Класиката на LED ZEPPELIN, Stairway To Heaven отново оглавява класациите

Според слушателите на британското радио Planet Rock, най – великата рок песен на всички времена е „Stairway To Heaven“ – песен от четвъртия студиен албум на Led Zeppelin, издаден през 1971. Знам, тези класации наистина са доста относителни, и на пръв поглед всеки има своя гледна точка, за това кое парче заслужава първата позиция. Но дори „вашето“ парче да не попада в този род класации, съвсем не означава, че не става. Но пък от друга страна, това не е първото признание, което Джими Пейдж и компания получават за шедьовъра си от 1971.

Песента е създадена от китариста Джими Пейдж, с помощта на вокалиста Робърт Плант, който пише текста. Думите на „Stairway To Heaven” са огледало на литературните пристрастия на Плант. Той се интересува от келтска  и скандинавска митология, завладян е от митичните образи на Едмънд Спенсър, Робърт Грейвс, Толкин, Джеймс Луис, който прави задълбочени изследвания на шотландския фолклор. В този дух са и лириките на песента, които разказват за митична жена, която търси духовно съвършенство. Според Плант, това е песента на надеждата, чийто текст, създава изключително бързо, по неговите думи е „било като диктовка“.

Това се случва в най-благоприятния период на групата, а и най-продуктивен. През 1970, Пейдж и Плант прекарват няколко вдъхновяващи дни, заедно със семействата си, в малка хижа в уелската провинция. Явно спокойната атмосфера и обаянието на майката природа, ги инспирира да напишат една от най-великите песни, създавани някога. По – интересното е, че те създават песента, без да очакват от нея, каквото и да е – нито да стане хит, нито да стане най-великата рок песен на всички времена. Но тайничко знаят, че тя има потенциал. Джими споделя пред един репортер:

„Мисля, че тази песен избистри същността ни. Тя съдържа всичко необходимо и разкрива най-доброто, на което сме способни … За нас това е крайъгълен камък. Всеки музикант мечтае да остави подобно нещо след себе си – нещо, което ще го надживее.“

И наистина, според авторът на една от най-известните книги за Led Zeppelin, Стивън Дейвис, песента започва да придобива легендарен статут на химн, още на следващата година след издаването ѝ. Оттогава, досега, песента е на върха на най-различни класации на радиа, телевизии, списания и всякакви други чартове. През 2006, читателите на списание Guitar World определят солото на Джими Пейдж в песента, за най-доброто на всички времена. През 2004, списание Rolling Stone я класира на 31 позиция, където изпреварва 469 песни, защото става дума за 500 – те най-велики рок песни на всички времена. Класациите не спират до тук, но, ако тръгна да ги изреждам, ще ви отегча до смърт. А, колкото до глупостите, със скритото послание в текста и за „дяволските“ измишльотини, които според водещия на телевизионно предаване Пол Крауч, могат да бъдат чути, ако слушаме песента на обратно … не си заслужава.

След кратката история на песента, вече мога да се върна на въпросната класация на радио Planet Rock, където заедно със Stairway To Heaven”, още 9 техни песни присъстват в чарта Топ 100. Челната десетка изглежда така: 10 – то място за Won’t Get Fooled Again на The Who, 9 – то за Whole Lotta Love на Led Zeppelin, 8 – мо за Аll Right Now на Free, 7 – мо за Stargazer на Rainbow, 6 – то – Kashmir на Led Zeppelin, 5 – то – Comfortably Numb на Pink Floyd, 4 – то – Smoke on The Water на Deep Purple, 3 – то за Free Bird на Lynyrd Skynyrd, 2 – ро за Bohemian Rhapsody, естествено на Queen и първото място, както вече нееднократно споменах е за Led Zeppelin и тяхната „Стълба към небето“.

В класацията влизат и изпълнители като AC/DC, Black Sabbath, Rush, Boston, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Bon Jobi, Guns & Roses, Iron Maiden, Metallica, Uriah Heep и много други.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото