МетЪлна пролет “В парка”

metalspring2018

Пролетта е сезонът на пробуждането след зимния застой. Това е моментът, в който растенията разцъфват, животните излизат от дупките си, а у хората се зараждат приятни емоции. Когато този процес е гарниран с хубава музика, усещането е още по-приятно.
Тази година Зала за събития “В парка” реши да отбележи началото на пролетта с мащабно събитие-концерт. 4 български банди се обединиха около идеята да дадат мощен старт на сезона. ADRENALINE OVERLOAD, S.T.A.Y., BADCAST и 40 DAYS LATER, които се явяваха своеобразни домакини на събитието, щяха да се качат на сцената и да ударят здраво. Като прибавим и деня – петък, 23-ти март, всички предпоставки за едно истинско метъл пиршество бяха налице. Вратите трябваше да отворят в 21:00, а канонадата от метъл звуци бе предвидено да стартира в 21:30.
Графикът общо взето бе спазен. Най-нетърпеливите зрители започнаха да пристигат няколко минути преди отварянето на вратите. Влизането ставаше без проблем, а барът бе зареден с достатъчно разнообразни напитки и очакваше клиентите си. Встрани от сцената близо до една от колоните на залата бе разположен и малък щанд с артикули на групите, откъдето всеки желаещ можеше да си закупи тениска, диск или сувенир с логото на участниците.
Малко след предварително обявения начален час първата група се качи на сцената и веселбата започна. Честта да открият вечерта се падна на 40 DAYS LATER. Джент/метълкор формацията още от началото показа, че няма да прави компромиси и ни засипа с изцяло авторски музикални удари. Мощни китари, безкомпромисен тежък звук, брутални вокали и почти перфектен звук белязаха изпълнението на столичаните. Момчетата демонстрираха стегнат сет, без излишно разтакаване и показаха, че умеят да забавляват публиката и да измъкват най-доброто от нея. И след около 40 минути здрава обмяна на енергия петорката приключи участието си и бе изпратена с бурни аплодисменти.
Последва пауза, в която посетителите имаха възможността да отдъхнат. Времето навън не бе особено благосклонно, валеше сняг, но в залата бе уютно и приветливо и се усещаше особена „паркова“ атмосфера.
Втори поред сцената превзеха ADRENALINE OVERLOAD. Алтърнатив/кросоувър машината се завъртя и отприщи всички сили у насъбралите се зрители. Петимата музиканти дадоха всичко от себе си и показаха най-силните черти на изкуството си. В подчератно англоезичното им творчество и оформен сетлист бе включено и парче на български език, което допълнително ентусиазира публиката. Трябва да отбележим, че както при първата група, така и тук и при останалите 2 групи озвучаването бе на много добро ниво. Всички инструменти се чуваха отчетливо, гласовете на вокалистите също. Силното изпълнение на столичните метъл герои със сигурност им спечели и нови фенове. Удовлетворена, групата приключи изпълнението си с нещо като бис и слезе от сцената, сподирена от овациите на доволната публика.

Сетлист:
1. “No Regrets”
2. “Bleed”
3. “Everything I Am”
4. “Свободен”
5. “Waiting For The Storm”
6. “Derived”
7. “Stare At The Sun”
8. “Become”

Нова пауза за смяна на техниката и донастройване на инструментите и почивка за уши и вратове. Снегът навън не спираше да вали, но градусът на положителните емоции вътре в залата нарастваше. Поредната формация, която трябваше да се погрижи за увеличаване на доброто настроение, бе BADCAST. Рапкор шайката се качи на сцената и буквално разцепи мрака. Малко по-различният стил от предишните две банди не намали по никакъв начин ентусиазма на публиката, която импонираше сполучливо на музикантите. Нямаше милост за душите и телата. Момчетата се представиха отлично, раздадоха се максимално и, естествено, получиха заслужени аплодисменти от зрителите. Уникалният им стил, съчетан с прекрасна сработка и изпълнение, зарази с енергия и внесе нови сили у присъстващите. И след като приключи отделеното им време, музикантите се прибраха в бекстейджа, доволни от добре свършената работа.
Времето напредваше и дойде моментът за последната група за вечерта. STOP THINKING ABOUT YOURSELF или накратко S.T.A.Y. превзеха сцената и изстискаха и последните останали сили у зрителите. Енергични, завладяващи, раздаващи се до последно, алтърнатив/нюметъл маниаците определено се понравиха и оставиха добро чувство у посетителите. Освен авторските песни, в сетлиста им фигурираха и добре познатите “Chop Suey” и “Down With The Sickness”, с която завършиха изпълнението си. Достойното им представяне със сигурност им спечели нови почитатели. Съвсем заслужено S.T.A.Y. бяха изпратени с бурни овации от вече пооредялата публика.

Сетлист:
1. Intro
2. “Don’t Weep Go To Sleep”
3. “Last Breath”
4. “Tears Don’t Fall”
5. “Verse 12”
6. “Need Some Faith”
7. “Salvation”
8. “Chop Suey”
9. “Stay”
10. “Senses”
11. “My Own”
12. “Down With The Sickness”

Музикалното метъл посрещане на пролетта се оказа успешно. Групите дадоха най-доброто от себе си, зрителите – също. Бандите показаха, че метълът у нас е жив и има своята все по-увеличаваща се публика. А пък събития от подобен характер имат място на музикалната карта на България и с тяхна помощ би се засилил интересът към качествения български модерен метъл.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото