Между огън и лед: OMNIUM GATHERUM, HAMFERÐ и HEIDRA в София

Още през лятото вездесъщите BGTSC най-безцеремонно предначертаха плановете ми за 7 октомври – България стана част от европейската обиколка на OMNIUM GATHERUM. От своя страна финландците се оказаха начело на истинско северняшко нашествие – следваха ги HAMFERÐ от Фарьорските острови и HEIDRA от Дания.

На уречената дата, в определения начален час (19:30), гледката пред Mixtape 5 е леко шокираща – стандартната навалица пред вратите липсва, всъщност почти няма жива душа. Човек би сметнал, че събитието е отменено, но точно в този момент отвътре, едновременно успокоително и надъхващо, прозвучават първите акорди от изпълнението на HEIDRA. Бързам да вляза, защото битката започва – битка, предвождана от петорката, раздаваща се на сцената пред около, уви, стотина души. А музиката на датчаните, струва ми се, би допаднала на далеч по-голяма част от българската метъл общност – галопиращите мейдънски ритми, заразителните фолклорни мелодии, огромният глас на Morten Bryld, с лекота препускащ между режещи крясъци и почти оперни чисти вокали… Нищо, може би следващия път.

Heidra

Вече очакваме HAMFERÐ, а междувременно успявам да се поогледам наоколо – тая вечер явно няма да дойдат много хора, но пък и тия събития си имат своя чар, даже бих казал, че стават някак си по-… специални. Кой знае – в гъста тълпа като едното нищо ще изпуснеш момчетата от HEIDRA, които се появяват до щанда за мърч и всеки, който пожелае, може да се снима с тях; там е и Tuomo Latvala, барабанистът на OMNIUM GATHERUM, с когото също можеш да размениш някоя дума. Но сега не е моментът за разсейване – HAMFERÐ излизат и преобръщат нещата на 180° в сравнение с предходната банда – бойното снаряжение е заменено от изискани смокинги, епичният викинг метъл – от бавен, тържествен дуум/дет, а фигурите на сцената са мрачни, достолепни и почти неподвижни – обстановка, в която, точно както би трябвало да бъде, публиката не се забавлява в обичайния смисъл на думата, а по-скоро се отдава на съзерцание, като между парчетата все пак избухват одобрителни възгласи. Трябва да призная, че с напредване на времето HAMFERÐ малко дотягат, но пък, като се замисли човек, това би било един вид комплимент за тях.

Hamferd

Нов рязък обрат в настроението настъпва с появата на хедлайнерите. В последно време OMNIUM GATHERUM търпят поредните промени – неотдавна басистът Erkki Silvennoinen напусна групата, та днес гледаме Mikko Kivistö на негово място, а китаристът Joonas Koto не участва в настоящото турне поради лични проблеми и е заместен от Jani Liimatainen, който пък е заедно с неизменния Markus Vanhala и в INSOMNIUM. Въпреки това сработването е на страхотно ниво и по нищо не си личи, че съставът е „нов“ – стегнато техническо изпълнение, сценична хореография, несекваща енегия и контакт с публиката… Просто няма недостатък, за който да се захванеш. Сетлистът набляга на последните албуми, включен е даже чисто новият сингъл “Chaospace”, а най-„старите“ парчета са „New World Shadows” и “Soul Journeys” от 2011 г. Те, както и останалите, са явно добре познати на присъстващите – тези 200, максимум 300 души реагират с възторга на 3000. Не че OMNIUM GATHERUM са се спасили от онази типична финска меланхолия (творчеството им е най-яркото доказателство за това), но пък е абсурдно, да не кажа невъзможно да си меланхоличен, докато наблюдаваш странните танци на Jukka Pelkonen по сцената или пък постоянните закачки и маймунджалъци (определено няма по-подходяща дума) на музикантите насреща. Какво да кажа, това винаги е било успешна комбинация – сериозна музика от хора, които не се взимат особено насериозно. Вече нямам търпение за следващия път, в който OMNIUM GATHERUM ще ни предадат отново тоя ценен урок.

Сетлист:
1. The Burning
2. Gods Go First
3. Frontiers
4. Rejuvenate!
5. Soul Journeys
6. Be The Sky
7. In The Rim
8. Chaospace
9. Refining Fire
10. The Unknowing
11. New World Shadows
12. Over The Battlefield
13. Skyline
_______________________
14. Luoto
15. New Dynamic
16. Cold

Omnium Gatherum

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото