LAMB OF GOD – AS THE PALACES BURN documentary (2014)

Lamb Of God се превърнаха в една от най-известните, успели и, за съжаление, напоследък и скандални групи. Водят началото си от 1994г., когато, според думите на музикантите, са се събирали по-скоро за да пият заедно, отколкото да свирят. Преди години решават да отбележат събитията в групата и годишнината си със специален документален филм. As the palaces burn”, по името на третия им албум, има първоначалната идея да покаже нещо като своеобразен вариант на „Global metal”, в който обстойно да се разгледат различните фенове на Lamb Of God по света. И документалният филм, рижисиран от Don Argott, започва точно така- срещаме се с интересни фенове от екзотичните Колумбия, Израел и Индия.

И точно както в живота постоянно ни се случват неща, независещи от нас в най-неочаквани моменти, така и филмът демонстрира резкия обрат в кариерата на Lamb of God. За незапознатите, преди години след концерт в Прага, Чехия, местен фен умира, а две години по-късно семейството му съди фронтмена Randy Blythe, за когото твърдят, че бил блъснал 19-годишния фен при опита му за stage diving.

В As the palaces burn” ясно можем да проследим процеса на съдебните дела и всичко, което се случва в умовете и сърцата на членовете на бандата. На записи си проличава, че всъщност Randy не го е блъснал, а това е сторил охранителят. „Не се чувствам гузно, защото съм невинен, но го чувствам отвратително вътре в мен“. За час и половина виждаме ясно синтезирани всички възможни за изпитване чувства. Всяка секунда е изпълнена с мъка, болка и непрестанни терзания, показано от гледна точка на съдиите, на адвокатите, на групата и на самия обвиняем. Това не е един обикновен документален филм – този тук ни предава точно реакциите на хората по света. Започва с признанието на Randy, че музиката е единствената причина той отдавна да не е попаднал в затвора, защото е израстнал на такова място, от което именно тя го е измъкнала и постепенно се е превърнала в негов живот. „А сега обикалям света, като ми плащат да крещя“. Емоциите се пренасят през посрещането на Randy у дома и първото участие след това- на Skipknot fest, когато ясно си проличава, че цялата подкрепа от приятели, фенове и колеги не е била напразна..

Дори да не сте фенове на групата, ако има начин, изгледайте филма. Тази палитра от хора, случки и чувства няма как да не ви накара да се замислите. Пред нас стоят Lamb Of God – популярни музиканти, които, дори понякога да се карат и да имат пречки, пак остават заедно. Разголват душите си, допускайки сълзи в очите в този труден за всички момент. Изключително нестандартен, дълбок и личен филм. Вървим ръка за ръка с тези хора, съпреживявайки всичко онова, което, да чукнем на дърво, би могло да се случи на всеки от нас, метъл феновете, които се впускаме смело в света на хедбенгинга, мошпитовете, stage diving-a, wall of death-овете и всичко на ръба на екстремността. „Take hold of my hand / For you are no longer alone / Walk with me in Hell. „

8.5/10

As the palaces burn” излезе през февруари в кина в Северна Америка, Западна Европа и Австралия. За недълго време обаче филмът ще е достъпен на DVD на този адрес в специален пакет, от който $10 ще бъдат дарени за фондацията Innocence Project, защитаваща незаслужено обвинените в престъпления хора по света.


  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото