гладът е различен, имат съвсем различни очаквания – мисля че това е страхотно. Наистина, беше така някога и в Швеция, когато бяхме млади – винаги когато някоя банда идваше на концерт, всички бяхме страхотно въодушевени, ето нещо такова очаквам с нетърпение. И, разбира се, имаме много фенове във фейсбук, на мейл, и пр., на които отговаряме „Съжалявам, човече, но опитваме много упорито да дойдем при вас, но засега още не можем…“, но ето че най-накрая…(смее се).
MH18: Миналата година написах ревю за албума ви „We are the void“. Неговият край гласеше: „Това, което обичам в тази група е, че могат да се променят по такъв начин, че да останат една от любимите ми банди вече над 12 години.“ Съгласен ли си с мен, винаги ли се променяте по най-добрия начин?
Mikael Stanne: Е, длъжен съм да се съглася. И, разбира се, това винаги е било нашата основна цел – да променим нещо, да направим нещо различно, но в същото време да отстояваме това, което смятаме за важно в нашата музика. За нас това не е трудно за постигане вече, защото каквото и измислим и каквото и да сътворим, то винаги ще си бъде Dark Tranquillity, защото имаме определен усет за мелодия и определен усет за темпо и всичко останало. Можем да правим всякакви неща, но след като работим по даден материал, след като сме го репетирали с месеци, опитвали сме различни неща, променяли сме нещо постоянно, накрая това, което се получава и се озовава в албума, е със сигурност истински Dark Tranquillity продукт. И на мен това страшно ми допада, всички обичаме този процес, когато вземем нещо, което звучи като…не знам…поп или кънтри например, вземем това нещо за основа и започнем да го трансфоримраме в нещо друго – много много уникално. Голямо забавление си е.
MH18: Смяташ ли, че групата е достигнала вече ‘най-добрия си период’ или той все още предстои?
Mikael Stanne: Най-добрият ни албум винаги е следващия, просто така стоят нещата. (смее се). Би било срам, ако смятахме, че сме достигнали връхната си точка вече, просто нещата не стават по този начин. Винаги се стремиш към онзи перфектен албум, мисля че “We are the void” е най-близкото до него досега, но също така знам, че можем и още по-добре. Това винаги е целта, която се опитваме да постигнем, затова го правим и продължаваме да го правим…хей, тук вече дори не опира до продажби на албуми, очевидно, това е непрекъсната борба – да създаваш все по-добри и качествени неща. Убеден съм със сърцето си, че можем да направим още по-добър албум догодина и нямам търпение да го започнем.
MH18: Поглеждайки назад, усещаш ли да има нещо, което би променил?
Mikael Stanne: Не знам, не е като да искам да погледна назад и да кажа „Ооо, искам да променя това и това.“  Защото винаги съм възприемал албумите ни като един вид „времеви капсули“ – правим албумите си точно по начина, по който сме искали по това време. Ето, през ’95, “The Gallery” беше точно това, което искахме тогава – това, което смятахме за правилно, това, което тогава ни е влияело. Аз никога не съжалявам за нищо, никога. Поглеждайки назад, можеш теоретично и хипотетично да си кажеш „можеше това да направим така, можеше да променим онова онака, можеше това да е доста по-различно.“ Това са само хипотези, разбира се. Ние не гледаме назад; гледаме само напред с мисълта за това как можем да направим нещо още по-различно следващия път, как да се подобрим, как да променим звученето си, така че да допадне на нас и всички, които ни харесват. Освен това смятам, че ще е тежка година, осъзнахме това, че нещата стават все по-трудни, с годините е все по-трудно да създадеш нещо по-добро и същевременно оригинално, но всъщност, точно това е, което ни движи напред и ни кара да работим по-усилено, за да го постигнем. Имам големи надежди.
MH18: Един забавен въпрос за края – има една теория за края на света на 21 май. А концертът ви тук, в България, е на 20 май…
Mikael Stanne: Също така и моят рожден ден.
MH18: Наистина? Страхотно!
Mikael Stanne: Да!
MH18: И така – бихте ли променили нещо по шоуто, знаейки, че то вероятно е последното ви изобщо? 🙂
Mikael Stanne: А каква точно е теорията за 21 май? Светът ще свърши ли, нещо такова?
MH18: Някакъв религиозен американец е казал, че светът ще свърши на 21 май тази година.
Mikael Stanne: Уау, като отдаден атеист, не съм особено притеснен. (смее се) Обаче много обичам такива теории, намирам ги за фантастично очарователни и хумористични, обожавам предсказания и прочее за края на света, страхотни са. Е, дано не се случва, но би било много яко, ако светът просто свърши на деня след рождения ми ден! А иначе…ние винаги свирим така, сякаш светът свършва на следващия ден, така стоят нещата. (смее се)
MH18: Надявам се! Благодаря ти за отделеното време…
Mikael Stanne: Благодаря на теб!
MH18: Ще се видим след няколко дни.
Mikael Stanne: Да! Ще бъде страхотно! Ще се видим скоро!