KRYPTAN – „Kryptan“

Блек метълът от Скандинавия завинаги оставя неизлечима следа в музикалната история. Наследството на класиците от Норвегия и Швеция в частност, е неоспоримо и до ден днешен предизвиква тръпки на вълнение у феновете.

Независимо от все по-рядката поява на албуми на групи от гореспоменатите страни, записи, които безпрекусловно можем да категоризираме като шедьоври, пламъкът на любопитството към случващото се в мразовитите северни земи отново ни води към блек метъл проект, идващ от Авеста, Швеция. А участниците в него са повече от любопитни – мултиинструменталистът Mattias “Kryptan” Norrman, в миналото опъвал дебелите струни в Katatonia, а понастоящем китарист October Tide, вокалистът Alexander Högbom (October Tide, ex-Centinex, ex-Volturyon, ex-Demonical) и барабанистът Samuel Karlstrand от Wretched Fate.

Формирани през изминалата 2020-та година, музикантите обединяват сили, за да дадат звуково изражение на страстта си към блек метъла и да представят собствен прочит на стила. Дебютът на Kryptan идва под формата на EP издание с четири парчета, носещо името “Kryptan”.

Още от самото начало на EP-то впечатление прави силно рифово-базирания композиционен подход, но в допълнение към него са включени хармонични китарни мелодии и призрачни клавири. Музикантите умело балансират между сурова агресия и мелодичност и в този ред на мисли, определени мотиви от музиката на Kryptan препращат към творчеството на доказани майстори в жанра като Dark Funeral.

Триото смело се заиграва с резките смени от бързи и скорострелни откоси, към среднотемпови мелодични отклонения. Един от най-големите плюсове в изданието са вокалите на Alexander Högbom – доказан изпълнител, оставил следа в знакови за шведската сцена имена като Centinex, Demonical и Volturyon! Дълбочината на гласа му и специфичната му гробовна бленда дават на музиката още повече суровост, злоба и мрак.

За своите малко над двадесет минути музика, Kryptan впечатляват с титаничнaтата рифова канонада на “A Giant Leap Of Whoredom” и особено с пулсиращата лудост в “Burn The Priest”, която се превръща в абсолютния ми фаворит в творбата.

Цялостно впечатление за дебюта на Kryptan е, че музикантите определено имат какво да предложат и със сигурност загатват за доста интересни идеи и музикален потенциал, които тепърва предстои да бъдат развивани. И ако посоката бъде запазена и само мъничко доразвита, то ни чака чудовищен пълноформатен запис.

„Kryptan“ излиза на 23-ти юли чрез Debemur Morti Productions.

8/10

 1. #1 написан от Анонимен (преди 1 година)

  Изслушах им една „песен“. Втора няма да си пусна.

 2. #2 написан от zloba1 (преди 1 година)

  Много добро ревю! Напълно съм съгласен: 8/10

  (Към АНОНИМЕН: Не е необходимо да се „самобичуваш“ с блек метал, просто си пусни каквото харвесваш, а добрата музика я остави да я слушат други 🙂 )

  • #3 написан от Анонимен (преди 1 година)

   Аз блек метъл си слушам от доста години 😉 , но този по никакъв начин не мога да го пречисля към добрата музика. Инструментално групата може би има някои достойнства, но вокалите са под всякаква критика.

 3. #4 написан от zloba1 (преди 1 година)

  Няма да се заяждам, всеки имам право намнение (и без това на никой не му пука) 🙂

  Наздраве 🙂

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото