По принцип малко metalcore банди будят у мен желанието да стана от стола/седалката в метрото или трамвая и … сещате се след това. Kingdom Collapse определено успяха да ме изненадат приятно в това отношение. Квинтетът е доказателство за NWOAHM цунамито, което помита всичко по пътя си, независимо дали всичко-то го иска или не.

Тъй като песните в ЕР-то Common Ground са само три, няма какво толкова да се пише. И както си го мисля това, така изведнъж се сещам колко професионално звучат петимата тексасци и как има доста да се каже. Например за комбинацията от текст и музика. Или за изпипаните рифове и хвърлящите в почти ритуален транс брейкдауни. Както и за ръмженето на Josh Wolford. Изобщо, в мини записа има от всичко хубаво по много. Експлозивните барабани и стабилните китари са достатъчно основание да съм възхитена от чутото. Представете си какъв бонус е заложената в лириките енергия. И като стана дума..

Мнозина от вас сигурно смятат, че щом е metalcore, няма смисъл в тях. Да, бе, да. Всеки един от текстовете в Common Ground е с различен заряд, но и трите са драматични до костите на мозъка си. За пример ще вземем Dear Dad, в който става дума за мъж, пишещ писма до мъртвия си баща: ‘Dear dad/ I hope that you’re proud of me/ I hope I’m the man you expected of me/ Dear dad,/ I pray you’re looking after me/ I pray I’m the son/ You always wanted me to be’.
В Serenity пък лирическият герой се моли на Господ за помощ занапред в живота. И за спокойствие, разбира се. В нея се пее God, grant me serenity/ to accept the things/ I can’t change/ please God,/ grant me the divinity/ to change the things that will/ they say stay invisible/ and believe/ the unbelievable…
Колкото до Bottom Feeder, тя само затвърждава високото мнение, което си създадох за групата. Можете да видите видеото към нея по-надолу.
Песните вече си имат видеоклипове и всеки сам може да прецени струва ли си или не да продължи да следи творчеството на Kingdom Collapse. Според мен талантливите американци заслужават вниманието, което им се обръща в Щатите заради страстта, техниката на пеене и свирене и най-вече заради посланията, изпращани чрез траковете от EP-то.

7/10