37730655_10211544989889725_3870165644259360768_n

Последно повикване от нашите приятели „Krekhaus“, които представят първия си албум Odd One Out този четвъртък, 26 юли, в „Маймунарника“ на мащабен концерт със специалното участие на „Saint Electrics“.

Основана през 2014 г., рок групата „Krekhaus“ вече има зад гърба си серия от концерти в различни столични заведения, както и на някои от най-мащабните фестивали в страната, сред които „София диша“ и „Капана фест“. Има и три големи колаборации: бандата е подгрявала за „Остава“, била е част от лейбъла „Homeovox“, а през април 2018 г. е лично избрана от австрийското пауър трио „Mother’s Cake“, за да подгрява на софийския им концерт по време на европейското им турне.

Славата, която предхожда „Krekhaus“, е, че публиката не знае какво да очаква преди концерт, докато витае усещането за непредположима изненада, която наново впечатлява и най-върлия фен. Известни с това, че никога не свирят една песен по еднакъв начин два пъти, „Krekhaus“ си дават творческата свобода да създадат всеки музикален свят, който могат да си представят. Времето и пространството, които те изграждат музикално, определят правилата, а границите между жанровете съществуват, само за да бъдат отхвърлени.

Бандата често навлиза в духа на авангарда и класическия рок от 60-те и 70-те години, като смесва комбинации, които други музиканти биха се страхували да направят: фънк, джаз, хардрок, блус. В стилистиката си едновременно се обръщат към миналото за голяма част от вдъхновението си –скат, психеделичен рок, шейсетарски бийт – но същевременно са изцяло насочени към бъдещето, показвайки старите форми в нов контекст. Необичаен е и подходът при създаването на албума, който е записан от цялата банда в студиото заедно, за разлика от предпочитания сред музикантите начин всеки от групата да записва своята партия поотделно. „Krekhaus“ чувстват, че много от рок
записите вече се продуцират като електронна музика – с метроном, което е еднакво, равно и сухо. Магията се ражда от съвместните усилия, а сетлистът се променя непрекъснато. „Krekhaus“ споделят, че обичат да се предизвикват взаимно на сцена, за да уловят духа на джаз
импровизацията. Стремежът е всяко представление да стане уникално, ефимерно изживяване, което никога няма да бъде повторено по същия начин. „Ние свирим рок, но отношението ни е джаз“, казват те.

„Един от критериите, по които преценявам, че един концерт се е получил, е когато изляза след края и видя хората да си говорят на групички. Никой не гледа в телефона си, дори хора, които са се запознали на концерта. И ако тази искра продължи един-два часа, за един кратък момент светът е по-хубаво място. За един момент ставаш човек, който е слушал музика, говорил си е с други хора, за малко няма бариери в общуването,“ казва китаристът Явор Недев.

Прогнозата за четвъртък е жарко слънце поне до полунощ, така че не му мислете.

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/2006735529654352/

„On the Hidden Tracks“: https://www.youtube.com/watch?v=VfpJcmbSzUk

„Crunchy Freeze“: https://www.youtube.com/watch?v=k4xLzcwKZpQ

Билети:  https://bilet.bg/bg/events/krekhaus-s-debiuten-album-v-maymunarnika/566