Мексиканска революция в София на 21.12.2012

21.12.2012 – за доста хора тази дата изглеждаше като перфектен край на света. И въпреки, че реалният Апокалипсис ни се размина отново, мексиканците Brujeria успяха безпроблемно да „замажат” положението.

Както и преди, с всякакви различни групи, за много от нас това да видим Brujeria на родна земя изглеждаше като мираж. Мираж, който MedialPlan Group успяха да превърнат в реалност.

На всички ни е ясно колко лошо бе времето почти в цялата страна именно на 20 и 21 декември. Обилните снеговалежи в североизточна България за малко да възпрепятстват пристигането на Brujeria у нас. За щастие обаче организаторите се справиха безпроблемно със създалата се ситуация и ги доведоха навреме.

По една или друга причина, саундчек преди старта на събитието нямаше. Вероятно заради минусовите температури навън, доста от хората в градинката започнаха да се ориентират към влизане.

Mizerere

Треснята започна навреме с Mizerere и ударна доза грайнд, значително добър звук и около 50-тина човека в клуба, нарастващи с всяка изминала минута. Малко по малко R.B.F. се изпълваше все по-значително. Признавам, че съпортът за вечерта ми бе някак странен с Urban Grey и O.H., но както се видя – и двете банди се оказаха на точното място! А може би нямаше нищо странно в това, след като по време на самия концерт се осъзнах, че Brujeria всъщност е група, харесвана от хора с всестранни музикални вкусове.

 

Всичко вървеше по план-график и след стабилно представяне подгряващите банди освободиха сцената малко преди 22 часа, когато трябваше да се появят звездите на вечерта – Brujeria. Дали заради късното им пристигане или други причини, имаше известно забавяне, което в крайна сметка доведе до импровизирано пого без музикален фон. Около 22:30-22:40 латиносите излязоха светкавично на сцената с типичната си маскировка и директно се хвърлиха върху инструментите и микрофоните. За кратко на втората песен имаше лек технически проблем, вероятно дължащ се на обезумялите фенове пред сцената и многото кабели. Това обаче мина бързо и едвам се усети. Класика след класика се сипеше от мощните колони в R.B.F., а погото беше нещо нечовешко! „Касапница” е слабо описание за това, което се случваше пред сцената.

Brujeria setlist

Малко кофти бе това, че всичко, което говориха Brujeria измежду песните, беше на испански и някакси звучеше като монолог за тези, които не разбираха и дума. Единственото, което чухме на английски език, бе апел към публиката по повод няколко неуспешни „стейдж дайв” опита  – „If someone falls down, pick ‘em up.” – Разбира се!

Веднага обаче се забеляза липсата на емблематичния Мистър Shane Embury, както и на Adrian Erlandson, на чиито места имаше други музиканти, които така и не разбрах кои бяха. Това обаче не оказа влияние на Brujeria да размажат тотално! Все пак култовата фигура Jeff Walker бе там! Чухме песни като “Raza Odiada (Pito Wilson)”, новата (вече може би не толкова нова) “Angel De La Fontera”, “Brujerizmo” (за къде без него!), “La Migra”, “Revolucion”… Или най-общо казано – около 1/3 от цялата Брухерия.

След малко повече от час дойде и финалът. Всички вече бяха с последни сили, но пък “Marijuana”-та си дойде съвсем на място.

С капацитет около 400 души, тази вечер клуб R.B.F. бе пълен, хората едва се разминаваха. Като цяло звукът не бе от най-перфектните, но не беше и никак лош. Охраната помагаше на всеки ентусиаст да се качи на сцената, като броени секунди след това даваше „начален тласък” и отблъскваше „стейдж дайвърите” към тълпата долу. За това отговаряше и човек от екипа на самите Brujeria. След края видяхме и да изнасят на ръце няколко прекалили с… емоциите младежи.

Организацията като цяло изглеждаше наред, като изключим няколко неща. Като например опашките за бира, или безумната ограда, разположена тип „коридор” от входа на клуба до първото ниво стъпало пред сцената. За ужасната смрад пред сцената въобще няма и да коментирам. За някои фенове на Brujeria това може и да е допринесло за атмосферата в стил “Marijuana”, но за всички останали бе повече от неприятно. Освен това дочух и за доста изгубени и откраднати неща като ключове, брачна халка, комплект чинели на група Mizerere и други. До последно не се знаеше и за афтър партито – дали латиносите ще присъстват или не. Аз не успях да посетя, тъй като на следващия ден ме очакваше Decadence Festival във Варна, и в крайна сметка не разбрах как е продължил купонът в бар The Black Lodge.

За финал ще кажа само, че датата 21.12.2012 ще бъде запомнена от около 400 човека като най-епичния „край на света”! Неспоримо един от най-добрите концерти у нас за 2012 година!

Поради празниците и т.н. към този момент са налични снимки единствено на Mizerere. Те могат да бъдат разгледани в галерията на сайта, както и на фейсбук страницата на Metal Hangar 18.

 1. #1 написан от Kreator (преди 9 години)

  Виждам че съм изпуснал яко шоу, но кой знае може да е било и за добро, сигурно щяха да ми олекнат джобовете ;д

 2. #2 написан от DeadMistress (преди 9 години)

  Убийствено беше. Чакаме снимки :)))

 3. #3 написан от Torden (преди 9 години)

  Барабанист на това турне е Daniel Erlandsson, брат на Adrian. Познат от Arch Enemy, реюниъна на Carcass и още 5-6 места. Втората китара е в ръцете на белгиец, бачкал като sound engineer за Carcass и Napalm Death.

 4. #4 написан от Torden (преди 9 години)

  P.S.: Почти всички от групата (освен Fantasma) посетиха The Black Lodge без маски.

 5. #5 написан от Тотев (преди 9 години)

  Ицето се доказа като един от най-алчните и слаби организатори!

 6. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 7. Коментари за тази публикация
В началото