Lenny Kravitz General Press Dove Shore 3

Lenny Kravitz General Press Dove Shore 3

Основната част от вдъхновението за деветия албум на Лени Кравиц се намира близо до дома му. Всъщност целият дух на “Black and White America” идва от местата, където музиката е композирана, като се започне от малка общност на Бахамите, наброяваща 400 човека, и се стигне до улиците на Париж. Черпейки от опита си на истински гражданин на света, първите нови парчета на Лени Кравиц от три години насам се превърнаха в най-личната и разнообразна колекция от песни в цялата му кариера. „Без съмнение обкръжаващата ме обстановка допринесе много за творческия процес”, казва самият той.

Кравиц многократно е показвал какви резултати могат да се постигнат с този подход. Той записва албуми вече 20 години, като началото е поставено със знаковия дебют от 1989-та – “Let Love Rule”. За това време Лени е продал над 35 милиона албума и е спечелил 4 награди Grammy. Независимо от тези впечатляващи постижения (или може би именно заради тях), бахамският дом на певеца, продуцент, автор на песни и мулти-инструменталист си остава значима част от неговия живот. „Това е едно толкова красиво и изолирано място”, казва Кравиц и добавя: „Там животът е прекрасен и прост. Ядеш това, което градината и морето ти дават, не носиш обувки и нямаш ключове, познаваш всички и не подминаваш никого, без да го поздравиш”.

Островът, който е дом на семейството на майката на Лени Кравиц, отдавна е обичаен пристан за певеца, но през изминалата година той се посвети на мястото по един нов начин. „Прекарвах много време сам, приемайки части от личността си, с които преди ми е било трудно да се примиря”, казва Кравиц. „Това е най-дългият период от време, който съм прекарвал на това място, а всичко, което е вътре в теб се отразява на нещата наоколо и ако има такива, с които трябва да се справиш, те просто излизат наяве”.

За щастие, резултатът от интроспективния процес е едно ново ниво на комфорт и яснота спрямо музиката. „Сънувах голяма част от музиката, докато спях в караваната на плажа”, казва Кравиц. Той си спомня как една сутрин „просто се събудих, изтичах до студиото и това се появи”, имайки предвид бурния мотив във фънк стил на парчето “Life Ain’t Ever Been Better Than It Is Now”. Цялата тази свободна атмосфера ражда и прочувствената балада за пиано – “Dream”, напомняща молитва, в която той пее: „никой не може да отнеме мечтата в сърцето ти”.

Но не всичко в “Black and White America” е облечено в такава мистика. За други песни от този първи запис на Кравиц за Atlantic Records/Roadrunner Records, който е и последовател на “It Is Time For A Love Revolution” (2008), певецът се вдъхновява по по-земен начин от годината прекарана в изолирания град.

„Надолу по пътя, където живея, има едно малко местенце за храна и нощем един DJ пуска музика”, разказва Лени. „Ходих там и гледах как бахамските жени танцуват. Повечето от тях са дами с доста пищни форми и страшно се гордеят с телата си. Носят къси панталонки в искрящи цветове и е окуражаващо като гледаш как те не се връзват на стереотипите за това, което медиите твърдят, че е красиво”.

Вдъхновен от тези жени, на Кравиц му хрумва “Boongie Drop” – парче, кипящо с енергия и откровено нощно звучене. Лени обяснява: „На Бахамите ‘boongie’ е думата за ‘дупе’, а аз просто се придържах към местната култура”. Jay-Z, който е работил с Кравиц по няколко песни през годините, се включва в това парче с няколко бързи и вдъхновени от острова строфи, а DJ Military, стар приятел на Лени и именно този от заведението в близост до дома му, е получил възможността първи да пусне парчето.

“Black and White America” става още по-комплексен, когато Лени Кравиц се премества в Париж. „След като толкова дълго бях сред природата, беше много интересно да чуя тази музика и в града, обикаляйки наоколо”, споделя певецът. „Тогава отношението ми към нея се промени, защото я чух в градска среда”. В Париж той започва да миксира и тогава наслагва голяма част от синтезаторите в албума. Там Лени пише и една „наистина чувствена и много минималистична” песен, озаглавена “Liquid Jesus”, внасяйки по-изтънчено и изискано звучене.

„Голяма част от този албум сякаш е повлияна от това, което слушах докато бях в основно и средно училище”, споделя Кравиц. „Соул, R&B, банди като Earth, Wind and Fire, продукции на Quincy Jones като Brothers Johnson – ето такъв тип записи ме научиха на много от това, което знам за продуцирането и аранжирането на музика”.

Албумът включва изпъкващи парчета като “Push”, “Super Love” и “Come On Get It”. Въпреки това, може да се каже, че едноименната песен от записа предизвиква най-голям интерес. Под звуците на пружинираща, супер фънк басова тема, Кравиц засяга темата за разделението и бъдещето.

“Black and White America” е написан в отговор на документален филм за расизма в САЩ след идването на Обама, който Кравиц е гледал. Вплетени в предизвикателните текстове са и препратки към личната семейна история на певеца и преживяванията на родителите му като расово смесена двойка през 60-те години на миналия век. „Хората крещяха обиди и плюеха по тях”, казва Кравиц и допълва: „И това беше в Ню Йорк, не в Юга. Така че всичко това се отнася, както лично до мен, така и до расовата дискриминация в държавата ми. Може би започваме да се развиваме напред, но все още имам много хора, които държат на своите убеждения от миналото”.

Макар че звуково “Black and White America” се придържа плътно към фънка, рок силата на внушителните китари, позната ни от парчета като “Fly Away” и “Are You Gonna Go My Way”, присъства и тук. Песента “Rock Star City Life” и пилотният сингъл “Stand” включват здравословна доза стържещи рифове.

„Албумът е празник”, обяснява Кравиц. „Всеки, който го чуе, ще усети това и ще се почувства приповдигнат от духа на музиката”.

Преобладаващата емоция в “Black and White America” е усещането за позитивност, вяра и надежда. Кравиц признава, че в тези бурни времена е трудно да се придържаме към подобен мироглед. „Светът в момента е предизвикателно място. Динамиката става по-интересна, когато се намираш сред хаоса, но си способен да намериш вътрешен мир. Аз избирам да съм позитивен, дори когато се сблъсквам с негативизма и разрушителните нагласи наоколо”.

След такъв дълъг период от творчески застой Кравиц с нетърпение очаква да представи “Black and White America” на турне. Артистът стартира с няколко стадионни концерта, като откриващ за U2, след което ще продължи с дълга серия международни шоута по стадиони и арени.

„Да свиря тази музика на живо ще бъде наистина вдъхновяващо за мен”, споделя Кравиц. „Имам до себе си невероятна група, включваща пълна брас секция и вокали. Ще забием много добре”, добавя той, смеейки се.

За Лени Кравиц албумът “Black and White America” представлява нов връх, както от гледна точка на обхвата, така и от страна на фокуса в музиката. „Мисля, че е най-доброто, което съм правил до момента. Това е един страхотен баланс между миналото, настоящето и бъдещето ми”.

Lenny Kravitz - Black And White America Album

Lenny Kravitz - Black And White America Album

“Black and White America” tracklisting:

1. Black and White America
2. Come On Get It
3. In the Black
4. Liquid Jesus
5. Rock Star City Life
6. Boongie Drop (feat. Jay-Z & DJ Military)
7. Stand
8. Superlove
9. Everything
10. I Can’t Be Without You