CoverКогато по-запознатият метъл фен чуе някой да споменава „джент“, шансът да го асоциира веднага с MESHUGGAH е почти стопроцентов. И няма да е преувеличение, ако кажа че въпросните шведи имат не пръст, а цяла ръка в съвременната екстремна вълна, вдъхновявайки титани като TOOL, PERIPHERY и TEXTURES. Полиритмии, извънземно-математическа прецизност и едни от най-ниско настроените китари в музиката изобщо – това, подправено с безпощадния глас на Jens Kidman е златната формула на MESHUGGAH.

Новият им (девети) албум, озаглавен „The Violent Sleep Of Reason“ , не се различава твърде много от предишния „Кoloss“ – факт, който се приема със смесени чувства. Докато някои от песните звучат твърде познато и споменът за тях избледнява бързо сред всеобщия музикален погром, други парчета директно могат да бъдат класифицирани като бъдещи хитове, наравно с всеизвестни химнове като „Demiurge„, „Bleed“ и „Obzen„.

Най-приятно впечатление правят „Clockworks“ и „Born In Dissonance. Другите песни спокойно бих определил като безличен пълнеж… Което все пак не бива да ви отказва от прослушване на „The Violent Sleep Of Reason“ като цяло. За един прохождащ в групата фен, албумът би бил идеалната „проходилка“, докато един дългогодишен фен на MESHUGGAH не би открил почти нищо ново и крайно интересно в това издание.

Оценка: 7/10